Лятна оран - предимства и недостатъци?

 • S
  Колеги, любопитно ми е какво е мнението Ви за лятната оран. Общо взето попадам единствено на положителни неща. Намирам все повече информация, че в съвременното земеделие есенната оран е започнала да губи смисъла си и се замества с лятна такава, но някой сравнявал ли е лятна и есенна оран? Говорим за оран на стърнище с оглед на това да се сее след това пролетник, слънчоглед например? Има ли огромна разлика в заплевеляването напролет при лятна оран последвана от култивиране/дискуване (може и 2 броя) преди падането на зимата с това да се пръска с глифозат и след това есенна оран. Има ли разлика в добивите и т.н. Аз лично работя с глифозат варианта, но наскоро попаднах на една статия на една израелска компания, която твърди че при правилна аерация на почвата можело дори да се спести азотното торене и взех да се замислям дали да не опитам. Под опитам имам в предвид лятната оран, не да спестя САС-а Интересно ми е какво мислите, защото теорията казва едно, но гледам в практиката се прави друго и се чудя дали в България просто нещата се случват по-бавно или теорията се размива прекалено много с практиката.
 • H
  Интересно ще е да сподели и опита от: Нека се изкажат хора с опит, а не тия които са чели какво пише в дебелите книги. Пожелавам успех на дискусията. Нещо против хората с дебелите книги? Нима тези учебници са писани от хора без опит? Или всичките ни научни институти и университети са били хей така създавани, за развлечения? Само дето с разбиването на земеделието се стигна до това, че днес го управляват некомпетентни хора, интересуващи се най-вече и единствено от печалбата и имитиращи някакви форми на изкуствен интелект. В същото време е по-важно бай Иван от Петрич какво е какво е направил тази година, и всички ''земеделци'' на следващата година да го повтроят. А дебелите книги, какво са те, някакви глупости, защото аджеба, но с 1 прочетено изречение не става. Не казвам, че опитът не е важен, но опитът запасен със знание, и по-точно - многогодишния опит.
 • D
  аз съм на мнение да не ора повече лятото никога.поради топлата зима на пролет бяха се наредили всички видове плевели плюс самосевки от комбаината,местата които успяхме да култивираме на есен бяха с много повече плевели.но спор няма слмата я нямаше никаква и почвата е къде къде по добра.иначе не виждам разлика в лятната и есенната оран по отношение на добиви.
 • S
  Аз както съм написал по-горе, не успях да направя лятна оран, но мога да споделя следното. Есента и на двете места имаше трева, като дискованото определено беше доста по-заплевелено. При оранта не усетих разлика, въпреки че си мислех, че там където е дисковано ще се оре по-леко. Пролетта обаче, определено там където беше дисковано, полето беше една идея по-чисто от плевели. От гледна точка на разлика във влагата не мога да кажа нищо, тъй като се получи нещо интересно. Там където бях дисковал го засях с царевица PR36V52, а там където беше пръскано с глифос - PR37N01. Полето е едно, просто едната половина е с един сорт, другата с друг. Обработките и препаратите са едни и същи, извършвани в един и същи ден, НО половината с PR36V52 беше лилава, точно както когато има дефицит на фосфор. В началото се стреснах да не би да е някаква непоносимост към гардоприма, но после като се вгледах се виждаше точно отцепена граница в растенията между 2та сорта. В крайна сметка го отдадох на стрес поради студ, тъй като я бях засял малко по-рано отколкото обикновено - около 8 април. А и като отворих каталога на Пионер, видях че има разлика между 2та сорта в графата "Стресови условия при поникване" цели 2 точки. П.С. Между другото искам да споделя, че съм доста доволен от PR37N01.
 • S
  Чернозем много тежки почви са.Не не изопщо не се сбиха.
 • B
  Година по-късно какво стана колеги ? Как се развиват културите там където е орано лятно и там където е орано есента? Жътвата тепърва предстои ,но се чудя вече дали Т-то да влиза след комбайна или да дисковаме и на есен оран. Аз лично съм на мнение че трябва да се оре лятото и бих орал ако има възможност.Миналата година изорах 80% лятото от площите и полетата са много добре култивирах ги есента един път презапасиха се с влага зимата нямаше буци пролетта и културите се развиват много добре.А другите 20% орах края на септември и култивирах пролетта имаше буци слънчогледа поникна неравномерно. А колега какви са почвите при теб.Оставам с впечатление ,че на чернозем се сбива много поради есенното култивиране ?
 • S
