ОСП 2014 - 2020 какво да очакваме ?

 • P
  Поинтересувах се какви са новите неща в следващата ОСП за периода 2014 - 2020 г. , но информацията е непълна и разхвърляна в интернет пространството , с една дума - нищо. Разбира се че още се водят дискусии , но би трябвало вече да има очертаващи се неща. Всички разбрахме \" Как да свържем кабела ?\" , но по важното е как ще свържем двата края след 2014 г. Затова си позволявам да отворя тази тема , може би в неподходящ момент , но борбата продължава и след субсидиите .\r\n\r\n
 • P
  Промени в данъчното законодателство . Авансовите вноски за данък печалба ще започнат да постъпват в хазната чак през декември. В същото време счетоводителите ще се опитат да избегнат плащането на лихви за това, че внасят със закъснение авансовия данък. Това става възможно благодарение на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, които влязоха в сила от 1 януари, стана ясно от презентация на одитора доц. Надя Костова. Тя участва на Националната среща на Асоциацията на земеделските производители в България. Според новите правила фирми с годишен оборот между 300 000 лв. и 3 млн. лв. трябва да внасят авансови вноски на всеки три месеца, а компании с над 3 млн. лв. постъпления - всеки месец. Всяка фирма обаче вече може да прогнозира каква печалба ще реализира и какъв авансов данък трябва да плати текущо през годината. Но вероятността прогнозите да се сбъркат е голяма, коментира доц. Костова. Ако при прогнозирането е допусната грешка и внесеният авансов данък е с повече от 20% по-малък от дължимия за годината налог, фирмата дължи лихва от около 13 на сто за сгрешената сума, обясни доц. Костова. Затова повечето счетоводители на фирми с месечни авансови вноски ще предпочетат да прогнозират нула лева авансов данък до ноември, когато ще направят реално приключване на годината. Тогава с подаване на съответната декларация през декември ще внесат реално дължимата сума и няма да им се начислява наказателна лихва. По този начин постъпления от авансовия данък може да се очакват едва към 15 декември, коментира доц. Костова. Според нея обаче е много вероятно точно заради липсата на постъпления законът да бъде преработен още преди средата на годината. no comment.
 • A
  pacho77 а ние не можем да се организирираме 20 човека за затворим 1 пат за какво говорим колеги. Не е въпроса в затварянето на патя, а в това че хората са единни. Преди време колега (не се сещам за името му) беше започнал кампания по създаване на партия или нещо ПОНЕ...... След преводите на животновъдите кампанията му спря дори и на е-майли не отговаря. На къде върви земеделието? За млади кадри като мен и още доста момчета и момичета. Пътя мисля че вече е НАВЪН. В нашата мила родина ще си живее бати ви Б. и пенсионери който ще са работили ЦЯЛ ЖИВОТ за да мизерстват. Просто вече не се сдържам да кажа това което мислим доста млади момчета. Надявам се че ме разбирате. Без лоши мисли към никого, но няма да я бъде да си пишем и да чакаме.
 • P
  „Балтика” в пламъци Фермери палят "огньове на протест" срещу аграрната политика на Евросъюза Фермерите от Латвия, Естония и Литва провеждат невиждан по мащаби протест срещу оскъдните субсидии от ЕС. По протежение на автомагистрала „Via Baltica”, която свързва трите балтийски държави, фермерите запалиха 400 големи клади, символизиращи единството на земеделските стопани. Акцията е получила името "Балтийския път", съобщава латвийската радиостанция Mix FM. Големи клади са запалени и в центровете на големи градове – на площад „Домский” в Рига и на площад „Ратуша” в Талин. "Балтийските селяни настояват за справедлива земеделска политика и финансиране от Кохезионния фонд, за това призоваваме други организации , а също така и всеки гражданин на страната да се присъединят към нашия протест”, заявява заместник-ръководителят на организацията "Селски сейм" Майра Дзелзкалея. Балтийските селяни искат увеличение на земеделските субсидии от ЕС. Латвия категорично настоява през 2014 г. размерът на преките субсидии за местните фермери да не са по-малко от 80% от средния размер в ЕС. Сега размерът на преките субсидии в Латвия възлиза на не повече от 63 лата (90 евро) на хектар, докато в държави от Западна Европа производителите получават средно по 186 лата (266 евро). Протестната акцията се е състояла в навечерието на срещата на Европейския съвет, която ще бъде проведена на 7 февруари в Брюксел. По-рано ЕС е изразил готовност да увеличи субсидиите до 196 евро, но чак към 2020 г. Фермерите обаче не са доволни от подобни далечни перспективи. Сегашната акция не е първия солидарен протест. През 2012 г. се състоя друга съвместна акция - поход с трактори от Талин до Брюксел преди срещата на върха, посветена на приемането на дългосрочния бюджет на ЕС. Селскостопанските производители от прибалтийските държави са убедени, че могат да постигнат успех, но само ако бъдат солидарни.
 • E
  И аз съм объркан към мярка 141 съм и искам да пусна био + сеп но съм от 2012 как ще се отрази на нас от 2012-2013 за кое става въпрос с тези ограничения за СЕПП ли ?
 • S
  Няма пълна яснота относно новият период.За сега са само догадки,предложения и обсъждания.Нищо конкретно.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Българско Сиво Говедо и Сиво искърско говедо

Здравейте имам няколко въпроса и ако някой знае ще съм благодарен да сподели информация. О...

38 0

Субсидия

Здравейте, някой може ли да ми каже, ще има ли фирми за продаване на орехи и да ми каже ко...

158 0

МЯРКА 11

Има ли информация за плащанията по мярка 11 за кампания 2019г ? По индикативния график...

235 0

oбвързано подпомагане

Колеги, на много от нас бяха намалени плащанията, знае ли се дали ще бъдат изплатени и ког...

104 0

Овце и кози

Боре Бомбата: Трябва ти бюджет около 30 - 40 бона, 1 - во трябва да се осигуряваш като фермер 1 2 години...

177 1