Болест при пипера

 • K
  Колеги,пак се нуждая от помощта ви.Все още нямам опит в отглеждането на пипер и тази година пък се появи тази болест.Пръсках ги почти на сляпо с \"Скор 250 ЕК\",но незнам дали ще даде ефект.Въпросът ми е :Каква е тази болест и може ли да се направи все още нещо за да спася положението?Благодаря!
 • K
  Да, има концентрични кръгове,само че се виждат повече от другата страна на листа.
 • H
  Колега Дончев, погледни си специалното фито - алтернарията напада домати, картофи, пипер и патладжан. Кадир, погледни мъртвата тъкан - ако в петната има концентрични кръгове е алтернария, ако няма е бактериоза.
 • V
  пипера не страда от алтернария. Това е класически пример за бактериоза по пипер. причинител xanthomonas campestris pv versicatoriq грам отрицателна аеробна бактерия пренася се със семена, растителни остатъци до 3 години при 37,5 гр умира за няколко дни. борба - сеитбообръщение 3-4 години,медни препарати от собствен опит знам, че ефекта е само профилактичен. заразените листа опадват така или иначе. Торенето с полуугнил оборски тор има положителен ефект. растенията засадени на равна повърхност се заразяват по малко отколкото на бразди
 • K
  Благодаря ти, колега!
 • K
 • H
  Болестта е Алтернария.Тази година масово се проявява заради честите превалявания.Правилно си пръскал със Скор, само той има лечебен ефект.Поразените листа ще окапят, но новият прираст ще е здрав.Направи няколко пръскания през по-малък интервал, а след това продължавай профилактично през две седмици.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Кой сорт пипер ще ми препоръчате?

Искам да отгледат тази година повече пипер. Видях, че има десетки сортове. Не съм опитен,...

568 0

10 дка зеленчуци

Здравейте. Искам да започна да отглеждам зеленчуци - предимно домати и пипер. Имам собств...

497 0

Болест или мутация на пипера?

VasilD: Как ли пробвах, не мога да кача снимки. :(

452 1

Болест по пипера

vadoda1: Здравейте, пръскайте със Скор 5 мл, Радомил Голт 2 кибр кутийки, Актара половин пакетче...

2833 4

С какво да торя преди дълбока оран за Капия?

952.2: С оборски тор. Кравешки или овчи. Задължително прегорял. По 2 ремаркета на декар. Ремаркет...

1189 2