РАПИЦА - измръзване след снега?

 • F
  Колеги,след стопяването на снеговете ми прави впечетление че рапицата на изглежда добре,имам в предвит,че е поизмръзнала тъи като нямаше достатъчно сняг а имаше студове. При нас ще има места които даже ще се развалят на пролет.При вас как е положението?
 • D
  Може да се обърнеш за консултанция към д-р Ангелов - Председател на Съюза на производителите на рапица, маслодайни и протеинови култури в България. тел./факс: 032/620 782 Няма проблем да кажеш, че аз съм те насочил. Малко трудно е да се свържеш, понеже е консултант ка редица производители на рапица из България. Пробвай събота и неделя. По-добре е с факс. Успехи !
 • I
  Не съм изнасял лекция. Писаното по-горе е на базата на снимката и се отнася за вашия случай. За отглеждането на рапица е написано достатъчно и всеки може да го прочете. Въпреки това повечето правят каквото намерят за добре или каквото могат според възможностите си. При рапицата срока на сеитба и торовия фон са основните грешки, които се правят и в крайна сметка определят добрия или посредствения добив. Това, което написах по-горе като съвет е на базата на нашия практически опит, а не по написаното в учебниците. Трудно се правят успешни корекции на грешките при рапицата.
 • D
  Г-н Желязков не исках лекция как се тори и кога а един съвет от човек който има практически опит и може да постави диагноза ако е специалист за какъвто се представяте.Иначе сме достатъчно грамотни да си свалим от нета каквото ни трябва но мнението на специалиста е нещо което не се намира лесно !!!И аз поне го ценя от хора който са грамотни в дадената област !!!!А не са на принципа така знае баба така бае за всичко !!!Пък каквото стане
 • Hexagon не е ГМО и е доста добър сорт. Аз лично съм засял и от него и мисля да си оставя семе за догодина.
 • I
  Все още закона забранява вноса на семена от ГМО от всякакъв тип. Опасявам се обаче, че може да има смесване на нормална рапица с ГМ рапица при производителите на такива култури. Това може да се провери особено ако имаме ГМО с устойчивост на хербициди. Семената от ГМО не се различават по нищо от нормалните. Разликата се установява чрез анализи или определени тестове. Това го смятам за задължително заради опасността от нелегален внос на ГМО семена. Имай впредвид, че наличието на ГМ рапица води до емисия на гени върху полския синап - най-опасния плевел при рапицата. Знаеш какво значи синап устойчив на хербициди.
 • Сортът "Ексагон" на Монсанто ГМО ли е? Предлаган ми е от Балея Груп Севлиево.
 • "Иво, всички семена на Монсанто ли са ГМО? Тази година ми предлагаха рапица на Монсанто. По какво се разпознават ГМО-семената, обозначени ли са по някакъв начин?" Кой ти я е предлагал?! Абсолютно убеден съм, че на са от фирмата на Монсанто!
 • "Иво, всички семена на Монсанто ли са ГМО? Тази година ми предлагаха рапица на Монсанто. По какво се разпознават ГМО-семената, обозначени ли са по някакъв начин?" Кой ти я е предлагал?! Абсолютно убеден съм, че на са от фирмата на Монсанто!
 • "мес от ГМО и нормална рапица ли?" Не,само качествени продукти, на най-добра цена. Който се интересува, ще търси и ще намери.
 • Иво, всички семена на Монсанто ли са ГМО? Тази година ми предлагаха рапица на Монсанто. По какво се разпознават ГМО-семената, обозначени ли са по някакъв начин?
 • I
  Смес от ГМО и нормална рапица ли?
 • Ако желаете, мога да ви препоръчам по-устойчиви на атмосверни условия, сортове рапица Мога ли да ви потърся по телефон?
 • I
  Торовете зависят и от възможностите. Фосфорът се внася пред сеитбено за да увеличи устойчивостта на рапицата на измръзване и болести. Тогава се тори с НПК или амофос - съответно 20 и 15 кг/дка. Добре е в началото на февруари да се влезе с 25 кг/дка амониева, а в началото на март със смесен тор съдържащ освен азот, фосфор, калий и сяра. В началото на вегетацията след излизане от покой е добре да се третира с листен тор съдържащ освен макроелементи също така и магнезий, цинк, бор, мед и молибден. Азота да не се внася наведнъж за да не образува засолена зона около кореновата система, особено при суха пролет.Догодина с подходяща торова схема, време на сеитба, гъстота и третиране може да се получат отлични резултати.
 • D
  Според вас колко и какъв тор да вкарам през февруари
 • I
  Много си я закъснял със сеитбата. Със сигурност не е измръзнала. Рядка е и добива ти ще е на границата на рентабилността. Ако не си я торил предсеитбено, което предполагам, ще трябва да влезеш в началото на февруари.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

високодобивни семена рапица

Здравейте, колеги! Можете ли да ми кажете няколко сорта според ваши впечатления високод...

866 0

Слънчоглед върху рапица - какви са последствията, някой сял ли е?

pl3v3n: Миналата година ми се наложи да направя същото.Споделям моят избор беше да не засея Клиърф...

2547 2

Споделете мнения и идеи за междинни култури през сезон 2015

Колеги, споделете мнение за междинните култури, какви обработки ще правите, при какви сеит...

2409 0

Актуална цена рапица 2015

Beroe1916: чувам цена от 725

16477 19

Споделете как се развива жътвата на рапица 2015

Emofermer: Жътвата няма да закъснява, засега подмина и градушката, не че нямаше, ама слабо в сравнени...

2764 1