Племенна селeкция при говеда

 • S
  Успешното млечно говедовъдство е преди всичко племенна селекция-създаване на супер породи,геномни оценки,повишаване на продуктивността,подобряване на възпроизводството на стадата.rnВисоко продуктивните животни имат по-кратък живот!Намалява интервала при смяната на поколенията-няма ли опасност и риск от кръстосване на \"братя\"със\"сестри\"и може ли да доведе до ускоряване на родствено съешаване?И това няма ли да предизвика намаляване на генетичните признаци и племенното разнообразие?
 • S
  Интереса се изчерпа.Винаги е така когато се появи професионално мнение.Няма коментари и въпроси? Колега може ли да се включват и данните от млечните контроли за по-точна селекция например за подобряване на протеин.Всъщност какви данни дават млечните контроли? Не сте прав,г-н Арабаджийски интерес има от моя страна,но въпросите са толкова много,че ще задръстя сайта. Благодаря на колегата новобранец-явно никнейма е само за макиаж. Очакваме и отговор на въпроса за млечните контроли.
 • N
  Интереса се изчерпа.Винаги е така когато се появи професионално мнение.Няма коментари и въпроси? Колега може ли да се включват и данните от млечните контроли за по-точна селекция например за подобряване на протеин.Всъщност какви данни дават млечните контроли? е не слошо приятел.къде се дяна какво правиш.добре ли си Здрасти Андоне, Sorry както казват тук.В Австралия но след седмица си идвам за месец.Нашите хора държат а?Може да минем край теб. Нанесе ли се в новата ферма.
 • A
  Интереса се изчерпа.Винаги е така когато се появи професионално мнение.Няма коментари и въпроси? Колега може ли да се включват и данните от млечните контроли за по-точна селекция например за подобряване на протеин.Всъщност какви данни дават млечните контроли? е не слошо приятел.къде се дяна какво правиш.добре ли си
 • N
  Интереса се изчерпа.Винаги е така когато се появи професионално мнение.Няма коментари и въпроси? Колега може ли да се включват и данните от млечните контроли за по-точна селекция например за подобряване на протеин.Всъщност какви данни дават млечните контроли?
 • N
  Бих помогнал на всеки , който иска да си вкара стадото в ред. Ако някой има притеснения с биците които работи - може да ми пише. !!! УСЛУГАТА Е БЕЗПЛАТНА !!!
 • N
  Нека да продължа темата с така наречените генетични дефекти. Най - опасното явление е натрупването на генетични дефекти. Натрупването може да се получи и от животни които нямата абсолютно никаква родствена връзка. Затова вече всички компании продаващи семенна течност от бици , в педигретата на биците описват и генетичните дефекти които носят дадените животни. А ето и някои от генетичните дефекти: BD+ ->Carrier of Bulldog (BD) BL+ -> Carrier of Bovine Leukocyte Adhesion Def. (BLAD) - левкоцитна адхезия BR+ ->Carrier of Black/Red (Telstar factor) (BR) BY+ ->Carrier Brachyspina (BY) - Брахиспина CV+ -> Carrier of Complex Vertebral Malformation (CVM) DP+ ->Carrier of DUMPS (DP) GT+ ->Carrier of Gladde Tong (GT) MF+ ->Carrier of Mulefoot (MF) OT+ ->Carrier of Mulefoot (MF) RF+ ->Carrier of Red Factor (RF) - този дефект го познавате всички носят го червеношарените RT+ ->Carrier of RT translocation (RT) TV+ ->Carrier Twentse Verlamming (TV) ZV+ ->Carrier of Zinc deficiency (ZN) дефицит на цинк това са част от откритите
 • N
  Нека да ви представя така нареченият от мен предпазващ случен план, той е по важен при условие ,че искаме сами да си правим подбора на биците. На снимката виждаме - името на кравата и срещу нея биците с които в никакъв случай не трябва да работим. В примера - на първо място виждаме , че кравата АКУЛА не трябва да се осеменява с биците ПОТЪР и ДОТСЪН - поради инбридинг Замисля ли ли сте се , как осеменявате и с какво , т.нар. асоциации правят ли ви случни планове и как, обосновават ли се за избора. Май - не . Цялото това стихийно предлагане и продаване на семенна течност , без анализ води до ниско продуктивно и болно поколение. После се чудим защо нямаме резултати.
 • N
  Тук продължаваме с линейната графика на първата снимка. А на втората виждаме вече индивидуалните предложения , на коя крава с кой бик да работим , тук пак с три варианта
 • N
  Това е вече готовият случен план , на първата снимка виждаме фермера Джон с теле, на втората и третата страница виждаме биците с които програмата препоръчва да съешавате вашите крави, като имаме на разположение три варианта. А на четвъртата виждаме линейната графика (характеристика) на вашето бъдещо стадо ( генетичният прогрес ) който ще получите , ели изпълнявате точно случният план. В случая виждаме ,че млеконадоя ще се подобри с 352 кг , но това е за целият продуктивен живот на поколението. Ако някой ви каже , имам в предвид търговците на семенна течност , че даден бик може да подобри млеконадоя с 2000 кг - колкото е записано в линейната му оценка в каталожната страница. Не му вярвайте , става въпрос за целият продуктивен живот на поколението. Например майката има - (минус -200 кг ) мляко , бащата има+ 2000 , ген. прогрес на поколението на тези две животни се очаква да бъде ( 2000 - 200) / 2 = 1800 / 2 = 900 кг мляко и то пак повтарям за целият продуктивен живот , т.е. ако поколението има 4 лакатации , = 900 / 4= 225 кг за лактация.
 • N
  Рапорта (доклада, кръстосването е готово) Следва да изберем какъв рапорт (информация) искаме да получим - Избираме най подробен доклад
 • N
  Док,не съм си го измислила! Тези 56 дни са кравите които не са показали разгоненост до 56 ден след осеменяването и се смята че са се заплодили или по английски NRR /non return rate/ но Славея тук трябва да се спомене процента. Иначе темата е наистина важна и не всичко е само до пари а и как най-добре да ги използваме когато става въпрос за селекция и изкуствено осеменяване.
 • N
  Стартираме формуляра за кръстосване , като отново можем да изберем селекционната цел
 • N
 • N
  Избор на селекционна цел Тук сме избрали селекционна цел продуктивност - на скрина виждате процентното съотношение на компонентите в ПРОДУКТИВНОСТ Имаме още следните селекционни цели: - за здраве и дълъг продуктивен живот - за изложба - за паша - за функционално използване - комплексна ( обща - обхващаща от всички качества равномерно цел)
 • N
  Въвеждаме проблемните черти( показатели) на работното стадо FERMER - в случая сме въвели , че имаме проблем с % протеин и искаме той да се повиши - отбелязали сме това с +

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

P

Нов животновъд

Здравейте на всички нов съм в агри. Бг и като цяло съм нов във животновъдството взех си дв...

93 0
P

Отглеждане в обор мнения

Здравейте,моля за вашите съвети. Имам 7дка от които 3,5 ще правя помощно стопанство. Въпро...

302 0
E

Разпределение на пасища

Относно разпределението на пасища,как се разпределя за стопанската година?За стопанската 2...

75 0
A

Стопанска година 20/21г

solun1: На 30.09.2021 г. е края й. Новата започва от 01.10.2021 г.

204 2
N

Централен млекопровод

Здравейте колеги искам да си поставя централен млекопровод. Да ми предложите фирми за монт...

155 0