Съдбата на агнетата - рентабилно ли е да се оглеждат?

 • M
  Колеги,повече от десет години в началото на м.Април организираме среща на колеги където показваме до къде сме стигнали със селекцията и обменяме опит помежду си.Това направихме и тази година.За съжаление все повече животновъди в последните месеци обявиха стадата за продан.Мнението на всички,които присъстваха тази година е,че положението в бранша е отчайващо.Високите цени на горивата,ниските изкупни цени на млякото и липсата на търсене на агнета,породено от низката покупателна способност на населението доведе овцевъдството до патова ситуация.Надделя мнението,че вече не е рентабилно да се отглеждат агнетата и е по-разумно,както се постъпва с яретата,а именно след раждане да бъдат ликвидирани,същата участ да постигне и агнетата.Икономически не е оправдано три месеца агнетата да сучат мляко,чиято цена сметната надхвърля цената на агнето при достигане на 20кг.Добавяйки фуража и люцерната,която едно агне изяжда в този период съвсем обесмисля отглеждането им.По-малки биха били загубите,ако се премахнат агнетата веднага след раждане и млякото се реализира.Поне на този етап това е един от начините за спестяване на фураж и доброкачествено сено,което ако бъде изхранено на овцете майки,ще се получи и по-висок млеконадой.Естествено за целта е необходим усигурен пазар на млякото.Любопитен съм какво е мнението и на други колеги,като се надявам в дискусията да вземат участие хора със по-голям брой животни,защото там са и проблемите.За всички е ясно,че реализацията на двадесетина агнета не е чак толкова трудно,както на 100бр.
 • M
  Не съм чул миналата година някой да е продал на 7 лв сигурно е ставало въпрос за 2014
 • P
  напълно си прав евала така еееее ?
 • M
  Нека продават хората,в крайна сметка платили са си членски внос и дано имат полза от това!
 • B
  А тия де не са членове на някоя организация ...... да го духат
 • C
  V druga tema pisah NOA i po-to4no g-n Biser Chilengirov e osiguril cena ot po 7 lv. na kg za majki agneta-pazara e za Turciq, no mislq, 4e samo za chlenove na NOA
 • B
  Ще има , ама ....май !
 • B
  на мое запитване датата е 07 04 2013 неделя 14:53 Национална овцевъдна асоциация Да износ ще има Пазара с турция е разрешен имаме оферти добри въпрос до дни
 • E
  дайте телефон колеги на тез които дават 5лв.за кг живо тегло и от кой район са при нас няма купувачи
 • B
  Aз се занимавам с 180 кози и тази ще ми е последната година,в която ще отглеждам мъжки ярета.Занапред мисля да ги ликвидирам,като оставям женските и то тези,които ми харесат до достигане бройката за още едно стадо.Не ми се иска да си слагам този грях,но нямам вече избор
 • V
  Kolegi, temata koiato e pusnal Mirchev e vagna po otnoshenie na tova kak da otcelee bransha. Protivopostavianeto , edin na drug ,samo pokazva che vseki edin ot nas se strahuva ot konkurenta si,a na vsichki e iasno che v tazi nisha ima oshte mnogo kakvo da se pravi. Vaprosat e, koi shte go napravi? Nie Balgarite ili golemite evropeiski firmi operirashti v hranitelnia bransh. Za tova po gore govoreh za strategia- Nacionalna v bransha. Otnosno revoliuciite , metegite i karvishtata. Kogato se opre do tam , parvite koito shte badat izklani shte sa sobstvenicite na hrani, Po vreme na razmirici horata s mnogo pari niama da postradat. Prosto shte pomolia kolegite dori da ne komentirat tazi tema , zashtoto shte stane -s nashte kamani po naste glavi. Privetstvam rabotata na Mirchev i kolegite , tochno tova e nachina , hora zaeti v givotnovadstvoto da komentirat po megdu si opita koito vseki edin ot tiah e pridobil. Mirchev az sashto iskam da uchastvam.
 • N
  Сирене правим и продаваме .За 0,85ст да дой баба си.
 • J
  Ники стига бе. Кваси и продавай. Онези горе трябва да разберат че трябва да има животновъдство. Това ще е твоя протест срещу неуредиците. В Швейцария може, тук не може. А може ли да ми направят една разходка а? Мислете хубаво на кого да дадем властта на изборите.
 • N
  Няма бъдеше за животновъдството -4/5лв на кг. се купуват агнетата в момента на нас ни платиха по 5лв.За овче мляко ми предлагат 0,85ст.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • B
  Колежке beladona , писане с големи букви е признак на ниска култура - затова ги понамали ! На въпро са ти относно отглеждането на агнета аз специялно имам целогодишно агнета и не при - 8 , ами и при -28 градуса ми се агнят животните !!!! Друг е въпроса кой как ги гледа !!! А агнета съм отгледал сигур повече колкото косми имаш по главата ! И като не ти отърва и ти е губещо овцевъдството защо ги гледаш бре ??? Ми не ги гледай ! Май само за ревизьорка ставаш че като ти гледам правописа ако и смятането ти е такова май си си само за ........ !
 • J
  По горе един колега каза ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ. Това е в основата на всички проблеми СПРЯЛАТА ИКОНОМИКА НА СТРАНАТА. От друга страна липсата на чист патриотизъм в управлението на държавата. За каква стратегия се говори за какви 5 лева. От една страна постъпленията на финанси идват от ЕС и само част отиват по предназначение и се завъртат вътре в държавата. Това са да речем примерно 10лв. От друга страна вноса на селскостопанска продукция от вън, (колкото и да е евтина поради ред фактори...субсидирана добре или свръх производство на някоя държава) прави изтичането на финанси от джоба на потребителя с да речем 15лв. От тук се получава тенденциозното обедняване на хората. Истината е една, трябва да се обърнат тези числа обратно а за да стане това трябва повече износ от колкото внос. По голям вътрешен продукт. Проблема с пласирането на стоката от овцете не може да се реши кардинално от раз, единствено за да се запази животновъдството може на този етап да се насочат достатъчно средства от фондовете и допълнително от бюджета, достатъчни за покриването на себестойност и остатък който да удовлетвори животновъдите да спрат ликвидирането на животните и да започнат да увеличават стадата си. А цена на продукцията над тази в момента само ще я мечтаем за сега. НАРОДА Е БЕДЕН, КЛИЕНТИТЕ НИ НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ 1/4 ОТ ЗАПЛАТАТА СИ ДА Я ДАДАТ ЗА АГНЕ. До като не започне всяка стотинка от тези милиарди постъпващи в сектора, да се влагат в развитието на фермите ни (а не за коли къщи и други неща от които тези средства пак да изтичат на вън) Няма да има напредък. И нещо много важно. Трябва колкото може да се купуват български стоки и продукти. Парите да остават в България. Едва тогава ще намалее разликата от влизащи и излизащи финанси в държавата. И дай боже да се обърне тенденцията обратно. Всичко зависи от самите нас.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

S

ПНДЖ3

Здр.платиха едни пари за някой а други не така че аз питам някой знаели нещо кога ще пусна...

259 0
S

Денимис

Здр.май тази година Денимис за животновъдите няма да има забравихани.Някой да е чул нещо

134 0
D
396 2
М

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

343 0
А

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

421 0