Новия закон за лозарството- лобистки и убииствен!

 • V
  От средата на септември влезе в сила един от най-лобистките закони в новата ни история. Закон който оставя огромна част от фермерите пред невъзможност да презасаждат лозя!\r\n Закон които от страна водещ производител на вина с над 1 800 000 декара лозя ще ни направи вносител на френски боклуци.\r\n Да разгледаме по подробно за какво става въпрос. досега се изискваше 40% живи лози и що годе запазена конструкция, полагането на агротехника.\r\n По новия закон се изискват 60%живи лози, абсолютна подпорна конструкция и 3 години назад да са подавани декларации за гроздобер които не може да бъде малък а поне 500 кг от декар. 99 % от лозята в северна България не отговарят на условията.\r\n Лятото ходих в Румъния, мен лично ми е обидно да се сравнявам с мамалигарите,но бях на гости на инженер от фирма за подпорна конструкция.Помолих домакина да ме разведе из руМънските лозя. Заведеме близо до Плоещ Лозарски район -огромен Посетихме няколко фермери показаха ми абсолютна поляна с два три кола счупени на нея и 10 останки от лози които през тази есен ще презасаждат с 75% съфинансиране. \r\n А на фирмата ми в момента и отказват права за презасаждане независимо ,че по стария закон имахме права и то черно на бяло.И то без да искам каквото и да е съфинансиране. ТОЕСТ ОТКАЗВАТ МИ СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА ДА ПРЕЗАСАДЯ ЛОЗЕ!\r\n Сега да поразсъждавахме кой има интерес от този нов закон:\r\n 1. Европеиските производители и преработватели- основно франция\r\n 2. българските производители и мафиотски преработватели - по малко \r\n 3. фирмите търгуващи с земя- почти хич\r\n Значи според мен картинката е следната-- подбутвани от Европа( за разлика от нашите посерковци техните представители водят национална политика) нашите политици-гъзолизци правят проучване сред производители и преработватели 100%мафиотска структура дали да прекарат новия закон.Като се има предвид, че големите винзаводи като цяло завършиха процеса на садене на лозя и оттук нататък всеки декар е конкуренция са казали да. освен това този процес подпомага и пазара на земя т.к. изоставените парцели стават лесна плячка на търговците на безценица.Резултата е закон, който 23 години преход не успя да унищожи толкова лозя колкото ще унищожи той.\r\nЛека му пръст на българското лозарство......\r\nБраво МИРО.......\r\n
 • A
  Разбрах че искаш да кандидатсваш за средства и са ти отказали. Но какво ти прече да си създадеш нови лозя. Гледам че не спират да садят, сигурно не е проблем.
 • J
  Тази лоза се реже в дъно. Това е по новия закон не разбра ли колега? Положението е плачевно, абсурдно, противоречащо на законите на демокрацията и още какво ли не. Както е казал Чехов "Какъв прекрасен ден. Миля си дали да си изпия чая, или да се гръмна в глвата." на управлявашяте. Това им е крайната цел, на снимката.
 • V
  Тази лоза на каква формировка се реже?
 • A
  A
 • A
  Привет! Тука пак се включвам. Колега кой ти ги разправя това че стари лозя не давали и че имало клонове дето били по ароматни и дъра-бъра....Кой ти каза че България няма качествено грозде...Ми обади се бе човек...обаче съм сигурен че ще се цупиш на цената....Мога да ти предложа перфектно грозде: мерло,каберне,димят, шардоне,мискет, ркацители,мавруд памид,но цените почват от 70-80ст в посока нагоре....ми какво искаш. Качествено грозде без пари и да правиш вино. Освен това всяко лозе може да се "подмлади"-направил съм го на 95%...има си много,много тънкости за прозводство на качествено грозде и от там за качествено вино.... Много е прав колегата Иванов-продавай качествено вино за масовия потребител... Колега за гродето почвам да "записвам" хора от сега, много познати и приятели дори остават без грозде и има и сърдити .Правя и вино, домашно, верно че се води "сив сектор" но също не стига за всички. Постигнах го с много,много труд и абсолютна коректност.Доволен съм . И още нещо - няма слаба и силна година...Има можещи и неможещи лозари. Миналата година хвърлих много труд и средства...оказа се че изкарах най доброто грозде в региона.Ще се радвам ако видите как се редят хората на зеленчуковия пазар за хубаво,сладко българско грозде. Успех през 2013 г.
 • V
  иванов, като стане ще те поканя да видиш! само ми кажи как да си взема обратно правата и как да върнат стария закон, че да може бг лозарството да дръпне малко напред!
 • I
  А защо ти е повече? Да пълниш складове и да се чудиш как да плащаш лихви на банки. от тези декари вадиш 90-100 тона наливно вино и ако го докараш добро го продаваш като наливно на 3 лв. без ДДС. С джибрето изкарваш разходите. Ако от бутиково вино имаше кяр нямаше ЕС да дава по 4 млрд. на година помощи на френските бутикаджии, ама ние не сме французи и няча кой да ви дава пари за да си държите виното в складовете. Направи каквото ти казвам да се видиш с пари.
