Каква категория трябва да е земята за трайни насаждения?

 • S
  Каква категория трябва да е земята за трайни насаждения?
 • V
  Сега ти бия камбаната,а ти приготви един два вола за почерпка. Радомир е в планината, девета категория са алпииските поляни на тепетата(доколкото познавам този регион.Ако е така много помисли защо там няма даже и храстовидна растителност.Не става въпрос даже за категорията на земята ,а за екологичните условия за живот на растенията там. Най-добре направи консулт с някой патил агроном на място. Впрочем огледай наоколо растителноста и ще ти стане ясно, ще расте ли нещо там или не. Аз за себе си съм си направил един извод- гледам орехите в какво състояние са. Това се дължи на изискванията за живот на културата. И въпреки всичко ми се струва, че не случайно е 9-та категория. Впрочем аз имам една нивичка дето е 10-та категория щото е на свлачище, ама за храстовидни култури няма проблем и ще я садя тази година ама е на височина 130 м.н.м.р.
 • S
  Сега съм намерил една изоставена нива в Радомирско тя е категория 9 и се продава, още не съм я купил , не съм я гледал. Мислех да садя плодни дръвчета , но един колега ми предложи да насадя Пауловния за дървесина. Вие как мислите идеята дали е добра и дали географското положение ще е добре. И дали има някои тук които се занимава с Пауловния .
 • V
  Моля! Ако има още нещо с което да съм полезен може да почерпиш! пък може и аз да почерпя!
 • S
  Много благодаря за изчерпателния отговор това ще ми бъде много полезно
 • V
  Категоризацията на земята е сборна оценка от няколко фактора и пригодноста и за отглеждане на няколко култури. Ето защо се получава така, че по ниска категория по книжа дава не по лоши добиви от овощия и лозя отколкото с две три единици по -горна по документи. Точно затова е съвета да измислиш какво ще отглеждаш и дали е пригодно за самата култура. Като правило за неполивни условия търси парцели със северно или полусеверни изложения, а за поливни обратно.Макар, че за малини например винаги в равнината северното изложение е по добро.За ранно цъфтящи видове е задължително добрия дренаж иначе казано да е наклонено мястото.Напоследък много се тръби за почвените проби...... В България проблема е, че дори да са акуратно направени, а те не са няма кой да ги разчете..... Големия проблем са карбонатите. Различните подложки решават проблемите донякъде.Май- най устойчиви на карбонати са каисиите и бадемите.Донякъде семковите са по устойчиви от костилковите. Успех!
 • M
  Майната и на категорията! Ти си уясни какво искаш да засаждаш там и направи почвен анализ.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

черешите в цяла България

Правителството уж щеше да помага на българските производители а сега затвори пазарите , ед...

190 0

Мнения за трактор Владимировец т25

Колеги, дайте ваше мнение трактора как се справя в овощна градина, като оре, пръска и с му...

185 0

БOЛЕСТ ПО МЛАДИ ЧЕРЕШОВИ ДЪРВЕТА !!!

kris200: Зимните пръскания с медни препарати правиш ли ги? Това е засега единственото решение за ог...

493 1

Кроене, череши

Здравейте. Исках да попитам, днес кроих череши около 10 годишни, но не успах да намажа вси...

717 0