  Година по-късно какво стана колеги ? Как се развиват културите там където е орано лятно и там където е орано есента? Жътвата тепърва предстои ,но се чудя вече дали Т-то да влиза след комбайна или да дисковаме и на есен оран. Аз лично съм на мнение че трябва да се оре лятото и бих орал ако има възможност.Миналата година изорах 80% лятото от площите и полетата са много добре култивирах ги есента един път презапасиха се с влага зимата нямаше буци пролетта и културите се развиват много добре.А другите 20% орах края на септември и култивирах пролетта имаше буци слънчогледа поникна неравномерно.
 • B
  Година по-късно какво стана колеги ? Как се развиват културите там където е орано лятно и там където е орано есента? Жътвата тепърва предстои ,но се чудя вече дали Т-то да влиза след комбайна или да дисковаме и на есен оран.
 • D
  ние изорахме цялата дълбока така че каквото стане.вье да става сухо при нас обаче,
 • S
  Аз пък не можах да изора. Валеше общо взето през 5 дена и накрая половината го дисковах, другата половина напръсках с глифос. След 20 дни мисля да вляза да ора. Ще споделя резултатите на есен и пролетта пак.
 • T
  Колеги, аз дискувах 1/2 от нивите, една част изорах и останалата част ще изора есента. Ще видя кое ще е по-добре и ще споделяме догодина.
 • D
  да това за продълбочаването ми се струва доста смислено,само сламата не може да се обурне и да гние,после ми се струва че ще е зор с обработките.гледал съм колеги продълбочават и после на есен орът .
 • M
  dinko81 Re: Лятна оран - предимства и недостатъци? за сефте ще гледаме да изорем без да култивираме на есен.и другото което е ако вали на пролет и си го минал веднъж есента отцедливоста на почвата е нула. Това е основния проблем - при влажна пролет и тежки почви обработките са почти невъзможни, не си дава влагата почвата ако е култивирана есента. Или си дава влагата на два - четири санта, но надолу е жива кал със седмици, вятърът не помага, като напече пък става на глинести буци обработката, тъй като почвената кора е образувана под натиска на снега и е много дебела и здрава. Трябва да я мачкаш докато е влажна, а отдолу ти извира вода и просто няма начин. При тежки почви според мен е лош вариант лятната оран. Най-добрия вариант който съм уцелвал е оран около 01-10 септември и стискане на палци да не е много топла есента и зимата, че става зор със заплевяване още през януари. виждал съм колеги след дълбока лятна оран да правят втора оран есента, но не ми хареса варианта - пролетта имаше много растителни отпадъци и самосевки от есенника, които трудно се морят с култиватора. Най-много ми хареса опита на един колега : 1. Лятно предълбочаване на сериозна дълбочина. 2. Една пролетна обработка със сериозен компактор или дискомат за да подравни терена. 3. Бърза сеитба след компактора. Ефект - влагата е запазена, като есенно-зимните валежа са усвоени на значителен процент, но горния слой си отдава добра влагата за обработките, без твърда кора, растителните остатъци са разградени частично и се разпадат при обработките без да набират / за мое учудване, но факт /, незначително заплевяване до пролетта, спестява се от по-малкото обработки и най-важното - машините се използват в лятната пауза между двете жътвени кампании, не губи време и ресурс в калища и киша. Ако някой също има наблюдения за този последния вариант да пише.
 • D
  за сефте ще гледаме да изорем без да култивираме на есен.и другото което е ако вали на пролет и си го минал веднъж есента отцедливоста на почвата е нула.
 • S
  Е само с една оран, направена юли-август (без култивация), не става ли джунгла до напролет? Или по някое време пръскаш?
 • D
  здравеите колеги.от 4-5 години практикувам това с лятната оран,но тази зима ми изигра лоша шега.култивирах на есен един път и зимата нали си беше топла беше станало чудо от треви,защото не можехме да влезнем да култивираме от дъждовете.земята ни е чернозем и се сби много.иначе сега орем пак но няма да правим култивация на есен.предимствата на култивацията на есен е че влагата се запазва на пролет ако е сухо,и добива е къде къде по приличен.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колеги имам проблем с беларус 952 не пали направих основен ремонт и сега не пали

solun1: Дай малко повече инфо де, боб ли да хвърляме за да разбереме какво си правил по двигателя.

84 1

въпрос 9 и въпрос 10 от анкетата за преброяване на земеделските стопанства

Имаме физическо лице зърнопроизводител. Няма сграда в стопанството и затова във въпрос 9...

100 0

Водна помпа

Здравейте колеги. Дайте малко информация за една помпа тип 80 е120. Искам да дъждувам 30 д...

30 0

Обезаразяване пшеница

Здравейте какво мислите за обезаразяване то на семейната пшеница със гаучо?

52 0