 • V
  Да. Само, че нали знаеш едно ама! Хубавото вино се прави от хубаво грозде! А хубаво грозде почти, да не казвам съвсем, няма в БГ! Първо ако може да се вярва на стъкмистиката на министерството само 5 процента от лозята ни са под 20 години. Старите лозя не дават достатъчно добив при еднакви разходи със новите и се пести от агротехника- лош резултат. Тези стари лозя като цяло вече не отговарят на днешните изисквания. На запад макар и старите сортове има хиляди клонове с по силен аромат, повече цвят, по добра структура на химичните в-ва. Ето затова искаме да посадим собствени лозя, ама ядец, в БГ-то не може вече. Които садил садил. А всички знаем кои сади досега И кои ни залива с боклуци с произход полски и руски спирт от нефт. ДА ЖИВЕЯТ ВИНПРОМИТЕ И БРАТСКИЯ РУСКИ И ПОЛСКИ НАРОД ДА ГИ СНАБДЯВАТ СЪС СПИРТ.
 • I
  Тези ограничения не са би само за винени сортове? Съответно може ли винарната да купува грозде от тези дето имат лозя или да сади десертни сортове и да прови вино от тях?
 • V
  по принцип е конфиденциална инфо, но да кажем,че е в търговищка област. Наистина има отстояния и задължителна инсталация за пречистване на каналните води, но ако е само за производство на вино( без ракия), условията са поносими.Въпроса е, че губим войната с държавата, не че би трябвало да я водим. По дифиниция май-трябва да сме приятели
 • A
  Може би си прав колега...Аз имах наследствени лозя, купих още...после се регистрирах в Лозаро Винарската камара като производител..../ с идеята да кандитаствам за изкореняване/ После ми дойде идея за малка бутикова винарна/30т грозде/ и опа......и не ми разрешиха да направя винарна щото била в населено място и не трябвало да има къщи в които живеят хора наблизо....теглих им една и се отказах. Сега си продавам гроздето на клиенти/частни лица/, има голямо търсене....правя и вино...но то е друга тема....Не съм запознат с подробности с Новия закон....Къде се намира винарната?
 • V
  02.01.2013 в 12:39 Колега,Атанасов, фирмата ми разполага с малка винарна и около 150 дк лозя. нали се сещаш, че за да продавам вино ми трябват лозя черно на бяло. И не мога да си садя в собствено лозе. ЗАЩОТО ПОЛУЧИХ ПИСМО, ЧЕ МИ ОТКАЗВАТ ПРАВО НА ПРЕЗАСАЖДАНЕ, ЗАЩОТО ПОСЛЕДНИТЕ 3 ГОДИНИ ПОСОЧЕНИТЕ В ДЕКЛАРАЦИЯТА ДОБИВИ СА НИСКИ И НЯМАЛО 60% ЖИВИ ЛОЗИ ОТ ВИТИС ВИНИФЕРА. А ИМАМ КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ ОТ ТЕРЕННА ПРОВЕРКА В КОИТО ПИШЕ, ЧЕ ЛОЗЯТА ОТГОВАРЯТ НА 4-ТА КАТЕГОРИЯ И МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕЗАСАЖДАНИ- САМО ЧЕ ПО СТАРИЯ ЗАКОН. А пък е ясно, че в нотариалния акт пише лозе, само че като минат на проверка и решават еднолично че лозето е старо и го бракуват и те уведомяват след 6 месеца, че лозето е бракувано. И ти кво правиш- духаш.За това е и темата на темата, че по стария закон си сменил структурата, но по новия дупе да ти е яко. По принцип законите в една страна трябва да защитават гражданите и, а не да ги притискат и гонят!
 • A
  Колега,Атанасов това да се измъкваме и въпреки държавата да се развиваме го умеем всички.Велимир Дончев предполагам има предвид ,че вместо да ни помага и да се развиваме и да създаваме работни места ние все се борим за оцеляване.Все си мрънкаме за разни обединения и само с това си оставаме.За два дена колко лозари са погледнали ,прочели и обмислили какво означава това.Колко са дали някакъв коментар?Бързо свикваме и спира да ни пука
 • A
  Колега нищо не ти пречи да си презасаждаш и садиш лозички в собственото лозе, ако пък собствени средства, още по добре-не си зависим от нищо....Аз си промених на 90% структурата на сортовия състав...разбира се не става изведнъж, но полека-лека и съм 100% независим, от старо лозе вече имам плододаващи лози....но в нотариалния акт за собственост пише-ЛОЗЕ! Никой не ми пречи и не ми прави проблем! Най съм доволен в "лоша" година-повече труд и по малко конкуренция, и таз година АЗ определям цената а не прекупвачите!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

запитване

нямам опит в отжлеждането и грижи за лози - мисля са различни сортове , винен и десертни ....

47 0

моля за помощ

fermer123: Добива зависи,както от теб така и от природата, 3 години не чакай добив. Аз бих ти препоръ...

1665 11

Лозарски Трактор . Болгар , Т40 , Лтз , Мтз или друг ?

Zevs: Потърси си лозаро-овощарски трактор Pasquali, Antonio Carraro, ISEKI и чак тогава си купи...

1706 2

Присаждане на лози

Accord: Института в Плевен

1663 1

Изсъхване на лозовия плод - фаза цъвтеж

syfury: Със снимки трудно може да се определи заболяване с точност, а без е близо до невъзможното....

14322 27