Смяна статута на ливада

 • F
  Здравейте. Искам да засадя около 30 декара бадеми, но понеже нямам земя се налага да закупя. Това което искам да разбера е дали е възможно да купя ливади (понеже е по евтино), а след това да и сменя статута за да мога да засея трайни насаждения? Някой минавал ли е по този път?
 • М
  Здравейте,притежавам земя,категоризирана като пасище,която се обработва от 5 години,искам да променя статута и в обработваема земя. Благодаря!
 • V
  molya iskam da smena prednaznahenieto na zemedelska zemya ot niva v livada v Novi han 9 dka v celoto do regulacia vie pravite li tezi yslugi i kak da se svarja s vas i kakvi dokymenti sa mujni za 4ma naslednici. Blagodara!!!
  • М
   СМЯНА НАЧИН НА ТРАЙНО ПОЛЗВАНЕ Правилник за прилагане на закона за собствеността и ползването на земеделските земи Чл. 78а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2009 г.) (1) (Доп. – ДВ, бр. 21 от 2015 г., в сила от 20.03.2015 г., изм., бр. 34 от 2016 г.Сравнение с предишната редакция, в сила от 3.05.2016 г.) Собственикът на земеделска земя или упълномощено от него писмено с нотариална заверка на подписа лице може да подаде заявление до общинската служба по земеделие за промяна на начина на трайно ползване на имота или на части от него за други земеделски нужди. За имоти с начин на трайно ползване – пасища, мери и ливади, към заявлението се прилага документ от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), в който е посочено, че за имота няма въведени забрани или ограничения за промяна на начина на трайно ползване, произтичащи от заповеди за защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие и за защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, или от планове за управление на защитени зони или защитени територии. Промяна на начина на трайно ползване на имоти, включени в обхвата на специализиран слой "Постоянно затревени площи", може да се извършва само след тяхното изключване от слоя със заповед на министъра на земеделието и храните по чл. 33б, ал. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители.
 • А
  Ако ливадата попада в някое разпределение тип натура - можеш ли да смениш статута ?
 • F
  Колега щом земята е определена за ливада по добре не сей овошки и още по малко бадеми.Ливадите са земи които до късно през пролетта са наводнени и почти всички видове овошки ще страдат от коренова асфикция(задушаване).Най-чувствителни са бадем, кайсия, череша на подложка махалебка, а най–толерантни ябълка , слива , круша на подложка БА29 и т.т.
 • P
  ако си сигурен че земята не е в натура или други защитени зони (ако не знаеш-проверяваш в областната службапо змд.) правиш следното: пускаш си плуга и ореш - отиваш в областната дирекция искаш промяна на статута на нива,идват(ако не ги мързи) гледат-виждат че е нива и променят. втори вариянт ореш садиш и след годинка -две- три (кат са ти уверено прихванали овощките) отиваш и искаш промяна начина на трайно ползване на земята на овощна градина и си готов.
  • З
   Ако изореш ливада, най-лошото което можеш да направиш е да отидеш и сам да си кажеш на Областна дирекция Земеделие или в Общинската служба! При проверка и констатирано разораване на постоянно затревени площи веднага се съставя акт! Започва от 300 лв и според декарите на имота варира до около 1000 - за всеки имот, без значение че на теб ти е в един блок! За да смениш статута си има срок всяка година - тази е до 18 март пускаш заявление до Областна служба Земеделие - искам тези имоти да са ниви и в замяна предлагам тези ниви да станат ливади! Ако 10 дка ливади превръщаш в ниви си длъжен в същото землище да оставиш 10 дка ниви да станат ливади! След Заявлението идва комисия и след това чакаш отговор! Най-често отговорът е Не може! Надявам се да съм Ви бил полезен!
 • F
  Благодаря за съвета. Днеска ще попитам.
 • S
  С този въпрос те съветвам да се обърнеш към ОД,,Земеделие във съответния регион. При тях се подава молба за промяна на предназначението на имота.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Радио комуникация в тракторите

Здравейте колеги! От известно време си мечтая да си обурудвам тракторите с радио станции з...

141 0

Неприятели по люцерната - дайте съвет

elpastuh01: Сложи си електропастир и няма да имаш проблеми.

2924 4

Земя - насъждения и сеитба - въпрос

Здравейте бъдещи колеги. Въпросът ми е с какво да засадя и посея 4.5 декара земя до която...

1646 0

Измръзване на лоза

marinov55: Не се притеснявай градинарю,затова защото ще ти мине! Ако беше сътворена толкова елемента...

2665 1

Питане за подходящо растение

proba: Джанка от костилки! Виж някъде във форума обсъждахме Жив плет

1956 6