Какво е бъдещето на българското село....?

 • H
  Какво е бъдещето на българското село....? Ще останат ли села?...Кой ще ги населява....??? \r\n\r\nУмира ли или се трансформира?\r\n\r\n\r\n\r\nhttp://www.fermer.bg/%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0-news4785.html
 • M
  аз пък мисля,че бъдещето е на селото.на времето всички са бягали към градовете,защото там е имало работа.Но сега в градовете няма вече заводи,храната е скъпа и не качествена.Тенденцията е за по-здравословен начин на живот.А каде е той.НА СЕЛО.е поне в по-блиските села до градовете.Но с течение на времето това ще стане и в по-отдаличените.Идват гладни години за човечеството изобщо;не само за българия.така че всеки каквото си произведе това ще яде.земята ще стане много скъпа.Така че който има да не продава.помислете,огледайте се наоколо и ще разберете че съм прав. Прав си колега.Живея на село в което масово земите се обработват от арендатори,но за изминалите 2011 и 2012 по-младите останали тук започнаха да си вземат земите и да работят,кой със стар трактор кой със по-нов .Аз лично заложих на трайни насаждения и малко земя,но от тази година ще взема всички земи дадени под рента,пък каквото сабя покаже.
 • R
 • H
  децата не искат да чуят за село,защото така са научени.Не говоря за вашите,а изобщо.А за да получиш нещо от държавата първо трябва да дадеш.Пак нямам предвид всички.Не може 1/3 да си плащат задълженията, другите 2/3 да гледат само далаверата и как да избегнат данаци и такси и в същото време да чакат нещо от държавата.Просто в България са много пишман тарикатите.Ако съотношението беше обратното,т.е.1/3 тарикати и 2/3 съвесни граждани,тогава положението щеше да е съвсем друго.А що се отнася до децата;не може да гледат цял ден чалга и да мисли как да изка пари за да си сложи селикон и в същото време да иска на село.
 • E
  КАК СЕ ЖИВЕЕ СЕГА НА СЕЛО??? ЗАЩО НИТО СИНЪТ МИ ИЛИ ПЛЕМЕННИЦИТЕ НЕ ИСКАТ И ДА ЧУЯТ ЗА КАКЪВТО И ДА Е ЖИВОТ ИЛИ РАБОТА СВЪРЗАНИ СЪС СЕЛОТО??? ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ: ЦЕЛТА Е УНИЩОЖЕНИЕ НА ЧОВЕКА В СЕЛОТО - ДРЕБНИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ,ФЕРМЕРА - ТОВА Е! ЕТО И ДОКАЗАТЕЛСТВОТО:" 11.01.2013 Фермерите вече сами ще плащат за профилактика и идентификация на животните" ВМЕСТО ДА ОСВОБОДЯТ ОТ ДАНЪЦИ, ДА СЪЗДАДАТ КОМПЕНСАТОРЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА ХОРАТА КОИТО НЕ СА В ГРАДА, НЕ ПОЛЗВАТ НИЩО ОТ СОЦИАЛНИТЕ,ИНФОРМАЦИОННИТЕ,ЗДРАВНИТЕ,ТА ДОРИ И БИТОВИ ПРИДОБИВКИ ОТ ГРАДСКОТО НАСЕЛЕНИЕ,ТЕ......... А, СЕГА ДА НЕ КАЗВАМ НЕЦЕНЗУРНИ ДУМИ ,ЗАЩОТО ФОРУМА ТРЯБВА ДА Е ЧИСТ!!!
 • H
  не си мислете че в чужбина е много розово положението.Аз сам на мнение че до 10 години много ще се бриберът обратно.А на тия които сега заминават и давам най-много година две и ще се върнат.Е отнася се за тиа които заминават за европа.За другите континенти не знам,но в Европа не е за нас вече.Около нас стават зле;значи идва нашето време да станем добре.Това разбира се е мое мнение и се надявам да не греша.
 • P
  тук е момента да се съглася с колегата в края на краищата в БГ ще останат само неграмотни хора които ще бъдат водени към работните места от неколцина богаташи . Всички други ще са отдавна избягали зад граница при нормалния начин на живот където се цени не кой познаваш ако колко ти сече пипето и колко може да работиш . И пак се връщам на мнението си , че накрая ще се върнем към крепосните селяни (плебеи) и неколцината избрани благородници дето тънат в разврат и разкош , в повечето случаи незаслужено
 • S
