Отглеждане на маслини в България

 • E
  Колеги нека в тази тема обсъждаме опитът и практиката при отглеждането на маслини в България. Има ли добри перспективи за засаждането на маслини, какви са специфичните технологии и т.н.
 • [:dance:] Не искам да ставам досаден, но винаги съм се чудел откъде идват такива идеи в главите на пишман фермери и пишман земеделци. Един иска да става богат с охлюви, друг с маслини. Абе хора, кви маслини, кви пет лева бе, кви охлюви имате в главите. Като искате да се занимавате със земеделие има ябълки, круши, череши, тютюн, картофи и т.н. да не изброявам сега. Каква перспектива имат маслините - като изключим търговците на разсад. (елит да ме извини-нищо лично брат). Ясно е че е възможно да прекарат зимата примерно, ама колко поредни зими си приличат. Знаете, че прасковите и кайсиите уж чудесно виреят в България. Да ама много често измръзват. Ако не измръзнат, може да им се повредят цветните пъпки от студа. Тия дървета виреят в България десетки години. Ама попитайте овощар, който ги отглежда. Той ще ви каже, че никога няма гаранция за редовна реколта. Няма лошо човек да се занимава със земеделие, ама първо да мисли и после да действа. Не искам и да съм прекален песимист, ама толкоз кат харесвате маслините изчакайте да почнат да плододават в Кърджали и Крумовград, пък после действайте. Ние в България не можем да си продаваме доматите, краставиците, ябълките и т.н., пък за маслини опряхме. Македонци, Гърци и Турци ни бият с вноса по тиквите, ние на гръцките маслинопроизводители маслини ще продаваме
 • Bravo mnogo interesno
 • N
  .. и аз това. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=413306
 • L
  Това го взех от нета.
 • L
  Учредена е вече Асоциация на маслинопроизводителите в България. Това научихме от нейния председател доц.. Васко Василев, директор на департамента на Висше училище”Земеделския колеж”. Съучредители са проф. Димитър Димитров, ректор на Висшето учебно заведение и директорът на Пловдивския панаир – Иван Соколов. В Асоциацията могат да членуват както физически лица, така и юридически, които притежават собствена или наета земя. За дни само след учредяването има подадени над 120 молби , сред които са на Земеделския колеж и Аграрния университет. Официалният офис ще бъде в Пловдив, сподели доц. Василев, но дейността ще се извършва изключително в Кърджали, тъй като тук има подготвен екип с отлични качества. От шест месеца насам 5 специалисти работят в тази област, разработват специална програма, която в март месец двамата учени Василев и Димитров ще докладват в Европарламента в Брюксел. Като предпоставка за създаването на Асоциацията на маслинопроизводителите са отличните резултати показани досега по проекта „ Изследване на приоритетите за производство на храни от растителен и животински произход в Кърджалийска област”. По думите на Председателя от водените дневници и снимков материал става ясно, че в кърджалийските масиви маслините са издържали на минус 17, а в Бенковски дори и на минус 21 градуса. Интересът към алтернативните овошки, които ще помогнат на хората в региона от производство на тютюн да преминат към нещо, което ще им осигури препитание, е много голям. Звънят телефони и пристигат интересуващи се и от цялата страна- чак от Петрич, Перник, Хасково, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, затова във всяка област ще има създадени регионални звена. Двамата професори начертаха целите на създадената Асоциация - Обединяване интересите на маслинопроизводителите и овощарите и преработвателна промишленост, създаване на структура за разработване и усвояване на проекти. Василев спомена за водене на разговори с чуждестранни асоциации и започване на първия проект, създаден от новоучредената организация. Предвижда се членовете на Асоциацията да могат да се възползват от различни проекти, да получават безплатен разсад и помощ за уреждане на договори за изкупуване на продукцията и други. Приемането на нови членове става след одобрение от Управителния съвет на Асоциацията. Предвижда се годишен членски внос - 120 лева за физически лица и 240 лева за юридически. Желаещите да станат членове, моля да се обърнат към офисите на Сдружение 'Академия БГ' в гр. Кърджали и гр. Крумовград.
 • L
  Всъщност исках да кажа,че там казаха за два сорта испански,които са селектирани за отглеждане при планински климат и издържат възрастните дървета до -20 гр.
 • L
  Наскоро по "Бразди" имаше предаване за маслините и май е създадена такава асоциация.
 • D
  точно за това писаха в весниците.щом там има измръзване,в Бургаско изопщо няма да стане.
 • има засяти около 300бр. дравчета по пилотен проект в Кърджали и Крумовград.Имат частични измръзвания и в момента ги третират с биостимулатори да могат да развият по голяма листна маса.Те са гръцки сорт не съм сигурна точно какъв но са на испанска подложка която издържа до -20 градуса.
 • V
  по принцип и аз съм любител на такива поредки видове дръвчета.от югозападна българия съм и няколко човека сме засадили по няколко дървета маслини и бадеми на различни места за да проверим при какви условия се развиват по добре.за сега дръвчетата преземуваха добре,но тук нямаше толкова ниски температури.ако и следващата зима не измръзнат,възнамеряваме да увеличим посевите.в петричкия край има вече създадени масиви,но при тях е голяма жега ,а маслината иска точно такъв климат.
 • D
  прекрасно казано !!!Браво !!!Ама мен ме интересуват практични съвети иначе не само аз ами всеки може да си намери литература и да си чете колкото си иска !!!Така че дайте нещо практично освен рекламата си Та въпросите ми са в коя част на ВГ има метео условия за отглеждане на маслиновите дръвчета така че да са рентабилни !!Благодаря ви предварително ако можете да ми отговорите !!!!
 • D
  Чух че има засяти маслинови дръвчета някаде в южнозападна България,но къде по точно не знам.100бр.дръвчета биле внесени от Гърция.
 • B
  do kolegata ot Elit, a ima li nauchni isledvanija, koito da dokazvat efektivnost i badeste za maslinite u nas..? Ima li veche sazdadeni plantaji, i nijakoi dobiva li rekolta..?
 • V
  колега,кой е най студоустоичивия сорт при теб? аз засадих преди 2год.десетина корена сорт ХАЛКИДИКИ.купех ги от разсадника от серес.там ми казаха чи тези са най устоичиви. вярно ли е?колко едър е плода на този сорт? ти какви сортове имаш
 • D
  Хубаво е да се отглеждат маслини. В Бургаско ще издаржат ли на климата?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Y

Пръскане на сини сливи с чили на прах?

Здравейте, имам една овощна градина от сини сливи и съм по БИО чух, че може да се пръска с...

336 0
V

Относно лозата

Имаме си лоза, която ползваме за сянка - живея на втори етаж - вече повече от 25 години я...

140 0
O

Орехи

Здравейте, Аз имам около 5 декара орехова градина, някой ще можели да ми каже цената на...

309 0
X

Унищожаване на корените на трънки от веднъж без препарати.

Здравейте, искам да унищожа 500квадрата гъсти ама гъсти корени на трънки. 2 месеца съм ги...

668 0
J

Препоръчайте ми ръчна пръскачка

Генов: Ако още не сте решили, само акумулаторна. Имам от 4 години турска, мислех че е китайска з...

477 1