Как да се обезроговяват животните

 • S
  някой знаели как се безроговяват крави.Благодаря предварително
 • N
  Рогата се режат докато е по хладно и няма мухи.Прави се от човек който разбира от тези неща.Има хора които идват режат както им падне,после едва спират кръвта,един по къс от другия,опръскат всичко в кръв наоколо.Наистина е болезнено и животното след това боледува.Особенно биците връщат доста килограми.
 • Ластик се поставя само за кръвоспиране преди да се среже рога,след това се прави превръзка с катран и ластика се маха!!!Остане ли на животното причинява некроза на тъканите и неимоверна болка.С ластик премахват опашките на агнетата но и това е забранено от закона за хуманно отношение към животните,така че не се хвали с тези ластици във форума.
 • S
  Аз слагам едни ластици за да паднат,лятото падаха но сега неискат до 40дни трябва да паднат и за това търся друг начин
 • A
  Съгласно ЗВМД обезроговяването на крави без упойка е забранено - а самата упойка, дори и да се направи по идеалния вариант (което ще оскъпи доста процедурата), пак ще има сериозна болезнена реакция от страна на животното. Иначе, може търговци да ви предложат тел за обезроговяване на крави и специални дръжки към тях, но не бих съветвал никого да опитва сам. Да не говорим и че след изрязването раната изисква много старателна обработка - понеже дупката, която ще се получи, е свързана с челния синус (то, на практика това си е челния синус, всъщност де) и ако той се инфектира, лекуването след това ще е много дълго. По литературни данни един екип от двама-трима души може да обезрогови за един работен ден над сто крави, но това ми звучи като фантазия - реалното е не повече от двадесет - понеже работата изисква максимална концентрация, пък и е доста изморителна. Освен тези техники, при които рогът се реже, така да се каже, "над кожата", има и още по-сложна операция, при която кожата се отпрепарирва и рогът се реже, така да се каже "из основи", заедно с част от образуващите го кости, но не знам някога тази операция да е правена в България. Редактирам, за да допълня за интересуващите се от биологично животновъдство, че при него системното обезроговяване е забранено - компетентния орган може да го разрешава само конкретно за дадено животно, с цел безопасност или да се подобрят здравето и условия за животните.
 • Кравите ако се гледат свободно-боксово задължително се обезроговяват.Извършва се от вет.лекар с локална упойка и не пречи на бременността и млеконадоя.Сега е подходящо времето защото няма мухи.Стопанина може сам да затъпи върховете на рогата с 1-2см.без упойка отрязвайки ги с лист от ножовка,след което с пила за дърво се заоблят ръбчетата.Теленцата се обезроговяват на 7-10 дневна възраст чрез втриване върху роговия израстък с щтифт за обезроговяване от вет.аптека,който е на основата на сода каустик.Ако оставяш мъжки телета за угояване също ги обезрогови-хем минават за месодайни и безопасно се работи покрай тях.Успех !!
 • M
  Най-добре е докато са още теленца с течен азот, ако са вече крави им режат рогата със стоманени въженца, но е адски болезнено и очаквай гловоломен спад в млеконадоя.Голям стрес е за кравите, ако не ти се налага просто не го прави.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колко мляко дава една коза като ббм

От известно време мисля дали да не си купя малко кози да спра да работя за хората а да раб...

149 0

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

437 0

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

171 1

Печели ли се от кози

Kolega!: Колега, моят съвет e бегай от козите. Не е просто стока да се гледат. Отглеждането е специ...

654 2

Моля за съвет

т: Не го прави, по добре проси в София, ще си по-добре, поне ще си на печалба. В момента в к...

794 2