Земи под угар и плащания

 • N
  Колеги, някой може ли да ми каже колко дка.мога да оставя на угар и има ли разлика в плащанията /субсидиите/ за угар и засети площи.
 • Според вас възможно ли е наредба да отменя правилник за приложение на закона?
 • Не е отпаднало ограничението за угар!Къде го прочетохте?!!! Нали трябва д апроменят ППЗСПЗЗ, а това все още не е факт! Що се касае за 40% култури със слята повърхност - това е записано в националните стандарти! А Наредба 5 е за допустимостта на площите!Колеги от тази година влиза в сила кръстосаното съответствие и не е отменено нищо!
 • V
  а,колеги аз като гледам само зеленчуци означава ли че ще ме глобяват всяка година? и от къде на къде някои ще ти казва да отглеждаш каквото и да било па било то пшеница или копър ако щете?
 • N
  Да колеги отпадна % ограничение за угар.Изискването е да не е две поредни години угар .
 • Да, според експертите от ДФЗ, с които имахме среща, Наредба 5 де факто отменя Постановление 188, в което са записани тези 15 %. Било въпрос на дни да го отменят и официално.
 • Здравейте,вчера чух, че изискването за 15% земи под угар е отпаднало.Някой знае ли нещо по въпроса.
 • N
  те не са виновни просто са некомпетентни
 • Вие как тълкувате това,колеги-Параграф 22 влиза в сила от деня на обнародване на постановлението в "Държавен вестник", с изключение на ал. 5, която се прилага след приключването на стопанската 2009 г.,като-"стопанска година" е времето от 1 октомври на текущата година до 1 октомври на следващата година.Според Вас стопанската 2009 изтекла ли е? Да ви кажа в една от ОРА дори ми се присмяха,че ги питам колко декара имам право да оставям угар ( къде пък ги четете тия работи).Обяснявах къде го пише!! [:slap:]
 • R
  Весе , смятам , че зам. изпълнителният директор на ДФЗ и н-ка на отдел ДПП са достатъчно надеждни източници на инфо..! Но ти ми подхвърли добра идея - ще поискам в писмен вид отговор на казуса ! Блгд ти!
 • R
  Ох, аз на такъв "устен" извор вече не вярвам. Достатъчно си изпатих последните години. Само на нормативна база или писмени отговори от МЗХ или РА. То даже и така пак няма сигурност. Защото като кажат "не одобрявам" , "недопустим слой" и т.н. - иди се съди. И показвай нормативните документи.
 • R
  От "извора" Весе ! Там където се срещнахме Само , че ти не остана до края.. Инфото е от представителите на РА , и то в частта си " Контрол и санкции" с която много държаха да ни запознаят.. Само че при тази политика към сектора не можеш да си сигурен кой , какво , защо , на кого казва и докога е в сила !
 • R
  "Дани , освен това което си обяснил - може и повече от 15% да бъдат площите под угар , при условие че им е направена дълбока оран и последваща операция / дисковане или култивиране / , което да не позволява заплевяването им и да не са посочени като угар 2 последователни години . Но за площите над 15% търпиш санкция от 1%." Rikii, това пък къде го прочете ? Не съм срещала подобно нещо в нормативните документи.
 • B
  Грешиш. В ИСАК си с някаква обща площ, от която минимум 40% са ти слята повърхност, а угарите не трябва да ти надвишават 15% от миналогодишната регистрация. Тоест: Ако миналата година си имал заявени 3000 дка, тази година не трябва угарите да ти надвишават 450 дка, а иначе ти може да си регистрираш още колкото си искаш, стига 40% от тях да са слята повърхност.Ако регистрираш общо 5000,а миналата готина си имал 3000, то сега ще бъде: угари - максимум 450, слята - минимум 2000, излиза, че 2550 най- много може да са ти окопни.
 • R
  Жоро , не става въпрос за препоръка , а за Заповед РД 09 990 / 23.12.09 , на М Найденов , влязла в сила от 01.01.2010 с която определените национални стандарти на условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние са задължителни за изпълнение от всички ЗП , които ще получават подпомагане по различните схеми на ОСП , допълнителните национални плащания и следните мерки от ПРСР: 1. Плащания при НР1 2. Плащания при НР2 3. АЕП 4. Плащания по НАТУРА 2000 за земи 5. Плащания по НАТУРА 2000 за гори Дани , освен това което си обяснил - може и повече от 15% да бъдат площите под угар , при условие че им е направена дълбока оран и последваща операция / дисковане или култивиране / , което да не позволява заплевяването им и да не са посочени като угар 2 последователни години . Но за площите над 15% търпиш санкция от 1% . Друг е въпросът , че при такива санкции до 3% - дали се приемат общо - само като 3 % или е с натрупване.. Но предполагам , че и те все още нямат яснота или пък ще гледат да променят постфактум наредбата , така както се опитват да направят сега с плащанията за най-тучните високопланински пасища , разположени върху земи 10 категория , максимално да ни санкционират , за да им останат и повече пари за санкцията от ЕК затова , че не си бяха осъвременили данните на земите за кампания 2007/08 и въпреки мърлявата им работа да си правят PR-презентации и форуми - в Шератон , в НДК , в гранд хотел "София" , и къде ли още не ...
 • D
  Niki az dokolkoto sam zapoznat,davam ti primer,ako tazi godina zaedno s esennizite ima6zaseti3000 dka,15% ot tezi dekari,moje da zaloji6 kato ugari....Ili pri 3000dka zaseti,pribavia6 450dka ugar.I v isak si s 3450dka

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

K

Кога мога да изкореня стара овощна градина?

Искам да изкореня стара овощна градина от сливи и на мястото да създам нова от череши.Тъй...

178 0
D

Млад земеделски производител

Някой знае ли кога ще изплащат субсидиите на младите земеделски производители? Според граф...

306 0
C

Обвързано подпомагане

Т: За сега пълно мълчание.Юоже би графика няма да бъде спазен.

335 1
А

Подпомагане за сини сливи

Р: Ами коя слива ,ако не синя,може би сливата на Мата Хари ще подпомагат.

419 1
B

Българско Сиво Говедо и Сиво искърско говедо

Здравейте имам няколко въпроса и ако някой знае ще съм благодарен да сподели информация. О...

317 0