Помощ и съвет за измиране на малки прасенца

 • J
  Голямо нещастие се случва в нашата семейна ферма. \r\nУмират малки прасенца на 2 дена. Трима ветеринарни доктори идваха, без да могат да посочат причина. Майките се хранят добре с подходяща смеска ,имат мляко , но малките умират.\r\nМоля за съвет ...
 • D
  Atanasoph правилно си разбрал че причината за смъртта е желязосъдържащия препарат който си инжектирал.поразена е сърдечната мускулатура.прочети внимателно листовката на препарата и ще разбереш къде грешиш,по принцип се добавя още един медикамент към желязосъдържащия продукт и няма да има повече такива смъртни случаи-потърси си ветеринарния лекар който обслужва фермата ти.
 • A
  При мен нещата се повтарят за втора година. Раждат се добре развити, хранят се добре и така до третия ден. На третия ден бия желязо и кошмара започва. Някои от малките (5-6 от прасило) нямат този проблем, останалите обаче започват да измират часове след като сме инжектирали желязото. Отпускат се като парцали и понякога дори получават някакъв вид шок - държи главичката настрани, сдървява се, върти очите нагоре и започва да квичи. Моля, ако някой има идея от къде идва този ужас, нека даде съвет.
 • G
  Голямо нещастие се случва в нашата семейна ферма. rnУмират малки прасенца на 2 дена. Трима ветеринарни доктори идваха, без да могат да посочат причина. Майките се хранят добре с подходяща смеска ,имат мляко , но малките умират.rnМоля за съвет ...---------------Колеги аз имах същия проблем преди 10 години,измряха ми по същия начин на 20 майки прасенцата,при нас се оказа че сме си изтровили сами животните,слагахме отрова за мишки много силна и майките са яли натровените мишки и от млякото отравят и малките ,за 4-5 дена малките измират и се раждат недъгави (кекави)
 • P
  имам проблем имам малки прасенца на 55-65 дена които прасенца имат диярия и неискат да се хранят палноценно , не са прехранвани ,какво да правя , помогнетеми моляви
 • F
  Колежке, и аз съм на мнението на ciklopa, да ваксинирате от БА /Болест на Ауески/. Колко майки имате?
 • C
  Ваксинирани ли са майките против болестта ,,Ауески"?Както описваш признаците,мого прилича на това заболяване.Майките не боледуват,но раждат нежизнени или бързо умиращи приплоди.Ако сте сигурни,че не са ваксинирани майките, трябва да се вземат кръвни проби от всички тях и да се изпратят в лаборатория ,където да се изследват за наличието на антитела срещу вируса.Ако има такива антитела-то заболяването е във фермата ви и трябва да започнете мероприятия по изкореняването му.А те са: 1. Да се приведе свинефермата в състояние, отговарящо на изискванията на Наредбата за регистрация на фермите и идентификация на животните. 2. Да се свърже с ветеринарния лекар (държавен или лицензиран), който отговаря за свинефермата и да заяви своето желание за оздравяване на същата от БА/Болест на Ауески/. 3. Да се спазват всички правила за биологична безопасност за да не може вирусът на БА да проникне отвън. Под специален надзор трябва да бъдат режимът за влизане в свинефермата, ветеринарносанитарният филтър, снабдяването с фураж, рампата за товарене на животните, екарисажната площадка и транспортните средства, посещаващи свинефермата. 4. Дасе спазват всички условия, предотвратяващи разпространението на вируса вътре във фермата. 5. Да се спазва принципа “всичко пълно – всичко празно” при зареждане на помещенията с животни. 6. Да отглежда ремонтните животни отделно от прасетата за угояване. 7. Редовно да сепровеждат ДДД мероприятията. 8. Да поддържа оптимален микроклимат, хранене и хигиена в помещенията с животни. 9. Да организира заедно с ветеринарния лекар вземане и изпращане за изследване на кръвни проби. Три седмици преди вземането на кръвните проби от фермата същата не трябва да е имала никакъв контакт с прасетата от други ферми. 10. Ако резултатите от изследването са положителни (т.