Обмяна на опит при отглеждането на лешникови насаждения

 • N
  Здравейте на всички фермери rn От 2012 започнах да се занимавам с отглеждането на лешникови насаждения по европеиски програми и като гледам тенденцията е все повече хора да го правчт като се има предвид безвъзмездните пари които Европа отпуска за подобни начинания, без които това е непосилно за повечето от нас. Ще се радвам тук да обменяме опит в одглеждането на тази сравнително нова у нас култура, добре сте дошли със всякакви въпроси и мнения относно лешникът - засаждане, отглеждане, добив и пазар. rn За моите масиви като първи в темата ще кажа че са на втора година, 8 декара са в момента, като другата есен ще засаждам още 15 и с времето се надявам да нарастват и още. Скоро ще кача и снимков материал от посевите ми и се надявам и други да го сторят за да се преценим на какво дередже сме както се казва и с времето да се учим един от друг а не всеки да си блъска главата с грешки допускани от други, а това е неизбежно при всяко ново начинание.rn Ами това е засега, надявам се темата да потръгне понеже всички знаем поговорката за силата и снопа
 • А
  Тази година от 100 дка лешници на 5та година с капково и постоянни обработки съм извадил 1.5 тона. Направо чао
 • д
  За трюфелите знам, че е специфична работа: 1-дръвчетата, които получаваш, няма гаранция, че са заразени с трюфели. 2-брането на трюфели е специфична работа. Ако не ги береш както трябва, догодина няма да има нищо.
 • N
  Здравейте, някой от вас замислял ли се е да засади лешници заразени с трюфели или има ли такива като цяло? Обмислям да засадя 1-2 дка, за да пробвам, но тези дръвчета са доста скъпи и ми се иска като цяло да разбера какви са перспективите.
 • Р
  Здравейте, виждам,че няма голяма активност в темата,но да споделя и аз моя опит.2008 съм направила градината,по 112 мярка,20 дка-двугодишни,римски и Ран трапезни.От ок четири години раждат.Миналата година един тон,тази половин,което е много малко.Гледам ги храстовидни,до тази година бях по 214 мярка агроекология и никога не са третирани по никакъв начин.Между редовете мулчирвам.Имам и прикачен комбайн за брането им.Страшно много издънки правят,режем ги на ръка.Никога не са торени,нито поливани,въпреки че имам капково.Ами...в общи линии това е.От догодина мисля да пръскам,торя и т.н.А,забравих най-важното,от 6 лв.преди две години,цената им в момента е 3,5 с черупка.Няма значение,че са био,не намирам кой да ми ги купи като био.Мисля да си взема и машина за чупене и калибриране,но трябва да имам пазар.
 • а
  ако си взема 1кг леяници и ги посея ще изникнат ли? Искам да си отгледам разсад. Как става?
 • Т
  Колеги развивате ли си стопанствата? Какви добиви реализирате от декар? Готовата продукция с черупка или изчистена ядка продавате? Прикачен инвентар за бране ползвате ли или там трябват много декари за да се закупува такъв инвентар? Благодаря предвярително за отговорите!
 • L
  Здравейте ! 2015 г. Есента засях 31 дка лешници във Каварна ,сортове римски,тонда,трапезун. Схемата ми на засаждане е 5х5 , ще ги поливам първоначално механично ( 1 кубик цистерна на буса и 2 маркуча по 25м) , след известно време планирам капково напояване. Засаждах ги без никакви торове ( все пак Добруджа ) . Фиданките са ми 3 годишни и имам някой 4-5 годишни. Имам въпрос - за храстовидно отглеждане на колко см от земята ги подрязахте ? Грешка ли е ако съм ги садил по 2 фиданки в дупка и би ли имало по голям ефект? Март месец когато ги подрязвах имах 8 изсъхнали, кога разбирам кой са се хванали ? Сега пролетта ще засея в междуредията боб - хем за наторяване с фосфор хем за икономическа изгода . Съветвам всички колеги който започватдаотглеждат лешници на първо място да осигурят вода.
  • П
   Знам вашето насаждение защото всеки ден минавам край него.ГледМ постоянно клипове в You tube как я правят тая работа сърби и македонци и се стресирани много.И аз през 2017 засях 10 дка. Лешници и все повече се хващам за главата.Направих го импулсивно ,купих некачествен разсад си мисля и продължавам да гледам ужасен клипове:)
 • W
  Здравейте ! Бих искал да поговоря с човек, който е създал лешникова градина и през последните 2 седмици се опитвам да открия такъв, но без успех. . Ако случайно някой от вас е такъв ще съм му много благодарен да ми пише или остави номер, на който да му звънна и да поговорим. Основното ми притеснение е посадъчния материал, всички разсадници представят своята продукция за най-добра, но е различно когато ти го каже някой, който е безпристрастен в оценката си, Благодаря за вниманието
 • P
