Kak да се справя с поразиите от пастирите?

 • P
  Стопанисвам 300дка (СОБСТВЕНИ ПРЕДИМНО и малко наети-10%) в полупланински район. Пасища, ниви и млади овощни градини. Ползвам помощи по програми.\r\nИмам техника и пазар за сеното и кося всичко. \r\nПо проект имам и 40дка млади орехи, на които кравите и козите ебаха мамата тая година. Доста парцели са, не са на едно място, но с доста зор успях да оградя орехите с бодлива тел около метър висока ограда.\r\n\r\nКозите са селско стадо и всеки ден ги пасе различен човек.\r\nКраварите са двама с по 5-10 крави (пасат и по 5-6 овце и кози с тях ).\r\nГоворих с всички, предупреждавах, заплашвах, но не ебават частна собственост.\r\n\r\nНе искам да ми пасат ливадите преди да ги окося и да ми пасат овошките преди да пораснат!\r\nДайте съвет, какво да правя?
 • M
  Прав си, Велимир Дончев... за съжаление, българското законодателство те изкарва престъпник, ако действаш по този начин...ние нямаме ефективна защита на собствеността си и на своя труд; затова се налагат партизанските методи на действие... защитаваш се, но... по-добре извършителят да е "неизвестен"...
 • V
  Батко карло кефиш ме как си отстояваш идеята- пич си не се отказваш! За последно пиша и затварям темата за себе си! Да 2 телета не ме парвят животновъд, но това не означава, че не искам да бъда- просто нямам условията да бъда! Аз като ще се червя пред някой колега, че ден през ден добитъка ми е в нивите му просто не гледам добитък, повече отколкото мога да изхраня на ясла. Според мен всеки трябва да си се грижи за стадото си, ако не иска плаща. Тъй-като държавата никаква я няма ние сме държавата. Като не можеш му взема парички глоба- глави глоба. Понеже не желая да ям чуждо трепя и оставям на синура.ТОЧКА. Ако сколасам и пастира един от двама ни ще го търсят в ОАРИЛ-а.Сто кила добитък съм ако може, може!Ако съм аз и оцелея след излизането ми него със сигурност вече няма да го приемат там.ТОЧКА. Не натрапвам на никого идеите си, просто коментирам аз как решавам проблемите си.Ако една крава ще реши дали да имам или нямам реколта- хляб за децата си предпочитам кравата да се вмирише на слога отколкото те.
 • S
  По нашия край имахме подобни проблеми.Един от наглеците си яде лайната,няколко кончета,овчици и козички станаха на суджук (умрели от незнайна оловна токсикоза),една-две каруци станаха на разпалки и частната собственост започна да се пази.Не бъди толкова културен, за да търсиш нормално и цивилизовано решение на проблемите си!С простотията и наглостта се воюва на тяхното бойно поле,с техните методи.
 • K
  Eй ти решение колега, (ако са само на един пастир животните беладжии) снимаш добитъка в твойта нива и отиваш при кмета и в полицията ! Подаваш жалба и писменно заявяваш че ако не предприемат те нещо ще се заемеш със саморазправа! Следващия път като влязат животните пак снимаш и им носиш снимките (гледай да има някъде официален документ че си отнесъл снимки след жалбата) на третия път вече затваряш животните в твойта кошара, отиваш и теглиш един стабилен бой на гадния мангал дето ти трови нервите, после да дойде собственика да си ги търси и да обяснява как и защо неговите животни са се озовали в твоя обор !! Разни отрови и тем подобни ги забрави ! Животните не са виновни че предпочитат да пасат в ливада вмасто в трънака ! Виновен е пастира !!
 • J
  загорски, ти да не си пушил нещо извън позволеното ???
 • T
  Стопанисвам 300дка (СОБСТВЕНИ ПРЕДИМНО и малко наети-10%) в полупланински район. Пасища, ниви и млади овощни градини. Ползвам помощи по програми.rnИмам техника и пазар за сеното и кося всичко. rnПо проект имам и 40дка млади орехи, на които кравите и козите ебаха мамата тая година. Доста парцели са, не са на едно място, но с доста зор успях да оградя орехите с бодлива тел около метър висока ограда.rnrnКозите са селско стадо и всеки ден ги пасе различен човек.rnКраварите са двама с по 5-10 крави (пасат и по 5-6 овце и кози с тях ).rnГоворих с всички, предупреждавах, заплашвах, но не ебават частна собственост.rnrnНе искам да ми пасат ливадите преди да ги окося и да ми пасат овошките преди да пораснат!rnДайте съвет, какво да правя? Застрелваш един от пастирите, останалите сами ще започнат да избягват твоите ниви. Може и в крака само.
