Мери и пасища - Имам ли право да си паса животните в наетите пасища?

 • M
  Здравейте!rnИмам кравеферма в село, която се намира до пасище. От селото друг фермер е наел всички пасища за срок от 5 години. Имам ли право да си паса животните в наетите пасища, тъй като в селото няма други мери и няма как да си прехранвам животните? Има и други фермери в същатата ситуация и сме в безизходица. Наемателят ни съобщи, че нямаме право да си пускаме животните. Как трябва да постъпим и как да си търсим правата?
 • S
  при нас е само камъни и тръни чистих 20 дка искараха го недопустим слой и ме наказаха нищо не взех и наем ако бях платил трябваше да се гръмна
 • A
  всичко е въпрос на молив, имаме животнии, имаме, Сепп, агро и планински. има сметка и при 50 лв наем, но това е които не ги е взел навреме. Иначе върват около 20 лв.
 • S
  при 50 лв на декар без животни за какво да ги чистят
 • A
  Pri nas kosim, kato dokato okosim pazim trevata, posle si puskame govedata tam.TO ako ima vlaga podkarva za pa6a. Otnosno ливадите които са общински, при нас са наети за по 6 години от общината , но повечето процедират да ползват без наем. По кусно разбират че някои е наел земята и се скубат под мишниците, или в момента в които решат да наемат е решил и друг и почва наддаване до 40-50 лв на дка.
 • H
  ами по принцип като се прибере сеното няма какво да пасът а и има земеделци които правят няколко откоса за бали и си пазят тревата
 • S
  съгласен съм но ако няма животни какъв е проблема като си прибере сеното да си пасът кравите
 • H
  Има агроекологии и т.н. , може и бали да прави за зимата.. Между другото при нас на търговете за пасища и ливади са с предимство животновъдите,но те не се явяват на тези търгове после страдат защо не им разрешават да си пускат животните,ами да са се явили на търга и да са си ги взели като толкова им трябват,но явно предпочитат да ползват без да плащат
 • S
  и това кой го е измислил човек без животни да чертае пасбища е за затвора
 • S
  този който го е наел има ли животни и ако няма е луд да те спира по добре за него е да си пасат кравите
 • H
  Ако е общинско и никой не го е наел можеш да пасеш колкото си искаш,но имало ли е търг за отдаване под наем и някой го е спечелил има право да ти забрани да пасеш там,както и има право да го загради в зависимост от договора му за наем или аренда.
 • R
  Юсеин ти поискай да прочетеш договора на наемателя. Защото договори всякакви. Мнението на Кристина не е на човек от средите на животновъдите а показва само обща култура. Ако не бяха субсидиите всички щяхме да ползваме мерите и пасищата безвъзмездно. И този договор служи единствено за легитимиране на правно основание на база, на което имаш право за очертаване на пасището и да получаваш субсидия.
 • K
  Безплатен обяд няма, както няма и безплатна паша. Досега нямаше контрол от страна на държавата, спрямо собствеността и, но това не означава, че не е трябвало да се заплаща. Това което трябва да прочетеш внимателно е Закона за собственост и ползване на земеделски семи (ЗСПЗЗ). чл.37и касае управлението на мери и пасища от държавния и общинския поземлен фонд. Трябва да прочетеш и допълнителните разпоредби и изменения. Накратко ще обощя, че наемателя ИМА право да огради наетите от него земи, ИМА право да ги охранява и ИМА право да не допуска други животни. Това, което може да направиш на този етап е, в случай на неизпълнение на поетите от наемателя задължения, да подадеш жалба до общината. Естествено трябва да имаш и доказателства.
 • R
  Приятелю, искай му първо договора, с който стопанисва мерата. Ако не те го даде да го прочетеш, пусни жалба до общината, че ти забранява да пашуваш животните си. От общината трябва да получиш отговор дали има право да ти забранява пашуването на животните. В зависимост от отговора ще се види какви стъпки трябва да се предприемат занапред!
 • M
  Кой закон се прилага в този случай и къде трябва да подам жалба, понеже въпросният човек сложи табела с надпис "Обектът се охранява от ...". Много благодаря за отговорите.
 • R
  Млади приятелю, мерите и пасищата са публична общинска собственост от това произтича следното: 1. Няма право да ги загражда, 2. Няма право да ги разорава, и други подобни мероприятия и това което касае теб, няма право да забранява ползването им от животните на други жители на населеното място! Не е задължително да има търг за мерите, това го въведоха тъпите гербаджии, преди това си ги разпределяхме пропорционално на броя на животните. Всичко това го пиша от моя опит, аз също стопанисвам мерата в моето село но нямам право да забранявам ползването и от животните на другите жители на селото. Мерата я стопанисвам с договор за пет години, нотариално заверен и вписан в агенцията по вписванията! И накрая като заключени ще кажа, че взаимоотношенията мужду нас зависят от това което имаме в "кратуните" си!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

A

Indian Call Girls In Ajman 0543457603 Ajman Call Girls Service

Indian Call Girls In Ajman 0543457603 Ajman Call Girls Service | Indian Call Girls In Ajma...

11 0
D

Прехвърляне на земя

Agroplus: Може

392 1
M

Конна база - регистрация на животновъден обект

Здравейте, Във връзка с обект конна база, в процес на строеж, се интересувам какво тря...

101 0
S

Разпределяне на рента за минали години

wladd: Белите петна са плащат за целия имот, "Новите" собственици нямат основание за получаване н...

685 2
D

Обработване на земя без договор

ZzZ: Ти си тарикат така че давай - жъни я! А като се окаже, че кооперацията има сключен едногод...

697 9