Изграждане на овцеферма? Съвет

 • B
  интересува ме има ли някой който да може да ми даде някакъв адрес за фирма която може да ми направи овцеферма за 500 овце?Ако някой може да ми даде някакъв съвет ще съм много благодарен
 • F
  [email protected] пиши тук.
 • ще го имам в предвид.Наистина ме интерисува.Когато съм готова,ще ти пиша тук.Като за начало от къде си.
 • F
  До Мария П, Аз имам два плевенски коча,единия е на 3 години другия сега ще бъде на 2. Животните са с произход,фермата ни е национален генофонд. Ние ги използвахме 1 година и ще ги заменяме за други. Ако те интересува пиши ми ЛС.
 • C
  Добре си се насочила
 • работя в насока Черноглава плевенска,но все още не е чисто стадото.Но като цяло преобладава плевенската.Търсим кочове ,които да са регистрирани в селекционния център.
 • Здравейте колежке,каква порода са вашите овце?
 • Здравей колежке,явно не си многознайка. Каня те да се присъединиш към форума http://www.fermer.bg/forum/viewtopic.php?f=14&t=81&sid=f15e226359675b68eee3425501ccceb6&start=150 Успех в проекта и аз съм на подобно ниво.
 • колеги,по-горе ви писах че имаме вече изготвен проект за 220овце.За тези овце, както пише в книгите се предвижда ,че ще имам 420агнета , за ремонт на стадото 55дзив.и5 коча.За всичко това и помещения за лекар,гледачи,сан.възел,стая на доктор,вана ми е определено 600м2.Ако искате всичко да ви е ред първо трябва да започнете от РИОКОЗ.Те трявва да ви издадат разрешително,че на това място можете да строите т.е имате отстояние от къщи др.обекти идр.Това е по наредба 7.Тогава вече започвате със стоит.проекти.Те са 4 на брой.Архитектурен,за вода.за ток и конструктивен.На база тези проекти се изготвя бизнесплан.Там вече ви се прави една сметка колко овце,колко агнета,мляко,вълна,на какви цени.После разходите колко работника,заплати,осиг.,колко фураж идр.Накрая ти теглят чертата и виждаш какво печелиш.Въз основа на този бизнесплан теглиш и кредит от банките.Аз съм стигнала до бизнеспроекта.До сега доста пари сме дали.Надявам се съм ви била полезна.
 • Ферма, Аз не се обиждам, ако виждаш грешки казваш, защото човека ще плаща. За агнетата съм написал, че са от три оягвания на две години. Това е система, която навлезе още последните години на Тощо в най-добрите ферми. Сградите съм ги смятал на око, под 100Е/м2, с инсталациите. Може да ги правиш и с всичко дето намериш из селото - ламарини, ползвани плоскости от строителството и т.н., но ще дадеш пари, без шансове някой да ти плати нещо. В единият случай харчиш много, което ти плащат, в другият малко, но никой не ти плаща, имаш постоянни проблеми и псуваш държавата, че не се грижи за фермерите. Инсталациите може и ти да ги направиш, аз също, но няма кой да ги узакони. Като нямаш печати от пожарната никой няма да те застрахова, никоя банка няма да ти даде кредит, ако всичко не ти е наред с документи. Нещата се правят по два начина - 1. Правилно, 2. По български. Тук се прави по български и после всички са виновни. Аз не бих съветвал някой да прави точно овцеферма, но щом човекът е решил поне да знае какво го чака и какво ще плаща. Най-евтино ще му излезе, ако има още нещо за приватизиране по бившите ТКЗС-та, но мисля, че свърши.
 • F
  Мирчев е прав, най-добри впечатления можеш да добиеш само на място. Не съм съгласен с изчисленията на "Иванов и брат му" но няма да навлизам в подробности за да не стават конфликти. От малък съм сред животните във фермата и ми се струва нереалистично при 500 овце да се планират 1200 агнета (живи и здрави ) да речем,че 130-160% е реална цифра. Също не съм съгласен,че за 500 овце трябват 1200м.кв само за овцете ( 500 * 1.5м.кв = 750м.кв.) и 750 агнета * 0.5м.кв = 375мкв. общо около 1100м.кв за ОВЦЕ + АГНЕТА... И т.н и т.н
 • M
  Хубаво е,че си решил да правиш професионална ферма а не кошара.Най-истински са личните впечатлениями за това съвсем искренно искам да ти дам следният съвет:Качи се на един автомобил и разгледай всичко,което може да се види,поприказвай с истински животновъди(ТУКА ИМА И БАБАИТИ,НА КОИТО РОДИТЕЛИТЕ ИМ ГЛЕДАТ ОВЦЕТЕ,А ТЕ СА САМО СПЕЦИАЛИСТИ),защото имаш ли пари няма да имаш проблем,до етапа-работници.Аз имам само малко над 250 овце,малко кози,крави и малакини и изцяло разчитам на наемен труд.Истината е,че трябва постоянен контрол-денонощно.Момента в,който си помислиш,да им гласуваш по-голямо доверие-очаквай изненади.АЗсъм тоя,който даваше и 1000 лв.заплата и пак имаме проблеми.Желая ти търпение и успех.Съжалявам,че програмата ми е доста наситена,но след м.Март бих ти показал някои неща,включително(за ужас на някои)как се продават агнета на 7-8 лв.ж.т.и то количества.
 • от Добрич съм.Овцевъди сме.Ние също изготвяме проект ,но за 220овце плюс 55дзив.и 420агнета.Намерихме фирма изпълнител на проекта от Добрич.Ако те интерисува ще се опитаме да ти помогнем.Мисля,че е добра и има представа и опит в тази насока
 • boris_gelebeshev, Ако правиш всичко както трябва, а не по български, си намери проектантско бюро от района, има такива в Силистра. Те се познават с общините и ще си движат проекта до узаконяването. Хубаво е, че имаш голям двор, но едва ли ще можеш да направиш фермата в него заради отстоянията. Ако не можеш, което ще ти кажат в общината или местният ветеринар, ще трябва да промениш статута на поне 10 дк. земя. За 500 овце с агнетата ще ти трябват около 1100-1300 м2 обори и още поне 300 м2 други помещения,навеси, асфалтирани пътища и каквото се сетиш барбар със съответните инсталации. Ще ти трябва и някакъв трактор, доилни агрегати и други машини. Това всичкото го брой 200 хил. евро на око. Трябва да сложиш и оборудване за сирене, което да продаваш от фермата и то е около 40-50 хил. с помещението - пастьоризатор, машина за биене на масло, вани,ножове, хладилни камери. Агнетата ще даваш на Меком, а там са малко калпазани. Като сложиш и овцете отидоха още 30-40 хил. евро, та едно 300 хил. ще те оправят. Защото ще си направил всичко като хората може да върнеш половината, което ще те облекчи много. Хубаво е, че си намерил работници, в България за космонавти да пуснеш обява ще се наредят на опашка, но едно е да ги намериш друго да работят. Ако го правиш като хората ще пуснеш 3 оягвания на две години, което значи калабалък гледачи. Не знам колко човека ще ти трябват за 500 овце и 1000-1200 агнета, но като ги назначиш и ти цъфнат за заплатите ще разбереш кое е най-важното в графа "разходи" - помещенията, животните или работниците. Аз залагам на работниците.
 • M
  Добре е съща така да провериш какви за Европейските изисквания и стандарти за такова производство и не слушай лаладжии, всичко е от значение и обора и овцете.Успех бъдещи колега, има бизнес в това което си решил да правиш.
 • Колега кажи какво по-точно искаш да представлява фермата колко квадрата какви сгради,машини оборудване механизация и т.н. Аз се занимавам в областа и познавам доста хора които извършват такива услуги и мога да ти съдействам но първо трябва да ми дадеш по-подробна информация.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Агнета 2020

Питайте управниците ни тази година като нямаше внос на агнешко стигнаха ли родните агнета...

163 0

Агнешки кожи

Колеги някой знае ли къде купуват агнешки кожи и ако някой купува да се свърже с мен 08763...

177 0

Овце без мляко

Здравейте, колеги имам следния проблем Овцата се агни има направен съд ,но няма никакво...

293 0

1 био ЖЕ

Агри.БГ: Здравейте, Няма промени в пресмятането (поне към момента не са упоменати). Съгласно § 2з...

126 1

Българска порода за месо

Здравейте фермери пиша ви защото имам един въпрос на който не мога да си дам отговор а и...

455 0