Помощ на един новак - съвети за малко стопанство

 • I
  Здравейте, аз съм млад и съвсем нов във този занаят. твърдо съм решил, че това ще е поминакът ми и просто се надявам ако има някой със свободни 20тина минути да ми пообясни това онова, много ще съм благодарен. Поздрави.
 • A
  много бързаш и май ще фалираш бързо????????ако толкова много ти се сади--без първата година да си обработил терена по СЕЕП-угар,има един сайт ЕВРОПРОГРАМИ--от там ще те насочат към регионалната Служба СЪВЕТИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО и те ще ти направят проекта по мярка.обаче след като се регистрираш,веднага трябва да започнеш да плащаш по 130лв. осигуровки към НАП,независимо дали си на печалба или на загуба!!!!!!Ако не ги плащаш,ще те търсят и ще те запорират!!!!!!!!!!Затова трябва да имаш предварително заделени 1500-2000лв за осигуровки и друг капитал за орачи,копачи и събирачи------така,че ако нямаш поне 10 000лв. да инвестираш първоначално,само на програмата не може да разчиташ!!!!!!!!!За Хасково не знам,къде се намира,сигурно е в гр.Хасково!!!!!!Обаче накрая --ако не ти излязат сметките!!!!!!!!Ако си похарчил повече за осигуровки,орачи,копачи,събирачи и тн.е...........а вземеш по малко от продадена продукция,плюс субсидии и помощ от програмата,трябва да декларираш,че се отказваш........................................и да върнеш парите!!!!!!!!!! А ако имаш 10 000лв. по добре ги похарчи за мацки,пиене и ядене и купони/това са емоционални преживявания/,отколкото за садене на картофи и тн.е.......,защото картофи има много--бол!!!!!!ВИЖ при фуражните са по малко разходите---царевица,овес,жито и тн.е,дори слънчоглед и затова всички то малко са и разходите за съхранение--------а картофите може и да ти измръзнат,ако не ги съхраниш правилно през зимата или не ги продадеш есента!!!! Все пак пробвай----------------- и ще напишеш колко си на плюс???????
 • I
  Колкото повече се интересувам - толкова повече негативи събирам, някак си всичко ми крещи "Бягай от БГ" за съжаление... И все пак решил съм го и държа да стана земеделски производител. Много благодаря за отговорите ви, значи много за мен наистина в голяма помощ сте ми.
 • P
  готвиш си място за 4 дк картоф + 8 дк царевица, март отиваш в земеделието искаш проект по мярка 141 за горните култури и декари, април - сееш-опознаваш, май ти идват на проверка по мярката , одобрение след 15 дена плащане- след 21 дена. 2932лв, после на есен жънеш квот си посял и отгледал. с продаденото ако се избиеш кат разходи парите от програмата ти остават, догодина януари чакаш субсидията към400лв,която на фона на разходите ще ти се стори нищо. разходи-минимум към-400лв декар за картофите поливна помпа 2-3 цола - 400-500лв маркучи 3 цола 3лв метър разход царевица - примерно 50-60лв декар. добив..божа работа. тази година от картофите средния добив е 500кг.(картоф за продаване) царевица - 200-300, кочаните бяха кат пишки. за картофи ако беше почнал септември можеше и по около 130лв 'де миними' можеше да вземеш.
 • A
  ВИЖ---ако четеш по форума ще установиш,че и по СЕЕП нещо се замотаха и не ги превеждат!!!!!!!!!!!!И аз уж чакам---само ходя до банката да се излагам да питам има ли превод!!!!!!!!!! ако е малък превода--догодина ще зарежа и нито ще чистя ливади,нито ще се занимавам--ще си садя колкото за лична консумация и плодове ще си бера колкото за мене за компоти!!!!!!!!!ЗАТОВА ТИ КАЗАХ---ПРОБВАЙ ПЪРВО ПО СЕЕП И АКО СИ ДОВОЛЕН СЛЕД ТОВА ПО НАРЕДБА 3 се регистрирай и искай да те включат по програма!!!Пък там ако не отговаряш на изискванията ще те глобят............при проверката и така ще фалираш и ще се откажеш!!!!!!Ако всичко ти е наред--облекло,помещения и тн.е............ще ти ги преведат и си преценяваш!!!!!!!! миналата година ги превеждаха декември-януари---а сега тенденцията е чак до ЮНИ да ги мотаят преводите!!!!!!!!!!!А някой ми казваше,че на субсидиите се плаща данък---една колежка се чудеше какъв данък да плати преди 1г. в сайта????????????Интересно--ако ще ги превеждат до ЮНИ--данъчните декларации са до март????????? Затова човек не може да им има доверие на тези от земеделското и те си рекламират програмите.........ама хората като разберат условията и се отказват!!!!!!!!!!И така си усвояват парите само за реклама-------------------ТРЯБВА ДА ПРОМЕНЯТ ИЗИСКВАНИЯТА ПО ТЕЗИ ПРОГРАМИ,ЗАЩОТО КАК ЩЕ СИ УВЕЛИЧАВА ИЕ ЗЕМЕДЕЛЕЦА,КАТО ТРЯБВА ДА ОТДЕЛЯ ПАРИ ЗА ОСИГУРОВКИ -ИНВЕНТАР-РАБ.ОБЛЕКЛО И ТН.Е................нещо нереално ми звучи,това трябва да има кандидата поне 30-40 000лв. от друга дейност за да ги вложи и да увеличава ИЕ----а не да разчита на субсидиите,които идват със закъснение!!!!!!!Ако пък вземе кредит--направо е фалирал с тези лихви????????? и какво ще прави--с банката ли ще се разправя,със Службата по земеделие или ще се занимава със увеличаване на ИЕ ----- икономическите единици!!!!!!!!! Затова нета е пълен с обяви продавам ферма с постройки,продавам птичарник,продавам краварник,продавам мандра и тн.е.............
