Професионално мнение за осеменяване на говеда

 • S
  Говедовъдът от английското графство Съмърсет осеменява млечните си крави изкуствено със смес от два бика.Раждат се често близнаци от различни породи.Моля специалистите във форума-обяснете как е възможно това от научна гледна точка.Статията е публикувана в сериозно издание на Washington State University Coliege of Veterinary Мedicine.Направени са извадки от статистическо естество-на случност и възможности за два приплода,но научни аргументи за това не са посочени.
 • S
  Нали и затова апелирах в темата да се включат ветеринарни специалисти?
 • M
  Колега, нищо портив науката-точно обратното, поклон пред нея, но има такива "феномени" които дори и тя при задълбочени изследвания неможе да разгадае на този етап. Все пак като част от толкова велико нещо като природата, нашия ум не е съвършен и неможе да обясни всички природни странности. Ние не сме природата а част от нея. На мен ми се върти една вероятност, за определения случай, но още ми изглежда налудничава тази ми мисъл.
 • L
  1. Никаква загатка не е високия процент "условни" близнаци за научните среди!!Статия извадена от контекста на научна разработка винаги поражда въпроси, дори за академичната общност!За това всяко откритие се пречупва през призмата на достъпност и яснота за хората работещи в определена област. Ако продължим да унищожаваме институтите към АКАДЕМИЯТА скоро ще трябва да откриваме и Дарвиновия закон!Те са хората заедно с ветеринарите които работят при нас за внедряване на науката в практиката!!А наша работа е създаване на поле за реализация!С форум в нета обяснение за това не става,,а на научна среща! При нас е само констатацията, че това е така!За това и сега в тази дискусия никой от знаещите не се включва!
 • S
  Колеги,цитираното от мен издание е научно,тясно профилирано за ветеринарни медици.Дали според вас те,а ние не сме запознати с анатомията,физиологията и генетиката? Г-н Котов успя да изведе в прост вид същността на въпроса. Търсим отговора!
 • L
  1. Спермата при различните индивиди е с различни показатели- например по бързина на предвижване, ако имаш две яйцеклетки и сперма от двама индивида по бързите ще ги оплодят-в какво комбинация??? и друго устойчивостта на ембрионите при различните комбинации е различна. 2.Дори и да имате две оплодени яйцеклетки, често единия ембрион унищожава другия- борба за съществуване. 3.Счита се при човека, че левичарите в ембрионалното развитие са били двуплодни бременостти, като единия-живия е унищожил другия плод.
 • M
  Определено е голяма загадка високия процент на близнаците от различни породи при еедна майка. Принципно не трябва да има правило, в което задължително само семето на единия бик, да оплоди само едната яйцеклетка. Защо семето от единия баща не опложда и двете яйцеклетки-ето това е загадката при мен. Имам извесно обяснение но незнам до колко може да бъде вярно
 • L
  1. Както при хората , така и при животните с хормонални препарати може да увеличиш броя на яйцеклетките при овулация. 2. Яйцеклеката се опложда единствено от един сперматозоид.-т.е.плода не може да носи микс от черти от няколко бащи.За да получиш повече от един плод с няколко породи- повече от една яйцеклетка и сперма от повече от един бик. 3. Инплантирането/не трансплантиране/ на няколко яйцеклетки предварително оплодени е най сигурния начин за това какво точно ще получиш от генетичния набор от бащи и майки. /ин витро програма/ 4. За новите и стари белези и черти в генетиката се нарича генотип и фенотип за унаследяване, то специфично за всеки един вид.При човека-много често се казва детето прилича повече на баба си или на дядо си, да то е така, защото през поколение се разпада част от фенотипа /външните белези/. 5. Генетиката и генното инженерство е голяма наука и няма как ние в обикновенните ферми да правим нещо повече от изкуствено осеменяване, стимулиране на овулация и наблюдение за нормалната бременноста при животните, под наблюдението на ветеринарните лекари
 • S
  Колегата Котов,отново ни върна в началото и в същността на въпроса ми!Всичко казано до тук е ясно и без загадки.уловката в случая е-"близнаци от две породи"-не е важно дали приплодите са чисти или не.Ясно е,че унаследят гените и на тримата родители.Ама въпроса е как практически се извършва оплождането на две яйцеклетки с два генетични материала. Овен това цитираната ферма не е научно-изследователна лаборатория,а действаща,работеща с говеда млечно направление. Според стопанина този метод му е практика.Статистиката отчита много по-високи проценти близнене от общоизвестните ни.И приплоди от две породи.
 • M
  Колеги, ако ще и 20 литра семенен матерял, от 50 бика да е, само един сперматозоид ще оплоди отделената яйцеклетка. Когато завършвах курса ,един колега се похвали че вече е осеменил крава и тя е родила близнаци, като го попитахме как го е направил каза: "Много просто, половината от семето в единия маточет рог, а другата в другия и ето ти близнаци" Я се сетете колко е вярно това твърдение?
 • A
  Не несъм го правил защото не разбирам логиката но какъв е проблема да осемениш двукратно с две дози една слет друга и етоти смесване .С различни бици съм заплождал при ралични програми за осеменяване през 24 ч за да разбера кога е станало оплождането
 • S
  Колега,обяснете осеменяването с материал от два бика.Казахте,че е просто!Прилагал ли сте го този метод и какъв е резултата?
 • A
  Ами колежке тези препарати неги ползвай само при проблем а при редовни крави.И какво значи голям процент близнаци споретмен не повиче от10-15%
 • A
  Иванов намери телефони на Нов хоризонт в Бургас на десети километър те правеха ембрио трансфер
 • M
  Има.
 • I
  Тези неща даже не ме интересуват, тях ги казват хората, които правят инплантацията, без значение дали е на овца, крава или биволица. това е тяхна работа. Мене ме интересуваше дали има някой работещ център.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Санкционират

Иван: трябва до 30.09.2020. продажба и тези 3 животни не трябва да си ги подавал за субсидии

79 1

ЖИВОТНОВЪДНАТА МАФИЯ / лъжите на пишман "животновъдите".

Ако търсите работа във ферма /животновъдство, бягаите далече от тая обява: "Търся 1 или 2...

208 0

Фолио и мрежа за балиране

dipl.eng.Yordanka Nacheva: Здравейте г-жо Петрова Ние ПОЛИФОЛ ЕООД предлагаме мрежа и фолио за балиране Продуктите...

58 1

Проблем със влизането на скоростите на ЮМЗ 6-Л

Тодор: Най вероятно съединителя да не ти отделя добре

86 1

Българско сиво говедо

Kris1973: Ако някой може да помогне Благодаря.

189 1