Ранно заплождане на шилета

 • M
  Здравейте колеги, искам да ви попитам и вас относно ранното заплождане на шилетата.\r\nЛично при мен агнителната кампания започва през февруари, и до октомври -ноември някои от шилетата се разгонват. Аз разбира се не ги пускам да се заплодят а ги оставям чак за следващата година, просто така смятам че е правилно. Ще опиша един случай който ме вкара в размисъл, и поради който пускам темата.\r\n По миналата година, по неведуми пътища едно от шилетата се заплоди. Миналата година роди 2 агънца като отгледа без проблем едното, а другото поих на биберон, не че може би нямаше да отгледа и него, но по строежа на вимето и големината му се усъмних, пък и не исках да мъча и майката и агнетата. Когато роди не беше израснала съвсем. Към днешна дата, вече е една от най едрите овце, оформи прекрасно вече виме и я чакам всеки момент да роди.\r\nМайка и е Плевенска черноглава, а баща и е Аваси.\r\n\r\n Въпроса ми е следния, има ли сеприозен смисъл от прехождането на шилетата първата година? Наистина ли ранното заплождане може да се окаже негативен фактор, за екстериора, млечността и издражливостта за бъдещето на ранно-заплодилите се животни?\r\n\r\n Предварително благодаря за отговорите.
 • R
  Колега и аз едно време ги пазех, но от няколко години си ги пускам. Зависи от породата, плевенските много рядко се заплождат като шилета, но аваситата и кръстошките с аваси се заплождат. Важното е да отгледа агнето до два месеца и да го прегориш. В противен случай на другата година може и да не се заплоди, защото на годинка и падат зъбите и много бързо огладняват. Ако се дой и е на паша без да се зоби може и да умре от изтощение. Когато се дава зоб на воля, люцерна и се лежи у вас на сянка няма проблеми да си отгледа агнето или агнетата и да си е в добра кондиция.
 • S
  аз съм имал такъв случаи с едно шиле . тогава беше много дребно но без да разбра се беше прегонило чак разбрах че е кпгато почна да пуска виме и искара едно малко агне но си го отгледа живо и здраво и сега вече за втора година ражда по две агнета и има много добра млечност . така че според мен няма лошо шиле на 13 месеца да се оагни
 • M
  Според мен оставянето за другата година е загуба на време.Аз шилетата ги пускам август месец вече наплно забравили майките си и майките агнетата си и едно 60-70% се заплождат първата година.Това го правя от 5 години насам и няма никаква разлика до момента като продуктивност и физическо състояние от тези дето са родили първата година и тези които са останали за следващата.
 • B
  Ако имаш около теб кравари които искат да отглеждат агнета на кофа можеш да махаш по едното агне след 2, 3 ден след агненето .Пък и ти ако имаш възможност можеш да го правиш . А що се касае за въпроса ти към мен се стремя предимно към млечно направление , НО ги кръстосвам с местни .Първата овца аваси ми дойде в стадото като размяна от частен овчар около1992/3 год. , останах доволен и оставях приплодите и . Преди около 10-тина години купих коч аваси и отам тръгна симпатиите към тях Кръстосвам ги с местни защото на 2, 3 година започват да дават по дребни приплоди пък и малко да ги поукротявам като порода , защото са много диви бре , но за сметка на това продуктивни . Преди 3 год купих коч който е имал потекло от хиос и оставих 3, 4 шилета които сега са на първо агне та ще видим те как са . Но поне като характер са по кротички
 • M
  От всички оставени от мен, преходили шилета, които раждат на следващата година, 80% от тях имат близнаци. Относно агнетата от тях като бройка, не смятам, че има сериозна загуба. Може би се губи малко от млякото, но смятам, че за 2 последващи години, това се компесира. Разбира се, всичко зависи от храната и гледането-това е факт неуспорим.
 • S
  Не съм имал никакви проблеми с ранното заплождане на шилетата.При мен овцете ги агнех февруари.Шилетата обикновенно се мърлеха с майките- септември.Не съм забелязал да са с по ниска продуктивност от майките си,когато израснат ,дори в много случаи ги превъзхождаха по млечност,на втората година ,когато трябва да са дзвиски,настигат по физическо развитие овцете.Всичко обаче е подплатено с много добро хранене.Когато започнах да практикувам заплождане на шилета,мнението на стари колеги покрай мен беше,че ще съсипя животните,нямало да израснат,нямало да имат мляко и т.н.Обаче икономическия ефект е неуспорим,печелиш една година,а практиката показа ,че съм бил прав.
 • M
  Благодаря Юли, идеята ми беше, дали по - ранното заплождане ще се отрази както на растежа на майката така и за млечността и за в бъдеще? Един вид ще се съсипе ли животното ако се заплоди по-рано?
 • M
  И аз имам миналогодишни шилета,които се оагниха нормално.Само при романовските е по-сложно,когато са две и повече,но тях така и така дохранваме на кофи майки.
 • M
  Светльо,знаеш,че възрастта за полово съзряване зависи от породата и храненето. Всичко е въпрос на правилно ХРАНЕНЕ. Желателно е коча да не е от по-едра порода,отколкото женското шиле. Трябва да се отбележи,че повечето научни трудове са написани на базата на значителен опит в големи стада,където не е възможно пълноценно хранене и достатъчно внимание на всяко едно животно.При малките стада в които е направено повече от необходимото и животните са в перфектна кондиция,няма проблем и шилетата да се заплождат,но и в последствие грижите също трябва да са на ниво.
 • M
  Разбирам те колега, но твоите се агнят поне 2 месеца преди да са се оагнили моите. А за подбора и селекцията е ясно. Ти към млечно или месно направление си се ориентирал?
 • B
  Всяка година оставям по различен брой агнета от първите които се агнят края на ноември началото на декември месец. 80% от тях се заплождат и не съм ги пазил от кочовете .Всичко е съвсем нормално и нямам оплакване с изключение на това че искат повече храна за да се поддържат животинките !Естественно има значение на подбора на шилетата за майки да са добре селектирани ! Дори в момента имам едно шиле оагнено вчера . Другото положително нещо е че тези агнета -шилета на другата година са ти готови за регистрация като овце майки , защото ще имат навършена 1 година !

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

166 0

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

178 0

Овце без мляко

Здравейте, колеги имам следния проблем Овцата се агни има направен съд ,но няма никакво...

294 0

1 био ЖЕ

Агри.БГ: Здравейте, Няма промени в пресмятането (поне към момента не са упоменати). Съгласно § 2з...

128 1

Българска порода за месо

Здравейте фермери пиша ви защото имам един въпрос на който не мога да си дам отговор а и...

457 0