 • S
  Конкретно за реализация на продукцията и посадачен материал може да намериш тука: http://www.agricobg.com Нямам наблюдение върху тях. Ако някой знае нещо повече може да пише.
 • H
  Може ли да попитам до сега сял и гледал ли си нещо? И защо ти се става земеделец?
 • A
  Привет и от мен. Колега не разбрах в кой район си в Северна или Южна България. Капково за картофи не е изгодно...по добре си купи бензинова помпа-2-3 щола, японска и вземи полиети- ленови ръкави ще се родиш с тях. Картофите са култура която не е сигурна всяка година,ама и цялото земеделие е така... Пиши в кой район си - ако си в Южна България мога да ти дам съвет горе долу какво да правиш....10декара картофи искат около-1300-1800кг семе в зависимост от фракцията. Знаеш ми колко струва 1кг. семе клас А ? Ще хвърлиш куп пари- 2000-3000лв примерно....не знам накуп, да изкараш примерно 4000-5000лв на "стотинки" Труден е пазара, особенно на борсата. Иначе на дребно ако имаш маса на зеленчуков пазар ще ги "подхвърляш" 5-6месеца.....Ако си от Южна България или пък климата позволява...по добре се ориентирай към бостан-дини,пъпеши и т.н...Мога да ти помогна и за пазар и да съвет и за друга култура....но ми пиши! Ще помагаме
 • A
  казах ти --за да не фалираш с плащането на осигуровките и после да те глобяват от НАП-----първата година ще ги заявиш само по СЕЕП и нищо няма да садиш,ще ги пишеш угар и само ще ги изореш,за да стане мека почвата и лесно обработваема за другата година!!!!!!!!китайците като тебе понеже много бързат и във Видинско са фалирали--нищо не са изкарали от царевицата,а само са плащали на Великотърновска фирма да оре и сади!!!!!то първата година само се оре и се чисти и се тори--за да стане мека почвата!от втората се сади!!!добивът им е бил 300-400кг. от декар----ЗАЩО--- защото терена не е бил предварително обработен и торен,а са сяли върху плевели и коренища!!!!!!!!!! китайса му работа!!!!!!!!!шефа им даваше интервю и казва--АЗ ОТ ДАЛЕЧ--не разбира!!!!!!!!!!!!
 • I
  Като караш с колата по болканите как виждаш 70-80 годишни баби с кофи да носят от реката. При зор всичко става, но определено няма нужда от капково. Не съм запознат с него, възможно е и 200-300 лв. да излезе, макар да ме съмнява, но най-добре виж на каква дълбочина е водата.
 • P
  здр капковото ще ти излезе около 200-300 лева на декар но 10 декара можеш да ги поливаш и гравитачно стига терена да позволява
 • I
  Казваш и на ръка мога да ги поливам?
 • I
  Преди 2-3 години капковото излизаше 900 лв. на декар, за друга култура, но ако е толкова за всичко как ще го оставиш на полето? При картофите има една друга система, където маркучите се заряват в земята, но не съм се интересувал специално, защото всичко това трудно се изплаща при малки площи и няма никакъв смисъл да се прави за 10 декара, толкова бабите на ръка ги поливат.
 • I
  Да.
 • I
  Какповото за картофи ли?
 • I
  Ясно, благодаря. За капковот напояване ще ми кажете ли нещо. Например струва ли си да се наемам сам да си го правя, колко средства ще трябва да отделя за него, каква помпа да взема?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Неприятели по люцерната - дайте съвет

elpastuh01: Сложи си електропастир и няма да имаш проблеми.

2722 4

Земя - насъждения и сеитба - въпрос

Здравейте бъдещи колеги. Въпросът ми е с какво да засадя и посея 4.5 декара земя до която...

1492 0

Измръзване на лоза

marinov55: Не се притеснявай градинарю,затова защото ще ти мине! Ако беше сътворена толкова елемента...

2567 1

Питане за подходящо растение

proba: Джанка от костилки! Виж някъде във форума обсъждахме Жив плет

1839 6

Да се обединим всички сектори!!!

bogdangenov: Какво обединение визираш по-точно? принципно обединение, в НПО прганизация, в агро партия?...

1502 2