  Оптимист си за селото Хамилтон!Дано времето покаже,че мисленето ти е правилно. Аз лично не вярвам в бъдещето на селото.Изключително много са предпоставките. Липса на млади хора,на трудова заетост,на учебни заведения от които найстина излизат образовани деца,липса на здравеопазване,на среда за общуване.... Бъдещето на селата не може да се изгради с бедни пенсионери,броящи си стотинките! Както и с преобладащо население от неграмотни,крадящи и чакащи за социални придобивки! Не може дори да се развие с изключително малкият брой едри фермери,живеещи в градовете.Водената досега политика от всички правителства ни докара до разруха и обезлюдяване.И тенденцията ще продължава- въпрос на време е ...
 • H
  аз пък мисля,че бъдещето е на селото.на времето всички са бягали към градовете,защото там е имало работа.Но сега в градовете няма вече заводи,храната е скъпа и не качествена.Тенденцията е за по-здравословен начин на живот.А каде е той.НА СЕЛО.е поне в по-блиските села до градовете.Но с течение на времето това ще стане и в по-отдаличените.Идват гладни години за човечеството изобщо;не само за българия.така че всеки каквото си произведе това ще яде.земята ще стане много скъпа.Така че който има да не продава.помислете,огледайте се наоколо и ще разберете че съм прав.
 • E
  Истината е тежка за приемане Ще продъжи да става все по-тежко за по-малките производители, изискванията все по високи, гоемите земеделци все по-алчни . Животновъдството ще се ориентира към оборно отглеждане на ЕРД, а дребния добитък ще е още по-нерантабилно ако не е изнесено в планински райони. Решението: не занам , може би: ограничение на най- алчните по-високо дисперсно субсидиране на по-трудоемките култури (зеленчуци) по-добра образованост на малките ЗП (обучения свързани с методи за субсудиране на стопанството) данъчни преференции на малките и новосъсдадени стопанства. Ако продължи настоящето положение, няма да останат много хора по селата. ГАРАНТИРАНО. Децата които учат по селата са полуграмотни държавата се прави, че не е така , но хората все повече мигрират към градовете. Те няма да се върнат. така мися АЗ. Дано да не съм прав. За съжаление -прав си!
 • N
  преди 3-4 години с един колега пробвахме да обеденим повечето зеленчукопроизводители в района беше много унизително имаше реплики от рода аз да те нося на гърба си всеки те гледа сякаш искаш да му вземеш нещо.СЕГА обаче нещата се промениха поради трудните пазари и многото други проблеми има надежда за обеденяване но пак много много трудно
 • S
  колега набързо ще ти кажа защо не бива да се сдружаваме.Ние го направихме и сбъркахме.Решихме че заедно всички животновъди ще наемаме мери и пасища.Гласувахме доверие на една жена от нас да ни представлява навсякъде.но после тя реши че преведените субсидии са само за нея и не раздаде парите на хората.Заведохме дело и съдът се произнесе в наша полза.но какво от това -не можем да си вземем парите.Това е един малък пример от живота в българското село .за доверието и за това че все още не сме дорасли в мисленето си как да подобрим живота си и да си помагаме взаимно.
 • P
  Трябва да има протести,но кой ще ги поведе след като народа не вярва на никой и нищо.На нашите властимащи това е в полза.Те поддържат един обезверен и неук народ,от който сам и аз,за да си правят каквото искат.Ако това се промени има шанс за нашите села. Ами явно народа трябва най-накрая да се събуди и да вземе да се поведе сам защото ако всички стоим и чакаме някои да дойде и да ни поведе няма да стане . Хората на запад са го измислили отдавна , ние няма да открием топлата вода (става на въпрос за здружения , кооперативи и т.н.) там си има хора за работа има си хора които им защитават интересите пред обласни дирекци , пред държавата ако щете . Само че я накараи някои българин да се довери на съседа си .Няма как да стане . Аз се мъча да почна нещо такова с един приятел добре че и двамата сме мераклии . Пък ще видим до къде ще го докараме. Поздрави на всички будни хора и : Здружавайте се
 • R
  Трябва да има протести,но кой ще ги поведе след като народа невярва на никой и нищо.На нашите властимащи това е в полза.Те поддържат един обезверен и неук народ,от който сам и аз,за да си правят каквото искат.Ако това се промени има шанс за нашите села.
 • E
  ХАХА ка да знаят как се работи , тяхната цел е да се гушат с пари , пари и нищо друго освен пари . Тук е момента пак да се спомене една оказала се мръсна дума за всички политици и чиновници в БГ "морал" , и докато не се вземат в ръце хората и да почнат да мислят как да си помагат и да вървят нещата напред .Не знам сигурно съм някакъв невероятен мечтател. Колко още трябва да затънем и положението колко по зле трябва да стане за да се разбере че по отделно печелят само големите и никои друг Не си мечтател po4ka-много си прав!Но само с протести това няма да я бъде! Нали виждаш-унищожиха Кремиковци,БДЖ, и още няколко други завода-работници няма и сега профсъюзите са за парлама само.Така,ако унищожат и дребния производител, няма да има никаква реална сима,която да контролира управляващите.Просто се превръщаме в общество без обществен контрол.Много си прав като написа-трябва да си помагаме.Трябва наистина да създадеме в нас някакав морал на отнопшение, помощ,пък ако трябва дори и да се организираме.Това исках да кажа.
 • E
  Здравейте колеги! А какво да кажем за млякото? Не е ли и това целенасочено унищожаване на малките? Отгледана съм във времена ,в които във всяка къща имаше биволица.После хората минаха на крави-по 1-2.Доеше се на ръка и се носеше към млекопункта с гюмове и туби. И нямам никакви спомени да е имало смъртни случаи от "мръсно"мляко. Как да инвестира в млекопункт и доилна инсталация бай Пешо с десетината си кравки или баба Пенка с кравичката,която и е повече дружка отколкото бизнес начинание? Нима е тайна,че в момента мандри първа категория изкупуват и преработват мляко от ферми трета категория? Но явно целта е в БГ да има само двайсетина големи ферми,а сиренето да е 20 лева. Същото е и със зеленчуците и плодовете... И докато чиновниците не са помирисвали кравешко ла.но ще е така. Според мен всеки засилил се да управлява сектора трябва да поработи реално на село-да постава в малките часове,за да дои,да се попържи в жегата,за да обере плодовете и после да повиси на борсата,за да види как прекупвачите мачкат малкия. Аз съм убедена,че тия горе нямат никаква представа какъв е реалния хал по селата.И не само... Хера, те знаят много,много добре ,какво е по селата и малките градове - но ,просто не ги интересува.Мислят единствено, за 4 години докато са на върха,как да бозаят бюджета,как да използват държавната администрация за собствено и на наследниците облагодетелстване и това е.!Чиновниците не били помирисвали кравешко ла..но!/Ами,че те и университет не са помирисвали,не са сядали и на студентска банка, но стават годни да управляват парите на САПАРД!За какво да говорим повече?!Жалките държавни помощи, обидните субсидий,и те вече ще се раздават по относителни критерий-за тебе има-за тебе няма!Така е тръгнало!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

A

Гъби

Здравейте. Някой в сферата на производството на гъби? Някакви съвети, да ми дадете? Бла...

117 0
D

Проблем с мухи

Привет, Съседите ни гледат животни, има много изпражнения и по земята им. Ние живеем в...

199 0
M

Радио комуникация в тракторите

Здравейте колеги! От известно време си мечтая да си обурудвам тракторите с радио станции з...

189 0
C

Неприятели по люцерната - дайте съвет

elpastuh01: Сложи си електропастир и няма да имаш проблеми.

3000 4
T

Земя - насъждения и сеитба - въпрос

Здравейте бъдещи колеги. Въпросът ми е с какво да засадя и посея 4.5 декара земя до която...

1709 0