Болест при пипера

 • K
  Колеги,пак се нуждая от помощта ви.Все още нямам опит в отглеждането на пипер и тази година пък се появи тази болест.Пръсках ги почти на сляпо с \"Скор 250 ЕК\",но незнам дали ще даде ефект.Въпросът ми е :Каква е тази болест и може ли да се направи все още нещо за да спася положението?Благодаря!
 • K
  Да, има концентрични кръгове,само че се виждат повече от другата страна на листа.
 • H
  Колега Дончев, погледни си специалното фито - алтернарията напада домати, картофи, пипер и патладжан. Кадир, погледни мъртвата тъкан - ако в петната има концентрични кръгове е алтернария, ако няма е бактериоза.
 • V
  пипера не страда от алтернария. Това е класически пример за бактериоза по пипер. причинител xanthomonas campestris pv versicatoriq грам отрицателна аеробна бактерия пренася се със семена, растителни остатъци до 3 години при 37,5 гр умира за няколко дни. борба - сеитбообръщение 3-4 години,медни препарати от собствен опит знам, че ефекта е само профилактичен. заразените листа опадват така или иначе. Торенето с полуугнил оборски тор има положителен ефект. растенията засадени на равна повърхност се заразяват по малко отколкото на бразди
 • K
  Благодаря ти, колега!
 • K
 • H
  Болестта е Алтернария.Тази година масово се проявява заради честите превалявания.Правилно си пръскал със Скор, само той има лечебен ефект.Поразените листа ще окапят, но новият прираст ще е здрав.Направи няколко пръскания през по-малък интервал, а след това продължавай профилактично през две седмици.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта