Как да се обезроговяват животните

 • S
  някой знаели как се безроговяват крави.Благодаря предварително
 • N
  Рогата се режат докато е по хладно и няма мухи.Прави се от човек който разбира от тези неща.Има хора които идват режат както им падне,после едва спират кръвта,един по къс от другия,опръскат всичко в кръв наоколо.Наистина е болезнено и животното след това боледува.Особенно биците връщат доста килограми.
 • Ластик се поставя само за кръвоспиране преди да се среже рога,след това се прави превръзка с катран и ластика се маха!!!Остане ли на животното причинява некроза на тъканите и неимоверна болка.С ластик премахват опашките на агнетата но и това е забранено от закона за хуманно отношение към животните,така че не се хвали с тези ластици във форума.
 • S
  Аз слагам едни ластици за да паднат,лятото падаха но сега неискат до 40дни трябва да паднат и за това търся друг начин
 • A
  Съгласно ЗВМД обезроговяването на крави без упойка е забранено - а самата упойка, дори и да се направи по идеалния вариант (което ще оскъпи доста процедурата), пак ще има сериозна болезнена реакция от страна на животното. Иначе, може търговци да ви предложат тел за обезроговяване на крави и специални дръжки към тях, но не бих съветвал никого да опитва сам. Да не говорим и че след изрязването раната изисква много старателна обработка - понеже дупката, която ще се получи, е свързана с челния синус (то, на практика това си е челния синус, всъщност де) и ако той се инфектира, лекуването след това ще е много дълго. По литературни данни един екип от двама-трима души може да обезрогови за един работен ден над сто крави, но това ми звучи като фантазия - реалното е не повече от двадесет - понеже работата изисква максимална концентрация, пък и е доста изморителна. Освен тези техники, при които рогът се реже, така да се каже, "над кожата", има и още по-сложна операция, при която кожата се отпрепарирва и рогът се реже, така да се каже "из основи", заедно с част от образуващите го кости, но не знам някога тази операция да е правена в България. Редактирам, за да допълня за интересуващите се от биологично животновъдство, че при него системното обезроговяване е забранено - компетентния орган може да го разрешава само конкретно за дадено животно, с цел безопасност или да се подобрят здравето и условия за животните.
 • Кравите ако се гледат свободно-боксово задължително се обезроговяват.Извършва се от вет.лекар с локална упойка и не пречи на бременността и млеконадоя.Сега е подходящо времето защото няма мухи.Стопанина може сам да затъпи върховете на рогата с 1-2см.без упойка отрязвайки ги с лист от ножовка,след което с пила за дърво се заоблят ръбчетата.Теленцата се обезроговяват на 7-10 дневна възраст чрез втриване върху роговия израстък с щтифт за обезроговяване от вет.аптека,който е на основата на сода каустик.Ако оставяш мъжки телета за угояване също ги обезрогови-хем минават за месодайни и безопасно се работи покрай тях.Успех !!
 • M
  Най-добре е докато са още теленца с течен азот, ако са вече крави им режат рогата със стоманени въженца, но е адски болезнено и очаквай гловоломен спад в млеконадоя.Голям стрес е за кравите, ако не ти се налага просто не го прави.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

N

Болна коза

Здравейте! Ще съм много благодарен ако някой може да ми помогне със съвет за да спасим жив...

109 0
В

Построяване на козарник

Здравейте, понеже увеличаваме капацитета на стопанството и ни е нужен вече голям обор с вс...

328 0
M

Колко мляко дава една коза като ббм

Nikolay: Миро , аз също обмислям този вариант , но съм в процес на развъждане на животните и засега...

811 1
С

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

816 0
В

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

348 1