Водата , може би най-подценявана съставка за производството на мляко

 • B
  Високо продуктивните крави могат да изпият до 150 литра вода на ден , когато те са в пика на лактацията . Като цяло кравите се нуждаят от 3 (три) литра вода за производство на 1 ( един) литър мляко , а на всеки килограм сухо вещество е нужно да се осигури по 5 (пет) литра вода . Логично по-ниският прием на вода да намали производствените резултати.
 • B
  КАЧЕСТВО НА ВОДАТА Независимо от произхода на водата , качеството на водата допринася за качеството и количеството на млякото - точно както и храненето. Качеството на водата може да се провери по няколко начина. Най-лесният начин да се провери е да попитате себе си "АЗ ще пия ли от тази вода?" ако пиете и то редовно , значи качеството е добро. Повече резултати могат да бъдат получени чрез лабораторни изследвания. Водата може да бъде проверена за съдържание на калций например, но също така за химически остатъци и бактерии. Когато се тества водата вземете проби от източника а също така и от поилките. Защото често водопроводите могат да бъдат замърсени.
 • B
  ДОСТЪПНОСТ Мястото на водните корита е от решаващо значение за достатъчният прием на вода. Те трябва да са поставени така ,че да е невъзможно да попаднат фекалии в тях. Коритата трябва да се поставят по такъв начин , че всички животни да могат да пият свободно от тях, да нямат трудности и да не се страхуват да отида до мястото за пиене. Тъй като кравите обикновено пият след издояване и между храненето, водните корита трябва да бъдат поставени в близост до хранилките и местата след доене. Добро правило е да имате една голяма поилка на всеки 15 крави по този начин всяка крава ще има достатъчен достъп на вода . Уверете се , че нивото на водата не е прекалено ниско , тъй като кравите предпочитат да пият с носа си в водата. Минималното препоръчително ниво е 30 см. Поилките тип мида не са подходящи за лактиращи крави.
 • B
  ТЕМПЕРАТУРА Температурата на водата също е много важна. Водата която е прекалено студена, не е привлекателна за кравите. Студената вода ще намали микробната дейност в търбуха, което ще доведе до по-бавната ферментация на фуража. За кравите е най-добре е температурата на водата да бъде минимум 15 градуса по Целзий , като по този начин търбуха остава с оптимална температура. Резултатите показват ,че приемът на сухо вещество може да се повиши с 3,4 до 6 % , когато водата е с температура 30 и 33 градуса Целзий в сравнение с вода между 4 и 10 градуса по Целзий. Въпреки това , отоплението на толкова много вода трябва да се оцени дали е рентабилно в сравнение на допълнителното производство на мляко. Затова фермерите трябва да защитят своите водопроводи не само от замръзване през зимата , а и да помислят за повишаване на температурата на водата . Запомнете водното поглъщане през зимата е много важно.
 • B
  ВКУС НА ВОДАТА Приемът на вода е силно повлиян от вкуса и мириса на водата. Вкусна е свежата вода, без химически остатъци с достатъчно количество калций, магнезий , сол , желязо и амоняк. Вода която се консумира директно от канавки или езера може да е заразена с твърде много азот, сяра или вредни бактерии. Много е важно да се гарантира хигиената на водата. Коритата трябва да могат да се почистват лесно. По този начин фермерите ще са склонни да почистват коритата по-добре, остатъците от фураж по дъното влияят отрицателно на вкуса на водата. Основното (качествено) почистване е по-важно отколкото често ( не толкова задълбочено ) почистване . Най-добре е да се почистват коритата много добре веднъж седмично. Ясно е че ако водата е мръсна коритата трябва да се чистят и по често. Когато коритата се почистват бързо и недостатъчно, остават замърсени участъци по дъното на коритото, при почистването на коритата влиза много кислород , който в комбинация на бактериите от непочистените участъци ще доведе до нов пик на развитие на бактериите. Кравите са гнусливи , при натрупване на много слюнка в водата и по външните части на поилката, също се намаля консумацията. Така ,че почиствайте качествено
 • B
  Кравите обичат да пият големи количества вода по едно и също време. Те могат да изпият 50% от дневната нужда на един път. Кравите често пият непосредствено след доене и между храненето.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Санкционират

Иван: трябва до 30.09.2020. продажба и тези 3 животни не трябва да си ги подавал за субсидии

78 1

ЖИВОТНОВЪДНАТА МАФИЯ / лъжите на пишман "животновъдите".

Ако търсите работа във ферма /животновъдство, бягаите далече от тая обява: "Търся 1 или 2...

208 0

Фолио и мрежа за балиране

dipl.eng.Yordanka Nacheva: Здравейте г-жо Петрова Ние ПОЛИФОЛ ЕООД предлагаме мрежа и фолио за балиране Продуктите...

58 1

Проблем със влизането на скоростите на ЮМЗ 6-Л

Тодор: Най вероятно съединителя да не ти отделя добре

83 1

Българско сиво говедо

Kris1973: Ако някой може да помогне Благодаря.

188 1