Хранене на крави

  • M
    Здравейте, колеги някой може ли да ми каже какво да добабя към храната на животните за да има показател над 3,3 протеин. Храненето на животните към момента се извършва според млеконадоя (на всяко животно). \r\n - смески за крави\r\n - сено\r\n - селаж\r\n - слама\r\nТова е дажбата. Не се ползват добавки и други субстанции.\r\nИ въпроса ми е как да вдигна този протеинов показетел.
  • B
    http://www.chalcombe.co.uk/downloads.htm От тук може да си изтеглите програми за смятане на дажби Програмите са демо но в демо периода може да си свършите много добра работа
  • B
    Факторите които определят композицията на млякото са генетика,ниво на продукция,възраст,здравословно състояние,хранене. 55% от съдържанието на млякото се определя от генетични фактори и 45% от фактори на средата от които храненето е определящ. 1 Правилно ли е балансирана дажбата Ако съотношението протеин /масленост е по- малко от 0,8 има основание да се преразгледа храненето ПРИМЕР Протеин 3,6/масленост4,2=0,86 ОК 3,2/4,2 =0,76 не е ОК 2 Прием на сухо вещество Отрицателния енергиен баланс в началото на лактацията е най-честата причина за ниско съдържание на протеин.Той е следствие на недостатъчен прием на енергия от фуража. Едно правило Високопродуктивна крава трябва ежедневно да приема 3,6-4,0% от живото си тегло сухо вещество от фуража. ПРИМЕР 600 кг по 3,8% = 22,8 кг сухо вещество Нормалното съдържание на сухо вещество на целодажбена смеска е 45-55% или ако е 50% това значи 45,6 кг фураж за този пример. Следенето на консумацията на сухо вещество е МНОГО ВАЖНО По-голямото количество на лесно смилаеми въглехидрати /лесносмилаема енергия/ също повишава протеина. 3 В тази таблица е отразено количството концентрат което трябва да се изхранва в зависимост от млечността и се отнася когато се изхранват качествени обемисти фуражи Холщайн и кафяво американско Млечност кг------------------------------------- Концентрат кг По-малко от 18 кг---------------------------->1 кг за 4 кг мляко От 18 до 32 кг -------------------------------->1 кг за 3 кг мляко Повече от 32----------------------------------->1 кг за 2,5 кг мляко ПРИМЕР - При млечност 24 кг / 3 кг = 8кг КФ - При млечност 16 кг / 4 кг = 4 кг КФ 4 Смилаем протеин в дажбата16-18% Всичко това според мен води до извода че е нужно да се използва балансирано хранене и изготвяне на дажби,да се следи консумацията на сухо вещество, да се анализира качеството на фуражите. В дългосрочен план задължително трябва да се обърне внимание на генетиката.Маслеността и протеина имат висок процент на унаследяване и ефекта от селеция по тези показатели е много голям.За Холандия като основен производител и износител на млечни продукти високото съдържание на компоненти в млякото винаги е било определящо при селекцията.Например средна масленост за цялата популация е 4,32 и протеин 3,5. НИКОЛАЙ АРАБАДЖИЙСКИ За повече информация посетете www.bgpastoral.com Българска Пасторална Компания
  • D
    Чудесна информация!И като цяло сайта е много полезен!
  • B
    Тук си изтеглете таблицата за изчисляване на дажбите http://dox.bg/files/dw?a=2f5500c928
  • F
    Браво колега ! много добра информация, и добре е показано с конкретни примери.
  • B
    Това е презентация за отглеждане на телета http://dox.bg/files/dw?a=49d728d1f0
  • B
    Ето от тук си изтеглете презентация за хранене на крави http://dox.bg/files/dw?a=25d9d1c4e4
  • B
    СЛЕДВАТ НЯКОЛКО ИНТЕРЕСНИ КАЧВАНИЯ
  • F
    Колко килограма тежат кравите и колко е средната им дневна млечност ? Какво е съдържанието ( СВ-сухо вещество; КЕМ-кръмни единици за мляко; СП-суров протеин; ПСЧ-протеин смилаем в червата; БПТ-баланс на протеина в търбуха; ЛСЧ- лизин смилаем в червата; МСЧ-метионин смилаем в червата; Са - калций; Р-фосфор) на "смеската за крави" защото от смеска до смеска има огромно значение, ако не ги знаеш, кажи какво съдържа смеската и в какви проценти. ? Според мен проблема е в силажа, при силажиране на влажна маса ферментацията не протича правилно и от силажовместилището изтичат сокове , с които се губят голяма част от хранителните вещества. С такъв силаж животните приемат по-малко сухо вещество и КЕМ. При храненето с влажен силаж се понижава съдържанието на мазнини и протеин в млякото. Силажа трябва да се прибира при съдържание на СВ 65% , като влагата се определя опитно (може и в домашни условия по простия метод за сушене във фурна за около 180 минути). Ако влагата е по-ниска пак е проблем , защото тогава остават въздушни джобове и протича маслена ферментация и се разваля.
  • A
    слънчогледов шрот.и провери за мастити /скрити/.смеските ако ги копуваш може да има плесени/мухливи/силажа ти хубавлие цвета му какъв е- може да ти трябва и сода за висока киселинност факторите са много
  • N
    смени манрата

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

P

Нов животновъд

Здравейте на всички нов съм в агри. Бг и като цяло съм нов във животновъдството взех си дв...

41 0
P

Отглеждане в обор мнения

Здравейте,моля за вашите съвети. Имам 7дка от които 3,5 ще правя помощно стопанство. Въпро...

294 0
E

Разпределение на пасища

Относно разпределението на пасища,как се разпределя за стопанската година?За стопанската 2...

73 0
A

Стопанска година 20/21г

solun1: На 30.09.2021 г. е края й. Новата започва от 01.10.2021 г.

202 2
N

Централен млекопровод

Здравейте колеги искам да си поставя централен млекопровод. Да ми предложите фирми за монт...

155 0