Енергийна хранителност на фуражите

 • G
  Енергийна хранителност на фуражитеrn rnОт 1950 г. в България е въведена т.н. КРЪМНА ЕДИНИЦА – „КЕ”, като 1 КЕ на 1 килограм среднокачествен овес, която осигурява 2500 килокалории енергияrn1 КЕ = 1 килограм овесrn1,3 КЕ = 1 килограм царевицаrn1,2 КЕ = 1 килограм пшеницаrn0,8 КЕ = 1 килограм ръжrnrnВъведени са 2 термина във връзка с кръмната единица:rnКЕМ – кръмна единица за млякоrnКЕР – кръмна единица за растеж и разплодrn rnЕнергийна хранителност на някои фуражиrn rn В 1 кг сухо веществоrnФуражи КЕМ КЕРrnЦаревица 1,55 1,76rnПшеница 1,35 1,49rnЕчемик 1,46 1,65rnКръмно цвекло 1,22 1,36rnПшенични Трици 1,05 1,08rnСлънчогледов шрот 1,00 0,98rnЦаревичен силаж 0,99 1,05rnМлада зелена трева 0,99 1,01rnЗастаряла зелена трева 0,77 0,67rnЛивадно сено 0,82 0,78rnПшенична слама 0,57 0,47rn
 • J
  Книжката е ръководство за студенти. Издателство Макрос 2001 . тел 032 0626312, 032620770 Издадена е през 25,03.1999 в тираж 500бр. На мен ми е предоставена от лаборатория към фуражен завод, временно. Ще направя запитване в издателството дали има бройки на склад.
 • A
  Колеги препоръчвам една малка книжка. "Зърнени суровини и съхранението им" На проф. Димитър Кузманов Николов. Има много да се учим........... КЪДЕ Я ИМА ТАЯ КНИГА
 • J
  Колеги препоръчвам една малка книжка. "Зърнени суровини и съхранението им" На проф. Димитър Кузманов Николов. Има много да се учим...........
 • F
  Колеги извинявам се, че "почистих" тамата, но много сериозно се отклонихме от нея, а смятам, че тя е важна за всички животновъди. Извинявам се ако съм засегнал някой. Иванов не съсипвай темата и не обиждай другите участници във дискусията !!!
 • I
  Идеята е друга, ама само оза пиша хронителните стойности на фуражите, а вие теоретизирате. А за благодарност никой не иска да каже кой запложда изкуствено птици, защото Инавов като пишеше за гъски, патици и пуйки вие купувахте овце и крави.
 • S
  А трябваше за хранителни стойности да си говорим!Иванов пуснете си тема за изкуствено оплождане,като Ви интересува!Тук идеята беше друга!
 • I
  Ти не обикаляш, защото във вашия бранш има достатъчно големи, които обикалят. Както има и достатъчно едри свинари и покрай тях живеят и малките, но всички живеят на системи.
 • A
  "А ако не беше от страната на теоретиците щях да те светна и за борйлери, защото с тези дето се продават тук има да обикаляте министерството с молби да се спре вноса до второ пришествие-" Ахаааааа, значи съм от вражеския лагер? Обаче, хайде като практик на теоретик да кажеш твоите бройлери директно спират вноса ли? И ще те разочаровам- не обикалям министерства.Няма защо да го правя, ако ме разбираш.
 • I
  Обещание за агнета нямам, предупредил съм, че са малко, а който иска агнета или телета идва с парите, плаща на камиона, качвеме си и отиваме да търсим. Сега стока да търсиш без пари, само дето ти като а взумеш няма на кой да я продадеш. Единият с животните ти вика: Ти подиграваш ли се с мене с тези цени?, отиваш в кланницата, там ти казват: Абе ти подиграваш ли се с нас в това време да купуваме животни? Ако искаш ти ги колим на ишлеме и си ги троши в гравата. Отиваш в магазина и из казваш цена, те ти предлагат на тази цена да ти продадат тяхно месо. Който иска животни да се обажда, тръгваме и ги събираме. А ако не беше от страната на теоретиците щях да те светна и за борйлери, защото с тези дето се продават тук има да обикаляте министерството с молби да се спре вноса до второ пришествие-
 • A
  Колегите като учат толкова години дали някой от тях се е научил да запложда изкуствено птици? Адриана, дай да те уредя с хубави бройлери, с тези балкантурстки врабчета яхтата не може да я платиш още 5 години. Ами, хайде, де. И дано поне са по 2 кг Еднодневни, естествено. Обаче като гледам едни агнета имаш обещание да уреждаш пък и там май нищо.Та, да не ме излъжеш и мен.
 • I
  Колегите като учат толкова години дали някой от тях се е научил да запложда изкуствено птици? Адриана, дай да те уредя с хубави бройлери, с тези балкантурстки врабчета яхтата не може да я платиш още 5 години.
 • D
  Е,че лесно-за какво ли учат толкова години колегите,като с един справочник си решаваме проблема?
 • R
  Григоров, приятелю купуваш си книжката "Справочник по хранене на животните" и си решаваш проблема! Успех!
 • A
  Хайде без умалителни!И се представете,като сте такъв капацитет! Е, не познаваш...Иванов и брат му?
 • I
  Аз съм се представил - Иванов! Сега сложих очилата, телето било кон. Малко е мършав, но ако събереш още десетина и ги охраниш, сега излиза зеленото и е без пари, началото на лятото мога да ги взема на 1.70 килото.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колко мляко дава една коза като ббм

От известно време мисля дали да не си купя малко кози да спра да работя за хората а да раб...

159 0

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

443 0

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

179 1

Печели ли се от кози

Kolega!: Колега, моят съвет e бегай от козите. Не е просто стока да се гледат. Отглеждането е специ...

660 2

Моля за съвет

т: Не го прави, по добре проси в София, ще си по-добре, поне ще си на печалба. В момента в к...

795 2