Гъби или Овошки- кандидастване по млад фермер

 • E
  Привет на всички.\r\n\r\nПредполагам че има доста компетентни хора в този форум който могат да ми помогнат да се насоча към най правилната култура за отглеждане за мене лично. Моята ситуация е следната, последните 4 години изкарах в чужбина , но просто ми писна на робувам, няколко пъти равя собствен бизнес , но ве се провалям . Преди да замина за чужбина бях твърдо решен да се занимавам с фермерска работа ,но така и нестана защото заминах преждевременно. Но сега съм решен да се възползвам от пропуснатия шанс тогава. Та въпросите ми са следните: \r\n1во каква култура да отглеждам , засега съм се спрял на гъби и овошки (имам земя в размер на 5 декара но тя се състои от мн малки парченца и не е на мое име а на дядо ми )\r\n2ро от кога до кога се кандидатсва по програмата \"Млад Фермер\" \r\n3то трябва ли да имам някакъв начален капитал или се кандидатства само с бизнес план\r\n3то каде се кандидатства.\r\n\r\nБлагодаря предварително за изчерпателните ви отговори \r\nПоздрави.
 • D
  Здравейте, искам да ви попитам тези дръвчета заразени с мицел от къде могат да се закупят, и може ли да се купи само мицел без дръвчета и човек сам да си зарази дръвчетата. И също така какви дръвчета са удачни за отглеждането гъбата кладница . Поздрави.
 • S
  Да заразено със мицел, и е по на сметка. Разстоянието е 0.50 на 0.50 см. Дръвчетата Липа ги има и у разсадниците от 3 до 5г.
 • S
  Здрасти. Аз още не се занимавам с гъби, но четох някаде че дават по 8 лв на квадратен метър, но без договор за наем не мисля че можеш да кандаидатстваш, поне тва е моето мнение, ако някой от колегите има друга гледна точка да сподели. Поздрави. По СЕПП е ако не се бъркам колега, и няма ограничения в декарите. Но трябва да се стартира поне с 0.500 кв м И се пазете от гусин Иванов от Радомир, тоя е измамил бая хора, всеки втори е недоволен от него, обещава по млад фермер и бизнес план изготвя, и да им изкупува на хората, и след това ги цака с 2ро или 3то качество на по ниска цена ги изкупува.
 • E
  Хм добър съвет, но засега гоня субсидята за млад фермер тъй че няма как да чакам докато се развие липата На какво разстояние трябва да са пънчетата по проекта за млад фермер ? 4 лв за пънче заразено с мицел ли имаш предвид ?
 • S
  От мене съвета е следния, ако не овошки, Липа дръвчета садиш ако имаш поне 1 400кв м на една от нивите ти е напълно достатъчен, и след като се развият липите поставяш и кладницата на бр пън струват 4.00 в по големи количества може и отстъпка да ти дадът. Кладницата не е за предпочитане на директна слънчева светлина, а ако е на директна слънчева светлина трябва максимум 4 пъти в деня да ги орисяваш. Но в първите 2-3 години е възможно заедно с липата да ги сложиш и в парници. И поне за липата винаги ще има кой да ти я изкупува, тя не пада под .80 ст свежа маса.
 • E
  Здрасти. Аз още не се занимавам с гъби, но четох някаде че дават по 8 лв на квадратен метър, но без договор за наем не мисля че можеш да кандаидатстваш, поне тва е моето мнение, ако някой от колегите има друга гледна точка да сподели. Поздрави.
 • M
  здравейте!а има ли субсидии за гъбарство за кв.м. както е в земеделието на декар?имам 3 гъбарника за печурка общата им квадратура е около 750кв.м.засадена площ без пътеките!и другото за което искам да питам намират ми се в местното ТКЗС и немогат да ми направят договор повече от 1 год дали това има някакво значение?
 • E
  Добре а някои може ли да обясни в какво точно се състои отглеждането на гъби кладници...и колко приблизително трябва да инвестирам за да достигна 400 м2 . И най-важното рентабилно ли е производството , намира ли се пазар , какви са пазарните цени не тея в големите супермаркети а изкупните. п.с изчел съм доста но искам да чуя мнението на повече хора по въпроса
 • R
  Благодаря за бързия отговор. Какъв е размера на субсидията ? И към кои сорт гъби да се насоча печурки или кладница или нещо др? Какви изисквания трябва да се изпълнят по този проек за да бъдеш субсидиран ? Размера на субсидията е 25000 евро, 12500 получаваш при одобрение, 12500 при достигане целите на мярката. Според мен гъба кладница на пънчета. Изискванията са: Допустими за финансиране са кандидати, отговарящи на следните условия: 1. физически лица или еднолични търговци, които не по-рано от 14 месеца преди датата на подаване на заявлението за подпомагане са регистрирани за първи път като земеделски производители 2. са на възраст от 18 навършени до 40 ненавършени години към датата на подаване на заявлението за подпомагане; 3. имат съответните професионални умения и познания, а именно: а) средно образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина или средно икономическо образование със земеделска насоченост и/или б) висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина или висше икономическо образование със земеделска насоченост и/или в) завършен курс от минимум 150 часа в областта на селското стопанство и/или по мярка 7. 4. физическите лица и собствениците на еднолични търговци имат постоянен и настоящ адрес в общината или в една от общините, където извършват подпомаганата дейност, или в община, съседна на някоя от тях; 5. общият икономически размер на земеделското стопанството е не по-малко от 4 икономически единици
 • E
  Благодаря за бързия отговор. Какъв е размера на субсидията ? И към кои сорт гъби да се насоча печурки или кладница или нещо др? Какви изисквания трябва да се изпълнят по този проек за да бъдеш субсидиран ?
 • R
  За овощна градина ти са необходими първоначално 35 дка. до срока за проверка на бизнес плана ще ти трябват още 70 дка. т.е. нерентабилно е млад фермер с овошки. За гъби стартираш с 400 кв. м. на третата година 1,100 кв.м. Съгласно Наредба 9 от 03.04.2013 допустими за кандидатстване са бенефициенти, и които стопанството им е 4 ИЕ. (т.е. необходим ти е първоначален капитал за създаване на 4 ИЕ каквито и култури да започнеш + изготвяне на бизнес план и заявление за кандидатстване. Ако ползваш земя под аренда/наем ще трябва договора да е нотариално заверен и вписан в агенцията по вписвания т.е. допълнително средства) Иначе съгласно последния индикативен график мярката ще стартира на 01.09.2013 г Успех

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Мярка COVID 1

Здравейте колеги, има ли някой друг в сектор Плодове, който е със сметка в ДСК и още не е...

79 0

Отново не спазване на графика

След като беше създадена от последното ръководство на МЗХГ/ДФЗ-РА добра и похвална традици...

191 0

Продължават ли кръстосаните проверки по животните ЕРД

От другата седмица ще тръгват кръстосани проверки по животни, някой има ли информация.

101 0

Мярка Ковид 19- 1

Какво стана с тази мярка? нали щеше да бъде платена между 28.09. и 02.10.2020. Беше добре...

191 0