Болест по доматите - пожълтяване на листата

 • A
  Здравейте, \r\nЗа първа година реших да се занимавам с отглеждане на домати за лични нужди. До този момент го е правил баща ми на същото място. \r\nНа 19 февруари засадих първите семена и съм ги гледал със страшна любов. На 24 май засадих първите два реда и така постепенно във времето 340 корена, това е много за мен, но ми беше жал да изхвърля оставащия ми разсад.\r\nМоля, да ми помогнете, защото от близо две седмици се наблйдава едно пожълтяване по листата и сякаш се разпространява със бързи темпове. Миналата седмица пръсках със зелен камък тези жълтите корени, след което и със бордолезов разтвор/но явно е бил по силен, защото съм ги поизгорил някои/.\r\nМолбата ми е да кажете, каква е тази болест и как да процедирам, има ли лечение или ще ми се заразят всичките корени? Снимки съм сложил в галерията ми: http://www.fermer.bg/albums/view/19949\r\nБлагодаря за помоща \r\n
 • А
  Тази година и аз за 1-ви път засадих 12 корена домати. Бяха добре, докато не започнаха да зреят плодовете и листата да жълтеят и изсъхват в посока отдолу - нагоре. Някои плодове изгниха. Бабите казаха, че било мана, задето ги поливам по топло (около 10ч. сутринта). В парник са растенията. С нищо не ги пръскам. Може и някакъв дефицит да е на вещества в почвата. Проблемът прилича на този от снимките.
 • м
  само шампион
 • V
  за догодина си обработи почвата с 1кг. хидратна вар на 30м2 при копаенето на сухо.след това полей с разтвор син камък 1кг.на 30м2.концентрацията на око да ти стигне да овлажниш 30м2.и да неутрализираш хидратната вар.Постига се унищожаване на насекоми и гъби. Пролетта първите пръскания да са със силни системни препарати.Радомил голд,трио макс,би58.накрая с куадрис и артара.Доматите ги сейте на проветриво място,за да се избегне влажната среда и развитието на алтернария.Есента наторете с калиева тор Ярамила 1кг на 30м2.При първо жълтеене на листата зелен кристалон за добавяне на необходимия фосфор. Ако всичко е наред първото което ще се установи че насекомите ще липсват,а като влезете с пръскачката в оранжерията панически ще бягат на където им видят очите.Ако все още са останали.
 • V
  аз също мисля че е алтернария.Режи листата които са заболели.Но трябва да ти останат около 20.можеш да направиш поливка с калиева тор.25г на 10л.пръскане на листа със зелен кристалон 35г на 10л.за алтернарията Куадрис на този етап.поне два пъти за 2 седмици.карантинен срок 3дни.
 • V
  мисля че сте прекалили с наторяването.Другия вариянт е да не доетига фосфор.Можете да напръскате листата със зелен кристалон.Поливане само вечер не със студена вода.
 • A
  Ако поръся със син камък и го фрезовам. не става ли. И мен ме интересува за полето. От една агроаптека ме посъветваха със син камък разтворен със вода в съотношение 300гр. към 10 л. вода и се полива 2-3 дена преди засяване на готовия разсад. Когато засях семената ги полях с проплан 722, против сечене в съотношение 30 капки на литър вода. Моля за съвет, нещо като график може би, от тук нататък с какво и кога се пръска разсада, преди излизането му на полето? Четох, че не било удачно с препарати на медна основа, защото забавяли развитието.
 • D
  Ако поръся със син камък и го фрезовам. не става ли.
 • D
  На полето?Няма начин!Засаждаш здрави раствния в/у незаразени почви.
 • D
  ЧБМ на всички колеги!Dragon,кажи ми с какво да обеззаразя почвата преди засаждане на разсада на полето.
 • D
  Обеззаразена почва,легло от пясък,покрити с до 2 см пясък,поляти с 1% р-р на син камък,след поникване на растенията-поливане само при завяхване,много слънце,топлина-стайна,пти сечене-пръскане с ридомиш/облива се шийката на растенията,разтворът е малко по-слаб/,пикиране след кръстосване,сеитба преди цъфтеж.Успех!
 • A
  Здравейте,колеги!Моите домати и пипер миналата година бяха в същото положение като на PlamRa.Ходих при агроном и ми каза за тази гъба,която оставала в почвата,някой знае ли на пролет като се оре какъв препарат се слага в почвата за убиване на тази гъба.Благодаря предварително. Засях семената за разсад и започвам да изпитвам известно притеснение да не започнат същите, миналогодишни проблеми. Мисля да обеззаразя почвата със син камък, но не знам точно кога, как и в кой период се прави. Чувам и добри отзиви за препарата Байкал ЕМ1, че влияел на растежа, добивите, както и за обеззаразяване на почвата.
 • D
  Здравейте,колеги!Моите домати и пипер миналата година бяха в същото положение като на PlamRa.Ходих при агроном и ми каза за тази гъба,която оставала в почвата,някой знае ли на пролет като се оре какъв препарат се слага в почвата за убиване на тази гъба.Благодаря предварително.
 • E
  от тук нататък, незнам как да процедирам с пръскането, повечето препарати са с по 14 дена карантинен срок, а от тези които са хубави корени вече се появи червен домат. Притеснява ме най-вече детето да не вземе да откъсне. Иначе страшно ми се иска да продължа и да локализирам проблема, за да мога да знам за следваща година, ако се случи нещо подобно, пък и надявам се темата да е полезна и на други. Носих листа от доматите в селскостопанска аптека и ми казаха, че е бактерия/бактериално стропясване/ или нещо подобно и ме посъветваха да пръскам с "еклер 49", (нищо, че пише че е само за лозя), с карантинен срок при доматите 4 дена, така че в петък вечерта ги напръсках и с него. Ето и още малко снимки на доматите, а също и при краставицити има някакви петна. Здравеи пожелавати успех
 • A
  Вчера изкорених едно разстение, те много са за изкореняване, но исках да погледна кореновата система /не, че знам какво да гледам/ , но Dragon , нали ме питаше за корените: корените са хубави, бели и дълги около една педя. Като цяло най-вече ми заминаха редовете със розови домати. Обрах каквото имаше червено и ги напръсках със куадрис, поради факта, че го имах и заради краткият карантинен срок от 3 дена. От цялата тази работа хубавото е, че ми се срещат и няколко корена, розови хубави домати/единият излезна 610гр./, което определено ще ме стимулира за следващата година да гледам разсад и всичко последващо. Благодаря на всички за съветите
 • G
  Dragon качих снимки на целите растения... не всички са така Да моето момиче не се притеснявай и при мен е същото полужение ... но ножа е дървен.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта