Какво ви е мнението за продълбочаването?

 • S
  Колеги ще сподели те ли какво ви е мнението за продълбочаването.
 • I
  По принцип дълбоката оран се прави за да се осигури освен разрохване, но и вода за растенията. Имаше един израз навремето "Най-големия язовир е дълбоката оран". Когато не ореш дълбоко, защото не ти трябва чак толкова разрохване, след това минаваш с продълбочителя за да се осигури вода за растенията. Не знам каква точно е историята с водата, дали се запазва по-дълго в горните слоеве, позволява на корените да слизат по-на дълбоко или нещо трето, но така пише.
 • P
  колега обясни по точно какво на почвата не е благоприятно за продълбочаването
 • S
  Пак се мъчим да откриваме топлата вода.Опити с продълбочаване(а също и с отглеждане на рапица) са правени у нас още през 70-те години.Неудачни за българските условия.Благодарение на алчноста на търговците на семена и нашата собствена глупост отново се набутваме с "печелившата" култура рапица."Велики" експерти в почвообработките ни предлагат и по евтин вариант на оранта за да си продават скапаните продълбочители.Помня как в дворовете на бившите ТКЗС- ета стояха нови новенички железарийки,които отиваха само и единствено за скрап-продълбочители.
 • P
  колега , може ли малко по подробно да обясниш технологията на продълбочаване , че нещо не ми е ясно .
 • I
  Предполагам, че не може. Начините са два, първо дълбока оран, според културата да речем на 25-26 см. и после плитко на 15-16 или другия вариант е плитко на 16-17 и след и след това се продълбочава до 25-26. При една култура могат да се използват и двата вида, според агронома.
 • S
  Може ли да замести напълно оранта
 • I
  Мнението ни е положитилно! Като питате нещо, питайте конкретно. След като го има значи се използва, на вас за какво ви трябва?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

високодобивни семена ечемик

Фермер: Сорт КАЗАНОВА на ЛимаГрейн добив 2017 регион Стара Загора 740 кг все още немога д...

1421 1

Цена на ечемик 2017г.

Куповач: 260 лева докарано на пристанище стартова цена Последсвие ще се понижи

7951 16

Посевна норма на ечемик в кг.

: Започвам да мисля че няма компетентни,което според мен не е така.

3561 4

Споделете опит при отглеждане на ечемик сорт Хенриете!

Колеги, някой сял ли е ечемик сорт Хенриете?

1884 0