 • V
  boi boi i pak boi samo tova 6tegi opravi kolega da znae6 edna zdrava sopa
 • J
  дойде ми една идея. колегата да вземе един цветен спрей -БОЯ- и да напръска по малко провинилите се животинки и да ги снима. вечерта като се прибират животните с тях и снимките в камерата право при собствениците. един по един да ги покани при кмета или при районния полицай. да им друснат на тях някакво наказание за да си озаптат пастирите. явно на тези пастири им се плаща по някакъв начин. малко мирише на милиционерщина но човек трябва да се обръща и към историята за да види някакъв изход от ситуацията. ДАНО ПОМОГНЕ!!!!!
 • P
  Пуснах темата, не да противопоставям животновъди срещу растениевъди, а как да се справим с недобросъвестните... При мен с най-големия кравар(30 крави) никога не съм имал проблем. Пастир ги пасе, но човека вика, как да ти влязат в люцерната, като не я знаят че я има. Обикалят си я и това е! Но другите двама кравари(5-10 крави) и някой козари, не ебават... Срещу тях търся решение... Проблема е сериозен и със саморазправи трудно ще се реши... Искам да задействам институциите. При нас са научени от бюрата си да работят. Такси и глоби за тия дето се опитват да правят нещата законно. Най-големите поразии ми правят нерегистрирани добитъци. За институциите ни те не съществуват!
 • B
  sokola прав си на 100% без капчица съмнение от моя страна.За мен само не е редно да го отнасят животинките.Заради безцеремонни стопани и калпава работна ръка някак си не е честно да страдат най-невинните в случая.Факт е за жалост че нашенецът разбира само когато му бръкнеш в джоба.Редно е това да става със солени глоби а не с трепане на хайванчета или унищожаване на друг вид земеделска продукция. Институциите които трябва да вземат мерки ги няма и от там нещата стават по-лоши.
 • S
  Карло друже, надявам се не смяташ ,че участваме в тази дискусия поради омраза към животните или че имаме зъб на кравара. поне моето мнение е ,че всички изказали се тук са се сблъскали като мен с тотално неуважение на чуждия труд и мародерство както каза Велимир. Вярвам ,че и твоят труд не е лек но как би се почуствал ако някой ти отмъква по едно добиче всеки ден - просто защото така му е по-лесно. Аз съм обикновен селски жител и вярвай никак не е приятно да гледаш как труда ти се унищожава всеки божи ден, как малкото което си успял да засадиш почти на ръка заминава просто защото на някой не му пука.Никак не е приятно да висиш с часове навън за да гониш чуждия добитък за да остане някой кочан и за твойте животни.Не става въпрос за единичен случай - всеки ден, всеки божи ден. как другите кравари могат да си гледат добитъка, да и те ще испуснат някоя крава 2-3 пъти лятото - поговорим и се разберем. А 35 крави от осем сабале в моята царевица и картофи??? Извинете ако съм бил малко по-радикален в писанията по-горе но мисля ,че ще разберете. А колкото до ограждането на ниви с ток и дувари - това е несерйозно, глупости.
 • B
  velimirdonchev въпреки спора ни продължавам да имам към вас положително впечатление най-малкото заради доста от мненията ви където чистосърдечно се опитвате да помогнете на колеги.Но!!!Кажете къде и кога съм се опитал да защитя мародер или престъпник?Може да не съм съгласен с някои от методите но това не означава че не желая те(мародерите)да получат заслуженото.Напротив.Това че имате 2 телета в дама ви прави животновъд толкова колкото някой да каже че е земеделец след като е засял в саксия маруля на терасата.Сложете 2 крави в обора пък недей те да ги пасете заради така благородните описани от вас причини.Нещата почват да приличат на някоя секта с основно правило:НЯМА ЖИВОТНОВЪДИ-НЯМА ПРОБЛЕМИ.И за съжаление доста от вас си го мислят.Трудно можем да затворим по 100 животни по вашия пример.Лошото е когато белите стават целенасочено или от немарливост.Тези нарушители трябва да бъдат наказани по един или друг начин,но животните нямат вина както вашата продукция на полето.А дали ще е "зъб за зъб,око за око"всеки си решава сам и си носи отговорността.И не не съм чак такъв щастливец.Нима има някой на който да не са му направили поразии?!