е. фермата е заразена от БА) веднага да въведе ваксинация срещу БА по сгъстена схема: свинете майки и нерезите на всеки 4 месеца, ремонтните мъжки и женски прасета 3 пъти преди да постъпят в основното стадо (на 10, 14 и 26-седмична възраст), а прасетата за угояване - на 10 и 14-седмична възраст. 11. По време на провеждане на програмата да приема животни само от здрави по отношение на БА свинеферми, като ги карантинира и ваксинира двукратно преди вкарването в свинефермата. Ето и една ваксина за случая:http://www.msd-animal-health.bg/products/porcilis__begonia/020_product_details.aspx Ако не ви се занимава със доктори и кръвни проби направо си купувате ваксината и започвате да ваксинирате всички животни по посочената в т.12 схема.Кръвните проби обаче ще потвърдят или отхвърлят диагнозата ,,болест на Ауески" Ако подозренията ми са вярни-и тези майки,които чакате да раждат също ще родят нежизнени приплоди и нищо не може да ги спаси.
 • D
  седмица преди опрасването ежедневно 1-5 гр вит С.в ампулите и хапчетата количеството е в мг/1000 мг=1гр/
 • J
  Искам да ви благодаря за отговорите и отделеното време. Пъпчетата на малките не кървят, сухи са и вързани с конец. Чакаме още 2 майки да родят . Какво количество вит. C да им дам?
 • D
  щом прасенцата са бледи/анемични/-възможно е продължително кървене от пъпчето-в боксчето където лежат ърябва да има в продължение на двата дни следи от кръв.предпазно може да им се стегнат пъпчетата веднага след раждането с конец или ластичка.на майките седмица преди раждането се дава повишено количество вит.С-има и на прах за птици,може таблетки за хора,може и плодове-лимони,шипки и др.На новородените давай по едно топче колкото царевично зърно захаросан мед в устата 1-2 дни,може да са хипогликемични и затова са отпуснати и нежизнени.срещу раждането на голи прасета майките трябва да получават йод в храната-може капки йодна тинктура с кисело мляко или лятото събирай обвивките на зелените орехи и ги суши на сянка за да имаш запаси през годината.
 • J
  Благодаря ви за отговора. Измира цялото прасило, майките не са ваксинирани. Един от докторите направи аутопсия на едно прасенце, не откри конкретна причина за смъртта , но ми направи впечатление уголемените бъбреци, в стомахчето си имат мляко, но също така ми прави впечатление,че се раждат "голи" . До вторият ден вс. е ок. След това стават мудни, избледняват и умират едно след друго. В рамките на 5 дена се случва на две майки (и двете раждат за трети път). Фермата е регистрирана тип Б, Общинския лекар все още не е изпратил материал за изследване. Ако може да помогнете със съвет, ще съм ви много благодарна .
 • D
  като идваха докторите не аутопсираха ли някое прасенце и не взеха ли материал за изследване?Колко майки кърмачки са в момента,в едно помещение ли са,умират цели прасила или по 1-2 прасенца от прасило,ваксинирате ли с нещо бременните?Такава ранна смърт на 2 ден масово ако не е шап,най-вероятно е колиинфекция.На първо време сложи серум срещу едемна болест/колибосан/ на живите прасенца от прасилото където е имало смъртност.-с доза 5 мл в коремната кухина.ако не са взели материал от умрелите-извикай общинския лекар да вземе и изпрати-предполагам че фермата е регистрирана тип Б и надзорът и е задължителен.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

АЧС в Бъргария. Докога ?

Velko: В това положение никой за свине не мисли. Ти за тях се грижиш

133 3

Отглеждане на прасе

Здравейте, Интересувам се, дали успешно сработват бункерните хранилки за сухо хранене на...

258 0

болест при свине

doc: ако има още живи-бягай при ветеринарния лекар да им слага серум венозно

826 1

Виетнамска свиня - помогнете с информация колеги

Ivanov_i_brat_my: Ти какво искаш да правиш с тях, за да знам какво да ти отговоря?

4210 2

Помощ за хуманно отношение към прасета и птици

Колеги , тази година ще има ли плащания , за хуманно отношение към прасета и птици. За др...

1006 0