С какво се лекува пневмония на коч?

 • D
  Здравейте някой знае ли с какво се лекува пневмония на овце?
 • K
  С операция на врата и на студено. P.S:Дано не си му давал антибиотици,защото месото не става за консумация
 • W
  Трагичното в цялата тази работа е,че много малко фермери прибягват до услугите на съвременната ветеринарна медицина и предпочитат да лекуват сами животните с тетравет.За всякакви неразположения инжектират тетравет и чакат положителен резултат-това са пък моите наблюдения.За съжаление не всичко е подвластно на окситетрациклина.Още повече еднократни дози от 5мл.Има ветеринарни лекари на съвременно ниво,които владеят добре не само български и английски,които са "в крак" със новите заболявания и методите на лечение,но не тук е мястото да описвам как това да стане и в този случай,защото подлагам на съмнение правилното диагностициране,но лечение има!!!
 • F
  Има животни, които се лекуват още при първото поставяне на антибиотик, но има и животни при коитовсички антибиотици, които се прилагат по мое наблюдение само потискат симптомите и при влошаване на времето или дъжд се наблюдават отново леки симптоми.
 • P
  Съвсем възможно е това , независимо че симптомите са еднаква кашлица.А какво съветват като лечение , за да се предпазят животните?
 • F
  Здравейте, Колежке това, което си написала е действително правилно. Но аз нямах предвид заболяване от такъв характер, а заболяване предавано по въздушно капков път. При мен се прояви след завръщане на животните от Националното изложение по животновъдство-Сливен. Разбира се животните след това бяха изолирани за един месец , което ликвидира разпространяването на заразата сред останалите животни . Смея да твърдя, че в нашата ферма се спазват изключително стриктни правила за хигиена и имунопрофилактика, като животните се обезпаразитяват по схема и периодично се правят микроскопски изследвания за наличие на яйца от различни видове паразити и самите паразити, следователно е категорично отхвърлена тезата за заболяване от такъв характер. Консултирал съм се с т.нар светила във ветеринарната медицина, като съм дал и проби за микробиологичен анализ и антибиотикограма. Всички са категорични, че става въпрос за нов вид пневмония, която не е срещана до момента в България.
 • P
  Колега , благодаря за поздравите ! Дано да съм била полезна! По-важното в случая е акцептирането върху проблема(който е важен) и това ,че животните масово не се третират навреме и правилно с лекарства, което дава рефлекс върху продуктивността им.Нека ако все пак има ветеринарен лекар , който чете темата ,да напише ако желае - какъв е максималният брой допустими третирания на овцете и козите за период от една календарна година , така че пасищтните паразити да нямат време да нанесат сериозни , непоправими увреждания на тъканите на вътрешните органи на животните и да предивикат драстични загуби на телесно тегло! Кой е препарата , който може да им се дава , при положение че млякото се консумира от хора?
 • W
  Колежке.поздравявам те за правилният отговор!Все пак е добре да се направи изследване,вместо да се поставя диагноза по подвеждащи понякога признаци.
 • P
  Мен лично ме учудва не това , което е диагностицирал колегата - че в почти всички стада се наблюдава наличие на влажна , упорита кашлица при овцете и козите , а това че няма един компетенте отговор от някой ветеринарен лекар. Тези симптоми са принак на опаразитяване с вътрешни паразити и това е голям проблем , защото води до спад в млеконадоя и плодовитостта на животните,които заслабват безпричиннно. Пасищата са силно засегнати от паразити.Дори яйцата и ларвите остават в изсушеното сено и люцерна , могат да презимуват почти през целия зимен период и след това засягат и агнетата и яретата на пролет.(Не знам дали остават активни и в силажа). Овцете и козите трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се обепаразитяват най - малко 2-3 пъти в годината , като се спазват стриктно указанията за дозировка и хранителен режим след приема на лекарствата - някои от тях не могат да се дават на бременни и лактиращи животни.-Поливермин , Вермитан , Албендазол ,Довистом. На агнетата и яретата трябва също да се дава от същите препарати всеки месец, в противен случай нямат необходимият прираст - дори и да се хранят перфектно. И при тях се наблюдава същата кашлица , която престава след обезпаразитяването , но се възобновява на ново след един период от около няколко седмици.Достатъчно е само едно извеждане на паша и животните поемат наново от тези яйца и ларви , които с просто око не могат да се видят -но погледнати под микроскоп са си там. Съвсем основателно и логично е опасението за наличие на нова форма на белодробно заболяване.Антибиотиците не помагат в случая. Паразитите насядат в белия ,черния дроб и стомашно-чревния апарат.(Най- широкоспектърен е Поливермина , който премахва и паразитите по храносмилателната система). Не е възможно пръскането на самите пасища , защото през едно и също такова преминават различен вид и брой животни , не е възможно и заграждането (по европейски) заради общите водоеми.Паразитите се съдържат дори и в торовата постелка на фермата и при нередовно почистване опаразитяването става дори и там. Единствено при храннене със сочни фуражи , добити по хидропонен тип това отпада като проблем , а логично и нуждата от лекарствата от този вид.Животните удължават почти двойно живота си , докато много често се бракуват млади овце и кози отглеждани пасищно и не третирани навреме. Естествено може да се вземе секрет и кръв от кашлящи животни , за да се направи изследване за евентуална нова , непозната форма на белодробно заболяване.
 • T
  с остър нош
 • F
  През последните две години в страната масово се наблюдава форма на нов вид белодробно заболяване при козите и овцете характерно с влажна кашлица. Моите впечатления са изградени на база оглед на значително количество различни стада в цяла българия ( 78 стада). Характерно е че слабо се повлиява от лечение с антибиотици (най-голям ефект има от тетрациклинови препарати) и след известно време пак се проявява. Ако някой колега ветеринар се е сблъсквал с нещо подобно моля да сподели.
 • W
  В зависимост от стадия с комбинация от аналгетици и антибиотици инжективно мускулно.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

J

Фермата с. Заноге

Село Заноге Поне, на 10 - тина обяви от този сайт съм бил...

8 0
S

ПНДЖ3

Здр.платиха едни пари за някой а други не така че аз питам някой знаели нещо кога ще пусна...

243 0
S

Денимис

Здр.май тази година Денимис за животновъдите няма да има забравихани.Някой да е чул нещо

133 0
D
393 2
М

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

341 0