 • A
  направо ги заявяваш и нито ги косиш,нито ги ореш!!кравите и козите и овцете в случаят вършат работата на косач и орач--------------и пасището е в добро състояние!!!!!!!аз така съм заявил 15дка............същите са моя собственост,пък кой ги коси,пасе и тори не се знае?????????засадил съм две-три дръвчета--обаче съм ги оградил,около самото дърво-фиданка и кравите и овцете не могат да го приближат!!!!!!!!!!така,че нямам разправии със пастири и тн.е..---обаче орехите ме превариха и ми ги обраха,какво да се прави КОЙ ПРЕВАРИ,ТОЙ ЗАВАРИ,обаче не съм се разправял--аз ще съм доволен и на субсидията----------ако ми я преведат!!!!!!!!!!
 • V
  batkokarlo, Вярвай ми 6 месеца съм живял в шварцвалд и нито едно теле да не говорим за крава не излезе от двойния електропастир. пак повтарям нито едно теле или крава.Сега ще ме амбицираш да се обдя на немеца да го питам какво става с добитък който влезе в чужда собственост, но се опасявам, че доста сълго ще трябва да разяснявам как така ще излезе и как така ще отиде в чужда собственост. По-нагоре колега е написал как во се е случвало с добитък преди 50 години. аз не съм го видял, но " на капана" си е останало като нарицателно и да прав си, че кметове и полиция по места не си вършат работата. Само, че вместо да се опитвам да ги накарам да си я вършат и да си губя времето през което ще ми съсипват реколтата -следователно ХЛЯБА НА ДЕЦАТА МИ! ЩЕ ВЗЕМА МЕРКИ ВМЕСТО ДА ХЛЕНЧА. Явно този проблем не седи при теб или бог те е помазал да живееш в район в който не стават зулуми. но като цяло си мисля, че не отива да защитаваш разсипници и мародери. да аз се занимавам с растениевъдство, но в дама имам две телета за коледа. И ПОВЯРВАЙ - НЕ ПРАВЯТ ЗУЛУМИ ЩОТ СА НА СИНДЖИР. НЕ, ЧЕ НЕ МИ СЕ ЩЕ И АЗ ДА ГИ ПУСНА НА ПАША, НО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН МОЙТЕ ТЕЛЕТА ДА ПРАВЯТ ЗУЛУМИ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ГРАМОТЕН ПАСТИР! И само между другото смяташ ли, че ако носех чифтето щях да се справя по зле отколкото с косата.Вярно добичето не е виновно, но като гои питах кой му е стопанина и пастира не ръчи да каже,та заради това. ТРЕПАНЕ МУ Е МАЙКАТА. ТЕ И ЗАРАДИ ТОВА ПОЛИЦАИ И КМЕТОВЕ НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА. НЯМА ТРЕПАНЕ!
 • S
  Недей да пръскаш с отрови..животните не са виновни.. Миналата година посадих лук на нивата си и ми го извадиха.аз си премълчах и тая година им направих номер.когато тръгна за нивата нося със себе си пръскачката с вода и брашно със себе си .пръскам с водата и ръся отгоре с брашното ...Лука побеля ..Като ме питат с какво съм пръскала ,аз им казвах че някаква болест има по лука и са ми дали да го пръскам с някаква отрова но не се разбирам и незнам и как се казва..дори и преди да го извадя го пръсках..и така спасих лука си ...имаше и за мен имаше и да продам от него. Това може да се направи на малка площ ..а за голяма площ ще е трудно..но измисли някоя хитрост..или пусни някакъв слух в селото,опитай по различни начини ,но не посягай на животните ..Те не са виновни..В края на крайшата има и нощ и ден,пък реши кога какво ще направиш...

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

N

Болна коза

Здравейте! Ще съм много благодарен ако някой може да ми помогне със съвет за да спасим жив...

107 0
В

Построяване на козарник

Здравейте, понеже увеличаваме капацитета на стопанството и ни е нужен вече голям обор с вс...

324 0
M

Колко мляко дава една коза като ббм

Nikolay: Миро , аз също обмислям този вариант , но съм в процес на развъждане на животните и засега...

805 1
С

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

814 0
В

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

347 1