  Колега,за създаване на каквито и да било насаждения,никои НЕ ти иска да бъдат оградени. Тези 8 дка,можеш да ги използваш,но едва след като изтече договора. Друг варянт е брат ти да включи в анкетната карта и засаждане на трайни насаждения
 • D
  Много ти благодаря за отговоря, колега!Има ли как тогава да се кандидатства по друга програма за тези 8 дка.Имам и други земи,но нито са оградени,нито са в подходяща местност за отглеждането на лешник.Тези въпросни пчелини са оградени намират се в близост до два водоизточника и предполагам са идеални за култивирането на този тип ядки.Вчера ровейки се насам натам,разбрах,че могат да бъдат засадени и заразени с мицел фиданки,за култивирано отглеждане на трюфел в бъдеще. Някой пробвал ли е?Запознат ли е с това? И ако има изобщо хора,които са го направили да споделят от опит какво се случва и дали изобщо има файда от цялата работа.
 • P
  Колега,ако брат ти е по програма с тези кошери и договора му с ДФЗ НЕ е изтекъл,ти няма как да участвеаш по 112 мярка със същата земя. Трябва да ми изтече неговият срок,да се направи нов договор за наем или аренда,ако земята не е негова собственост,да се изсвадят всички необходими документи. За мярка 112 ти трябват 4 ИЕ за старт,което прави около 14 дка. След нарстването стопанството трябва да достигне минимум 12 ИЕ,което прави около 41-42 дка
 • D
  Здравейте!Брат ми има 2 пчелина заградени към 8дка и двата.Той е по-програма,но въпроса ми е има ли как аз да кандидатствам и аз по програма за млад фермер,но за отглеждане на лешници.Мястото е подходящо,има прилежащи две малки рекички до местата,не е много сенчесто,но се намира и по някое друго дръвче или храст. Идеята е да съчетаем пчеларството с добив и на лешници.Предполагам не е проблем да се засеят около 350-400 дръвчета в тези 8дка.Хем ще пазят сянка на кошерите,хем лешника ще бъде опрашван ;) Дали е възможно да не купувам други земеделски земи за да осъществя идеята и в същото време да бъда спонсориран от EU?
 • B
  Честита Коледа, колеги!Имам 3 дка градина с леешници и в ума ми се върти идея да я засея и с царевица, т.е. 2 култури на 1 и също място.Питането ми е дали сянката ще се окаже проблем за лешниците и някой дали е пробвал системата 2в1? Колега,сянката,ще им се отрази много добре според моето наблюдение,но дали няма да е необходимо още по-голямо поливане??? Другото,което е ако си по програма незнам деали имаш право на този вид култура като втора. Със сигорност имаш право на едногодишна култура до третата година. След това нямаш право.Аз лично първата година бях посял тикви в междуредията и откачих. Имах страхотна продукция,но втората и сега третата година няма да слагам нищо. В ореховата градина ще сложа люцерна. Весели празници,успех и пиши резултати Pacoka, по програма съм(мярка 141), сега ми е 3-тата година и вероятно имам право,Колкото до поливането, не е проблем.И без това лятото м/у седмица и 10 дена поливам...Това лято беше кошмарно!
 • P
  Честита Коледа, колеги!Имам 3 дка градина с леешници и в ума ми се върти идея да я засея и с царевица, т.е. 2 култури на 1 и също място.Питането ми е дали сянката ще се окаже проблем за лешниците и някой дали е пробвал системата 2в1? Колега,сянката,ще им се отрази много добре според моето наблюдение,но дали няма да е необходимо още по-голямо поливане??? Другото,което е ако си по програма незнам деали имаш право на този вид култура като втора. Със сигорност имаш право на едногодишна култура до третата година. След това нямаш право.Аз лично първата година бях посял тикви в междуредията и откачих. Имах страхотна продукция,но втората и сега третата година няма да слагам нищо. В ореховата градина ще сложа люцерна. Весели празници,успех и пиши резултати
 • B
  Честита Коледа, колеги!Имам 3 дка градина с леешници и в ума ми се върти идея да я засея и с царевица, т.е. 2 култури на 1 и също място.Питането ми е дали сянката ще се окаже проблем за лешниците и някой дали е пробвал системата 2в1?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Унищожаване на корените на трънки от веднъж без препарати.

Здравейте, искам да унищожа 500квадрата гъсти ама гъсти корени на трънки. 2 месеца съм ги...

137 0

Препоръчайте ми ръчна пръскачка

Генов: Ако още не сте решили, само акумулаторна. Имам от 4 години турска, мислех че е китайска з...

116 1

Сортовете орехи Идеал и Чандлър

Някой има ли наблюдение върху сортовете орехи Идеал и Чандлър кой бихте избрали и защо?

197 0

1 декар празен двор - съвет

Йорданова: Не мога да ти дам съвет, защото и аз съм пред същата дилема. Един декар лозе в местност Бо...

257 2

Обвързано подпомагане

Колеги,има ли сред Вас такива на които не е им изплатена цялата сума по обвързано подпомаг...

134 0