Aвтохонни породи животни

 • M
  Какво мислите за автохонните породи имат ли бадеще ???
 • V
  миро аэ съмот попина един телефон эа обмяна на информация эа нашия край
 • M
  Naistina avtoxonnite porodi ne sa pe4elip6 biznes pone za sega. Primer:v BG izto4no balkanskata svinq ot 300 stada sa ostanali 28 v momenta za sajelenie takova e i polojenieto s mnogo BG porodi tejko e i sastoqnieto i pri bilovadstvoto,za sajelenie e ot4aeno polojenieto i pri mnogo balgarski porodi ovce i goveda.
 • C
  за да има разплоден материал
 • C
  за това има Институти и трябва да подържат санитарният минимум
 • M
  Абсолютно съм съгласен колега че тези породи трябва да са под опеката на държавата, каквито и да са помощите и собсидиите за тях, бизнес нестава. Освен това ако се разчита такива породи да са само в часния сектор в един момент може да се окаже че тези животни са под критичния минимум и съвсем да се загубят.
 • M
  Автохтонните породи действително имат стойност,като генетичен материал,но мисля че тяхното място е в държавните депа и от части в личните дворове.Сериозният бизнес изисква и високопродуктивни породи.Не искам да обсъждам качествата на искърското говедо,нито на каракачанската овца,още по-малко на черната шуменска кокошка.Нека държавата да си мисли за генетичните ресурси а ние да си гледаме бизнеса,защото (цитирам проф.Ил.Димитров)с екзотика,икономика не се прави.Мога да си позволя няколко родопски говеда,но само като хоби.
 • M
  И аз мисля че имат бъдеще, но за сериозен бизнес едва ли стават.
 • A
  Имат. Бъдещето на автохтонните породи е свързано със: 1. Използването им в биологичното животновъдство; 2. Потенциалът им като източник на генетично разнообразие; 3. Отличната приспособимост къв съответните физикогеографски условия; 4. Евентуалната им роля в по-далечното бъдеще при условия, които днес ние не можем дори да предполагаме. Разбира се, при нашите условия политиката по опазването на автохтонните породи в редица случаи се изроди в далаверка, от която редица високотитуловани титани на нАуката се нагушиха яко - а реална обществена полза от техните врътки липсва. За щастие, обаче, имаме и обратните примери - неправителствени организации и отделни хора, които свършиха много полезна работа по опазването и селекцията на автохтонните ни породи.
 • C
  za geneti4n material - da

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

N

Болна коза

Здравейте! Ще съм много благодарен ако някой може да ми помогне със съвет за да спасим жив...

109 0
В

Построяване на козарник

Здравейте, понеже увеличаваме капацитета на стопанството и ни е нужен вече голям обор с вс...

326 0
M

Колко мляко дава една коза като ббм

Nikolay: Миро , аз също обмислям този вариант , но съм в процес на развъждане на животните и засега...

809 1
С

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

816 0
В

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

348 1