Пожълтяване листата на прасковите

 • B
  Здравейте,\r\n\r\nНа есента засадих дръвчета праскови и нектарини, но гледам, че на всички дръвчета листата са много малки и са взели да пожълтяват. На някои от дръвчетата листата са свити и имат червени петна. Гледам също, че и нито едно от дръвчетата не е пуснало леторасти, а имат само листа, и на една от прасковите някои клончетата са започнали да съхнат.\r\nИскам да Ви питам на какво се дължи това пожълтяване на листата и защо все още не са пуснали леторасти ?\r\nКакви мерки да взема за да не изсъхнат дръвчетата ?
 • I
  При рН над 7,5 прасковите страдат от манганова хлороза. Това също може да е причина за пожълтяване на листата. Ако пожълтяването се дължи единствено на заболяване от къдравост, то пръскането трябваше да го направиш във фаза миши уши на листата със Скор. После става късно и болестта се развива частично.
 • P
  колега ти освен че си ги удавил а ми си ги и отровил навитите и червени листа се казва къдравост няма нужда от толкова отрови гледам пръскал си ги със скор това е добре сега пръскай с хорус заедно с би 58 или нуреле
 • B
 • B
  Торил съм ги с калий и фосфор. А за поливането, поливам ги през 5-6 дена. През пролетта досега съм ги пръскал с бордолезов разтвор, ДИТАН М 45 и НУРЕЛЕ Д, ВАЗТАК НОВ 100 ЕК и Тирам 80 ВГ, а последните 3 пръскания са с ДЕЦИС 2,5 ЕК и СКОР 250 ЕК.
 • N
  Торил ли си поливал ли си ? Хлорозите може да се дължат на много неща и смущения може да е от недостиг на хранителен елемент .... може и да е заболяване .. Третирал ли си с фунгицид тази пролет бе изключително влажна 100 % си фанал някоя болест така като чета горе симптомите тия розови и червени петна може да е съчмянка . Взимай листа и караи в агроаптеките докато е време , но чак смущение в растежа при такава хубава година без слани не мога да коментирам тук вече ти трябва експерт по растителна защита.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта