Да затвориме кръга в земеделието за и против

 • Колеги, аз съм противник на т.н. затворен кръг в замеделието на всяка цена, защото скъса ли се някъде нишката пропада целият бизнес а вие?
 • M
  Иванов,и съм съгласен с теб и не съм.Теоретично погледнато в общи линии е така,но на практика ситуацията е доста различна.Повечето мандри имат прекупвачи,които допълнително ти свалят цената,защото отбиват за тях.Никаква гаранция от страна на мандрата за цена.Когато ти каже,че склада му е пълен,какво ще го правиш този тон-тон и половина мляко?Съгласяваш се на каквато и да е цена,защото наистина пазара не изпитва дефицит от всякакви млечни продукти.Съгласен съм,че е най-добре фермера да се занимава само с животните,но това може да стане,когато имаш сигурност,когато можеш да си направиш един реален разчет на приход и разход,но за съжаление нещата у нас не стоят така.Колкото и невероятно да се струва на някой,но търсене на сурово фермерско мляко има,има пазар и на сирене и кашкавал произведен от частни стопани,защото хората загубиха доверие в мандрите,независимо от "стандарта',който безспорно е голям реверанс от страна на министъра.Да не говорим за цената на която се изкупува млякото и на която се продават млечните продукти.Да мандрите имат разходи-вярно е,но що за ценообразуване е един литър козе мляко да се изкупува за 65ст. и един килограм сирене да се продава на цена над 16 лева?
 • H
  И така да продьлжа мисьлта си от по-горе.Не само,че ще има контрол над качеството от до,но ще прибере и печалбата на прекупвачите.А що се отнася до крупните производители те не могат да спрат да сьществуват,защото вашата продукция не може да задоволи нуждите на пазара.Но вие може да спечелите по-предирчивите клиенти,които не са много но на вас може да са ви достатьчни.А от там ще се получи по-малко количество,по-добро качество и есествено по-скьпо.И обратното по-голямо количество,по-малко добро качество и естествено по-ефтино.Значи,какво се получава;с по-малко животни ще изкарваш почти толкова колкото този с повечето животни.Но разликата е там,че ще работиш по-малко.
 • G
  Колеги както обикновенно за мен истината е някъде по средата и давам следния пример - Очевидно няма как един млекопроизводител да произвежда достатъчно мляко за да зарежда Метро примерно, но ако повечето млекопоизводители се стремят да затворят производство то няма да има кой да зарежда Метро и разбира се Метро ще си намери крупен вносител на сирене и кашкавал което не е добре за никой. Също така сами разбирате че като производители (дори и примера който Рики е постнала) най много да затворим кръга с прясно и кисело мляко ама тогава пазара така ще се раздруби, че като се започне през ден да не можем да реализираме цялата продукция може да стане и по-зле понеже факта че ние сме затворили цикъла означава много мандри вече да ги няма, я ние сирене и кашкавал едва ли ще правим щото със 150 - 200 л/д (както е при мен) за кое по-напред за кисело мляко или за сире? Та след всеияките писания според мен който може да си усиури пазар нека затваря цикъла, аз затварям от към производство на фураж от там нататък иситината е в кооперирането да се съберем 10 като мен и да направим (или купим) мандра.
 • I
  В България нищо не е качествено, затова няма как да мислим в тази насока. Само по природни причини са ни хубави някой зеленчуци и плодове, свинското месо и горе долу това е. Не съм им ял техните, но в Сърбия и Хърватска има 3-4 цени на агнешко. Напр. една порода се продава само на 30-35 дена и на 10-11 кг. живо, тя си има име, напр. пашко ягне и струва яки пари, друга се продава на 20-23 кг- и човек не си купува агнешко, а истарско ягне, което няма как да е 16 кг. трупно, а може да е само и единствено 10-11 кг. и т.н. Тука се продава агнешко с труп от 7 до 20 кг. и няма как да е от особено качество. В Италия има цени и от 10-12 евро килото но за 8-9 кг. живо и от определени породи. Мирчев, Ако имаше сметка всички големи кравари щяха да имат магазини, но нямат, защото е безмислено и неефективно. Големият увеличава производството и печели от това, а не се разхвърля силите на 5 места. Като имаш 100 крави и 1 млн. за влагане не правиш мандра, а увеличаваш кравите на 500. Ако имаш магазин е безмислено да му произвеждаш млякото, защото печелиш като продаваш чуждо мляко. Ставате незаменими и обвързани с търговците и мандрите не като правите сирене в мазето, а когато търговците и преработвателите зависят от вашите количества и не могат без вас. Когато имаш 200 - 280 крави и даваш по 1500-2000 тона мляко на някоя мандра, тя не те работи, защото зависи от твоето мляко, от количествата зависи и фуражния завод и ветеринарят и т.н. От една страна ти пада себестойността, а от друга ти плащат повече за количество и от това печелиш много повече за по-малко работа, отколкото като висиш на пазара и продаваш по 200 кг. на ден на 1.50 лв.
 • M
  Колега Иванов,нали не ме убеждаваш,че ако си предам млякото за 55ст.ще съм по на печалба,отколкото ако си го реализирам сам в собствен магазин чрез собствен млекомат(млекомат все още нямам)или ако си купя фураж ще ми излезе на сметка крайният продукт,отколкото когато аз си го произвеждам!В България трудът е толкова евтин и покупателната способност на хората достатъчно ниска,че единственият начин за оцеляване на родното производство е да изчезнат прекупвачите там където това е възможно.Няма шанс да се нанижат десет човека по веригата и продукта да бъде продаваем.
 • H
  Много грешно мислене за"затворен цикьл".Хората не затварят цикьла за да подбиват пазара,а за да имат контрол над качеството на продукта си,от до.
 • I
  Затворен кръг е 4 кокошки, баба която ги храни с трева от двора и остатъци от храната и продава яйцата на близкия пазар. Всичко останало е икономически неефективно и никой не го прави. Това е счетоводно и математически доказано и е залегнало в т.нар. "Теория на конкурентните предимства" и тя е основана и доказана предимно с примери от селското стопанство. В твоя случай имаш земеделски площи, мелница, хлебозавод, хлебарници, които са на един собственик. Изглежда примамливо той да си произвежда зърното, да го мели на брашно и прави хляб, който продава в хлебарниците, за да постигне конкурентно предимство пред другите, т.е. ниски цени. Но не се получава, както в цялост, така и в подробностти. Напр. подробността наречена сеитбооборот разрушава системата, преди да е започнала да работи, не може да произвеждаш само пшеница и дори само зърно, а брашното е само един от компонентите на хлебните изделия. Като цяло натрупването на 4 дейности в едно предприятие го прави: трудно за управление и с много персонал; невъзможност да се синхронизира цикълът производство на един сектор с потребление на другия, напр. при слаба реколта от некачествено жито или увеличено търсене на хляб саботирано от липса на време или пари да се увеличат площи и техника; умножаване на всички рискове по броя на звената, в случая по четири; Невъзможност всяко звено се развива ако продава на другото продукцията си под пазарни цени, за да се стигне до ниска цена на крайния продукт. и т.н. но най-разбираемо е когато бащата-собственик ритне и всеки един от секторите се наследи от четирите му сина. Този дето ще се занимава със земята няма да даде на мелничаря зърно под пазарни цени, защото тези цени ще получи на борсата, нито мелничаря ще даде брашното под цена, нито пекарят хляба. ще го направят само ако получават пай от крайната цена на хляба, но за да всемат "своето", хлябът трябва да се продава на пазарна цена, а не под нея, защото звената ще са прецакани.
 • V
  иванов може ли този път да не съм съгласен с теб.значи затворен цикъл да кажем нива зърно хляб. дори да не можеш да произведеш хляб от всичкото зурно което произвеждаш и дори едното ти производство да е на себестоиност самия факт, че се задържаш над водата е добре. освен това можеш да влияеш на пазара ако не в световен мащаб то поне в дребния регион в които разпространяваш стоката влияеш- това пак не е малко. подобно е и при нива зърно месо колбас. дори да се скъса някъде нишката можеш да я закърпиш времено с печалбата от другите производства, а и дори да изгубих времено единият крак- демек цикъл нали не си фалирал със всичко ! [banan-kitara]
 • H
  Зависи,какво разбираш под затворен цикьл.А и не е задьлжително този"затворен цикьл"да се осьществява от една фирма.
 • R
  http://www.struma.com/biznes/nacionalut-g-petrov-vloji-1-700-000-lv-spestyavaniya-ot_24676/
 • I
  Не може да се работи на "затворен цикъл", това е правило в икономиката, доказано математически. На затворен цикъл е Северна Корея. Затова и всички големи корпорации са съставени от много фирми. Няма никаква възможност затворения цикъл да е икономически изгоден.
 • H
  Много по-лесно е да се скьса нишката и да фалираш,когато не си затворил крьга.Но щом четем такива коментари,още нищо не е загубено.
 • M
 • M
  Колеги,след като тази тема я дъвкахме преди няколко години,смятате ли,че са настъпили осезаеми промени?Задавал ли си е въпрос някой,след като увеличава обработваемите площи или отглежданите животни произвеждайки единствено суровина,която други преработват,дали не става прекалено зависим от прекупвачите и картелите?
 • Рисковете за цялостен провал при такъв проект според мен се увеличават многократно. В малка страна като БГ силните фирми в хлебопроизводството, млекопреработката и др. са дори повече от необходимото, но винаги има какво да се измисли особено в по малките населени места. Моят съвет е за много задълбочен анализ преди да се вземе решение.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта