Количество на млякото !

 • T
  Имам 70 кози и доя по 150 литра мляко, нормално ли е ?
 • M
  Е стана тя каквато стана
 • I
  Мирчев, пусни на лични да ти има координатите.
 • M
  Докато някой чака на държавата или на инвеститорите обикновено продава стадото. Има няколко човека в страната (трима) в тази бройка включвам и себе си,които до сега не са жалили средства и са докарвали по някое и друго животно,но Иванов,да ти кажа съвсем откровено-разчитали сме само на лични контакти създавани от години..Нямам вера нито на племенни свидетелства,нито на печати.Доста съм видял по Света за да напиша това.И там си има малки групировки,които притежават елитните животни,останалите отглеждат стокови животни и именно те се продават.Беше 1989 г.когато докарах първите няколко кафяви алпийски,прекрасни животни,но да не бяха яретата.Много хубави породи сме докарвали и в следващите години,но за съжаление родното козевъдство изостана значително.В тоталитарните години някои стопанства купуваха за личните стопанства на кооператорите пръчове и все още има от тази мая далечни кръстоски.Първият ББМ взех някъде 96г мисля беше-също хубави животни,но и те поставени при примитивни условия дават почти колкото и селските кози.Истината е да се отглеждат в стадо толкова животни,колкото собственика може да изхрани качествено.В противен случай няма смисъл от закупуване на каквото и да е високопродуктивно животно. Наскоро гостувах на румънски колеги.Там от няколко години има бум на внос на разплодни животни.Гледат само да са от породата и не се интересуват от подробности.Започват хранене по книга,както се казва и те разкриват целият си потенциал.Доста алпийски са внесли от Сърбия.От нас ще изкупят всичко англонубийско тази пролет и то на цена...! Така,че има ли желание начини се намират.На нас Българите ни пречи манталитета и тази ни черта не само козевъдството,ами и цялото животновъдство може да затрие! Иванов,това беше последното публикувано мое мнение в сайта на Фермер.бг. Желая на всички колеги успех в нелекото призвание-животновъд!
 • I
  Тези неща не се коментират, те се знаят. Тук сме по зян от африканците. Там държат по 20 едвам живи от глад крави, вместо три нахранени дето да дават по 4-5 тона мляко, ама там ги държат цащото с голямата бройка си плащат булките. мазоли ми е хванал езика да обяснявам, че когато една коза за 600 лв. даде 600 л. мляко не е същото като 3 кози по 200 лв. да дадат общо 600 л. мляко, защото едната коза ще изяде храна за 200 лв., а три те за 400. Не може животното да се щура по цял ден из балканите и да дава мляко, енергията на храната покрива движението, а не се обръща в мляко. Със селските кози или от полето ще ти докара за 50 лв. на глава болести и кърлежи, та ще платиш на трима козари вместо на един и всичко дето го плащаш го умножаваш по три. Пък после ще се чудиш къде да дадеш яретата за 5 лв., при положение, че за 16-17 кг. от хубава порода дават 400 с поръчка и 480-500 ако нещо остне. или женското го продаваш на 25 лв. килото, мъжкото поне на 15. Пак казвам, докато не дойдат големи инвеститори, ако въобще дойдат, няма оправия. За съжаление сега големите инвеститори са мандраджиите и много скоро ще спрат и да купуват.
 • M
  Иванов,знаеш много добре,че една порода за да изяви целият си генетичен потенциал трябва да е поставена при съответният начин на отглеждане.Това е основната причина да се обезсмисля вноса на високопродуктивни породи.Пак опираме до културата на отглеждане. Масово се разчита на селската мера и толкова.За да се постигне максимален ефект е необходимо стопанина да отглежда толкова животни,колкото може да изхрани пълноценно.Останалото е мъка и за него и за животните.Както се казва:По добре десет нахранени крави,отколкото петдесет недохранени.Имам приятели млекопреработватели с които си партнираме добре и те разбраха какво всъщност им трябва-собствени стада с високопродуктивни животни.Много е възможно в близко бъдеще да се променят изискванията на мандрите към качеството на козето мляко.Не от всяка порода млякото е подходящо за преработка( в икономически смисъл го казвам),както и не всяко мляко притежава широкорекламираните диетични и лечебни свойства.Това естествено е обширна тема,но който се интересува има достатъчно материали .Няма да е далеч момента в който съм сигурен,че ще се въведе и диференциране на цената спрямо направлението-преработка или прясна консумация и всичко ще си дойде по местата.Но до тогава,или поне докато не започне предлагане на пастьоризирано козе мляко и всичко се преработва в общият кюп ще е така.
 • M
  До колегата Янчев: На мен лично ми се вижда малък млеконадоят под три литра на животно в месеците Май и Юни.Всичко разбира се е относително,защото пак въпроса опира до порода,хранене,начин на доене (двукратно или трикратно) и т.н.
 • I
  Ферма, ти като стар форумец не разбра ли, че аз съм практик, теории не ме интересуват. Знам какви са фермите в Германия и затова трябва местен търговец на който да се възложи всичко. Не може ние с тебе да тръгнем от ферма на ферма и оттук една коза, оттам три. Прави се договор или с търговец или с фермер, който да ги събере, да им оправи документи и всички подробности и в един момент да ти ги даде на 100-120Е, като сложиш другите разходи ще отидат на 450-500 лв. цена на едро или по 550 за който иска по 1-2 бройки. Говоря за фермерски кози от порода, не елитни от развъдник, първо защото нямат бройка, а и икономически е по-изгодно базовите от породата да се оплождат със скъп пръч, отколкото да се търсят скъпи женски. Като станат за заплождане се се внася семенна течност и чакашвисока млечност от щерките на внесените, а не от тях. Само дето тука няма на кой да ги продадеш. Бях пуснал аклиматизирана порода, с документи и всичко на 800 лв. заплодени кози, дето вече сигурно са родили. Кажеш цената, ама той щял да купи 6 селски кози за толкова. Нали на тези 6 селски кози яретата струват колкото ярета на една от скъпите, нали тя ще ти даде по-малко мляко от 6 наши, ама ще изяде 4 пъти по-малко храна и 4 пъти по-малко за заплати и 4 пъти по-малко други разходи. Това няма въобще кой да го вдене, колкото ще разберат китайското радио толкова и тебе. Отказах ги козите, обади се един българин от Испания иска да се връща и директно казва, тази цена за заплодени кози от тази порода с документ си е супер. Българин не може да направи разплодна ферма. Това ти го казвам като практик даже да не го мислиш. Ако се засели някой чужденец може и да направи, но българин е изключено и виждаш жалкия край на всички подобни опити. Казвам го пред всички, ако българин направи разплодна ферма ще започвна да се пиша Иванов Теоретика. Затова и бранша е на доизживяване. Не се ли появят инвеститори като Фикосота с булката, до 10 години кози и овце ще са в зоологическите градини.
 • F
  Иванов, Това, което си го написал е прекрасно... но само на теория. И на мен ми се иска да е така... но за съжаление нещата трудно ще станат по този начин и причината е в това, че трудно се осъществява вноса. Пример за да се внасят животни (от опит го казвам) освен стойността на животното (в 99% от случаите само яре, никой не дава качествена коза) която е от 300 до 500 Евро в повечето случаи (може и повече) има и разходи за транспорт (един камион за 150 кози-майки от Германия струва около 12000 евро!) както и разходи за медицински изследвания (25 евро за животно) разходи за издаване на Свидетелство за произход (специално за немската асоциация 20 евро за животно, за Холандската 25 евро за животно) освен това животните на всеки 16 часа път трябва да почиват 24 часа в хотел за животни, където да бъдат прегледани от ветеринарни лекари, които да подпечатат пътният лист, това струва 1000 евро до 50 животни а от там на татък се повишава цената пропорционално. За да пристигнат животните от Германия до България са необходими поне два престоя в хотел за животни, а може и три зависи в коя част на Германия се намират. Като се сметнат разходите, ще се установи, че едно яре (високопродуктивно), което струва 500 евро, в България ще дойде на цена от 1500-2000 лева. Кажи как според теб да се финансира вноса на хиляди бройки на година ?!?!?! Отделен въпрос е, че фермите в Германия масово отглеждат 15-20 кози, рядко има ферма с по 100, 200 животни... Пак казвам звучи чудесно, но не пишем есе за това как трябва да се развие козевъдството! В нашата реалност ще е чудо ако успеем всяка година да внасяме 5-10 разплодника за година, което и ще се опитаме да направим. Всичко останало лично за мен е в сферата на фантазиите, не казвам, че не може да се появи бизнесмен, който да инвестира много пари за вноса на животни, но и това да стане, ще има едно стадо чистопородно, което пак ще продава разплодниците на висока цена поради факта, че е инвестирал много в животните. Тези животни ще ги купуват любители, които държат на породата и пак масовият фермер ще си гледа "неговите кози" защото те са най-добри и не вярва, че тези нещо ще променят. Или просто няма възможност за съжаление да си го позволи, дори и да има желание.
 • I
  Мирчев, тук не става въпрос да се внесат 10-20 кози, а по няколко хиляди на година. Това иска логистика, бази в чужбина и работа с техни търговци, защото като тръгнеш да обикаляш от ферма на ферма те ти дават само това дето никой не го взима. За да стане това трябват сериозни хора, защото никой няма да тръгне да финансира това нещо без да има сигурност. Скъпото животно е скъпо, защото струва, а евтиното е евтино защото не струва. Това не схванаха нашенци. Не може да вдене, че тая коза дето струва 500 лв. дава мляко за 500 лв. на година, а другата от 150 лв. дава мляко за 150 лв, ама ги доиш по 5 години, не една, че на първата яретата са по 400 лв., на втората по 80 и т.н. Дамаски се намират и в Европа, на мене ми предлагаха от Германия,ама като ти предложат няколко бройки все си остава рискът да са изтърсаците на стадото.
 • M
  Иванов,знаеш,че има и такива кози,но те не ходят на паша а на разходка .Реално погледнато 3л.дневен млеконадой в месеците Април,Май,Юни и Юли за местните кози е нормален. За мен резултатите трябва да се в границите на средното за породата,макар аз,пък и всички предполагам съм се стремял при подходящо хранене,доене и т.н.да клоня към над средното,а в някои случаи и максимума. Хората се лъжат по разни рекламни брошури,че видиш ли щом е от порода(млечна) и ще дои 6-7л.Знаеш,че породата е едно,но индивидуалният потенциал-друго. Лошото е,че като цяло породният състав в страната е ужасяващ.Правят се такива необмислени кръстоски,че не ми се говори.Няма и мераклии да внасят разплодни животни.Тази сутрин докарах англонубийски ярета,но от разплодни животни в България не може да се печели.Пък не ми и трябва-правя го заради "старата слава" както се казва.Април се надявам да докарам и поне две дамаски,но да видим-разстоянието е голямо и яретата трудно издържат,а това са все породи,чието мляко е перфектно за преработка.Такива ми ти работи.Само,че тези вносове на по няколко бройки,знаеш,че няма как да се отрази на породният състав в страната,като цяло.Нужно е цялостна визия и поне по 15-20 разплодника от порода.
 • T
  Това го постихнах само май месец. Имах в предвид за един ден, а не за едно доене.
 • I
  Козите са порода шампион, като изсучат яретата половината другата половина на 2 кг. за доене.
 • M
  Мисълта ми е сезона,но без индивидуални контроли и краен резултат,като лактационна млечност няма как да се определи дали е нормално.Без информация за породния състав-съвсем.
 • D
  Предполагам Мирчев че говори за един ден а не за ЕДНО доене....
 • M
  Колега,кога доиш по 150 литра?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колко мляко дава една коза като ббм

От известно време мисля дали да не си купя малко кози да спра да работя за хората а да раб...

137 0

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

431 0

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

169 1

Печели ли се от кози

Kolega!: Колега, моят съвет e бегай от козите. Не е просто стока да се гледат. Отглеждането е специ...

645 2

Моля за съвет

т: Не го прави, по добре проси в София, ще си по-добре, поне ще си на печалба. В момента в к...

789 2