Подаване на данни към НАП за доставка на течни горива

 • N
  \r\nhttp://www.nap.bg/news?id=1715\r\nВедомствените бензиностанции ще докладват по интернет доставките на гориво\r\n15 Април 2013\r\n\r\n\r\nВедомствените бензиностанции, които отговарят на определени условия могат да не купуват и въвеждат в експлоатация нивомерни системи, гласят последните изменения в Закона за данък върху добавената стойност. Преди измененията, обектите за зареждания с горива за собствени нужди бяха длъжни да инсталират електронни системи с фискална памет и нивомери до края на март 2013 г.\r\n\r\nВсяко лице, което използва ведомствената си бензиностанция единствено за зареждане на собствените си превозни средства, машини, съоръжения и др., не продава гориво и извършва плащанията си към доставчици на гориво само по банков път, може да не въвежда в употреба електронна фискална система с нивомери. Вместо това, от началото на май 2013 г. ще е длъжен да изпраща информация за доставчика и доставените количества гориво чрез електронна услуга, достъпна на сайта на НАП.\r\n\r\nОсвен това от 01.05.2013 г. всяко данъчно задължено лице, доставчик или получател по доставка на течни горива, ще подава в НАП данни за доставката и движението на доставените/получените количества течни горива, както и за промяната в тях. Данните ще се подават по електронен път с квалифициран електронен подпис в уеб-базирано приложение на интернет страницата на НАП на датата на данъчното събитие или на датата на възникване на промяна в обстоятелствата. Това означава, че лицата директно ще подават данните в НАП чрез интернет страницата на агенцията. Електронната услуга ще бъде пусната в експлоатация до края на април.\r\n\r\nНай-многобройни са ведомствените бензиностанции при селскостопанските производители, които ги използват за зареждане на земеделската си техника, както и в пътническите и товарни превози. НАП започва поредица от информационни срещи с тези браншове, за да разясни промените в законодателството и изискванията за подаване на информация.\r\n\r\n Някой да знае нещо по въпроса?
 • A
  Веси, виж на какво попаднах 5) Данни към НАП за доставките на горива подават всички земеделските производители (физически лица и юридически лица, независимо дали са регистрирани по ЗДДС), които купуват горивата от доставчик, който не е краен разпространител. 6) Земеделските производители, които купуват горивата от бензиностанция (краен разпространител) не подават данни към НАП за направените доставки. 7) Данните за доставките се подават към НАП на датата на данъчното събитие (по тълкувание на НАП, данъчните инспектори ще допускат в извънредни случаи подаване на данни на следващия ден)." Та тук май се разбира, че които купуват от бензиностанция-не докладват на НАП Допълнение-упс, не съм те допрочела.Извинявай
 • V
  Не ви засяга. Когато горивото е отчетено през система, свързана с НАП (каквато трябва да е вашата "селска" бензиностанция, иначе досега да са я затворили) не се "докладва". Ако обаче зареждаш цистерната си в двора с нафтовоз, например 2-3-4 тона нафта, тогава ги информираш и то веднага, още същия ден.
 • K
  Това засяга ли нас дребните зърнопроизводители регистрирани по ДДС които зареждат гориво от "селската" бензиностанция, и по какъв начин?
 • N
 • V
  Влязох от тестовите услуги както пише в инфото от НАП. Но ми разрешава да подавам само за мен като титуляр на подписа. Предполагам, че като се подаде заявление за упълномощаване ще може да се подава и за други лица, защото първото което трябва да се направи е да се избере лице, за което се подават данните. Ще се попълват данни относно доставката, обаче не ми е ясно какво е: – Номер на еАДД/ЕАД/ЛРН – какво ще се попълва на "Номер на предходен ЕДД/ЕДП", автоматично ли ще се попълва? След това трябва да се попълнят вид на горивото, код по КН???, наименование на горивото и количество. Следват данни за доставчика - обичайни. След това се попълва място на получаване на горивото - област, община, населено място, адрес. След това: Фирма - превозвач - обичайни данни. Транспортно средство - вид на транспорта и вид транспортно средство. Данни за лицата, физически предали/получили горивото: Предал горивото - вид на лицето (избор от падащ прозорец) Получил горивото - същото. Май малко са се престарали с докладването накрая. Какво ще кажете? Да вземат направо те да ни зареждат, та да ни спестят тея глупости!
 • V
  Като искам да подам заявление за подаване на данни от упълномощено лице има опция да чекна "Подаване на данни от доставчици и получатели на течни горива по чл. 118 ал. 10 от ЗДДС". Като ходя другата седмица към НАП-а ще пусна заявление и ще видя за какво точно иде реч. И ще пиша.
 • N
  Благодаря Адриана .
 • A
  И най-новото от днес http://www.nap.bg/news?id=1716
 • A
  Всъщност най-общо казано: ако имате цистерни, в които складирате гориво се умуваше дали да ви карат да купувате Фискални устройства и интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност. Сега решиха, че ако не продавате горивата, а си зареждате само ваша техника няма да ви "връзват" с НАП, но условието е като си купувате горивата да плащате САМО по банка
 • A
  Ники, мислех да ти дам линк към тема по въпроса в един счетоводен форум.Но понеже няма още никаква яснота "откраднах" само това ----------------------------- "Уважаеми колеги, Във връзка с постъпили запитвания относно подаването на данни (от страна на земеделските производители) за доставките на гориво към Национална агенция за приходите (съгласно чл. 118 от ЗДДС, изм. ДВ. бр.30/ 26 март 2013 г.), ви информираме, че в края на месец април или в началото на месец май в сайта на НАП се очаква да бъдат публикувани инструкции за изпращането на такава информация. Имайте предвид, че данните ще се подават с електронен подпис (на съответния Управител/МОЛ)." Днес получих това по имейл от Асоциация на Зърнопроизводителите. Не, че е нещо )"

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

M

рента

lz1gsi: Имаш право.Ако си с годишен договор имаш правно основание.

313 2
R

Билки, липов прашец

Стефан: Аэ правя липов прашец

432 3
R

Малини и ягоди

Здравейте,искам да попитам малко,който е на ти с нещата.Рентабилно ли е отглеждането на яг...

122 0
D

Двигател на Same Titan 160

Здравейте: Сблъсках се с ремонт на двигатела на трактора . Но никъде не откривам на колко...

66 0
Z
797 21