Организации на производители и възможностите за повишаване на печалбите

  • B
    Здравейте колеги, \r\n\r\nискам да повдигна сред вас темата за сдружаването на фермерите и възможностите, което то предлага. \r\n\r\nВ рубриката съвети, съм публикувал няколко съвета за създаване на организации от земеделски производители и ползите, които те носят. Текста е на адрес: http://www.fermer.bg/tips/show/545 Ползите от организациите са многобройни и е трудно да бъдат комуникирани само в една статия.\r\n\r\nВсеки от вас може би има различни въпроси, на които иска да си отговори. Така, че питайте и споделяйте своите коментари по темата.\r\n
  • K
    Относно предложението ми за създаването на организация на производители на сини сливи (всъщност може би е възможно да се включат и хора с всякакви овошки), искам да поканя за членове всички фермери, дори и да са в самото начало. И да планираме заедно преминаване към биологично производство, включително и аз искам да го направя постепенно.
  • V
    КОЛЕГИ, приветсвам коментарите на Петя, Мая и автора, но когато зададох простичкия пример с кравето мляко, имах в предвид следното- пазарът у нас не е свободен, той се диктува от мафията и ако някой не е съгласен с тази теза, нека ми обясни наличието на този дисбаланс в ;ените в условията на пазарна икономика.Като говорим за предварителни анализи, давате ли си сметка защо не потръгват услугите с млекомати- много е просто, на един млекомат от 5-10000 евро му е достатъчна само една кирка от 10-15 лв. изпратена от страна на конкурен;ията/мандрите/ и той е вън от строя за много дълго време, което означава и големи загуби за собственика.От друга страна, при така устроената законова и нормативна уредба, някой направи ли си труда да сметне периодът на възвращаемост на средствата за инвести;ия в млекомат, дали той не е съизмерим да речем с един човешки живот. По тази причина , аз споменах, че иначе блестящи идеи, са трудно, или неприложими за сегашната наша действителност!По прин;ип съм човек с чуство за хумор и Ви моля да ме извините, че напоследък хуморът ми е само черен!
  • B
    Относно казуса с млякото, който е показателен и за всички други земеделски сектори, искам да кажа следното на venets и другите колеги: Първо трябва да разбереш, че отговорите на твоите въпроси идват от маркетинговия отдел, който ти трябва да поддържаш (организацията на производители ще позволи такъв отдел да се издържа от всички членове и да се оползотворява напълно). Маркетинговият ти отдел трябва да изпълнява 2 процеса – сегментиране и таргетиране. Всички отговори на въпроса кои пазари да избереш ще идват от там. Този отдел трябва да направи твоите: маркетингов анализ, маркетингов план, маркетингова стратегия и маркетингов бюджет, както и маркетинговите цели, и ти е необходим маркетингов мениджър, който да ръководи отдела си и да ти дава обосновки на действията си. Докато си сам, за да не поддържаш сам един такъв отдел, можеш да се обърнеш към консултанти, които да изработят маркетинговия ти план и да задоволят временните ти нужди, но следва изпълнението му и отново се появява нуждата от външната помощ в областта на маркетинга, съответно се появяват и разходите ти за консултанти. Един по-устойчив вариант е да наемеш хора, които да извършат еднократно целия управленски процес, заедно с нает от теб човек. Този човек може и да е начинаещ, за което няма да му плащаш висока заплата, защото той няма умения, а ти влагаш пари в развитието му. Целият управленски процес се документира и се провежда паралелно обучение – прави се стратегията на фермата едновременно с мениджъра ти, и се отваря един канал, от който в бъдеще мениджъра на фермата да черпи ресурси при нужда. Твоят подход към управленския персонал трябва да бъде - вдигане на заплатата му тогава, когато уменията му започнат да ти носят печалба. Това е най-евтиният вариант да получаваш текущо информация за промените около теб... Днес хората ядат повече сирене, утре не, и това трябва ти да го разбереш докато се случва. Без този капацитет нещата не могат да се случат, като е необходимо да прибавиш по същия начин всички функции, които ти трябват, за да пораснеш – финанси, маркетинг, ЧР, ИТ, оперативно управление, бизнес планиране и други, по същата логика, която вече описах – наемаш човек, който търси развитие и го развиваш с консултанти и обучение в определената област, за да може първоначално скъпият ти първи план да излиза след това много по-евтино от вътрешния ти капацитет . Така ще създадеш управленски капацитет и с негова помощ ще усвоиш средства, тъй като без тези бизнес функции в бъдеще достъпа ти до финанси ще бъде почти невъзможен (вероятно вече е). А от тези средства трябва да се възползваш по два начина – веднъж с инвестиции, които целят да оптимизираш стопанството си отвътре, което да се изрази в по-висок добив, и втори път с други инвестиции, които да добавят стойност за клиента. Нашата идея за организация е приложима и на двата пазара – ако искате да продавате млякото си като суровина на мандрите, ще инвестирате в общи организационни активи като хладилни складове, млекосъбирателна техника и цистерни, а за стопанството си ще осигурите самостоятелно оборудване, с което да вдигнете качеството на млякото и неговото количество, за да изпълните изискванията на преработвателя. Тук трябва да се инвестира само в стандарти. Всяка инвестиция извън стандарти е неоснователна. Ако искате да стигнете до крайния потребител, организацията ще инвестира в (първоначално малка) мандра, която да работи по изискванията на пазара, резултат от проведеното пазарно проучване. Тук отново спазвате принципа за инвестиране само в стандарти, само че постигате стандартите, които искат потребителите (ако например ще продавате на германския пазар). След постигането на пазарните стандарти се приема, че фермата е „свързана“ към пазара. Съответно приеми, че организацията е твоята инфраструктура към клиентите ти. А дали клиентите ти са мандри или крайни потребители – няма значение, тъй като организацията изпълнява едни и същи функции и в двата случая, но с различни активи. Кой вариант да избереш? Този, от който ще спечелиш най-оптимално от гледна точка на риска, който поемаш, като вземеш под внимание, че ако преработваш мляко ще печелиш повече и ще рискуваш повече, а ако продаваш на мандрите ще носиш по-малък риск, но и ще печелиш по-малко. Правилният избор е да използваш организацията, за да стигаш и до двата пазара, в различно съотношение. Първоначално ще използваш организацията да продаваш голяма част от млякото си отново на същите преработватели, така че сигурната продажба на сурово мляко да покрива повечето разходи на фермата. Останалата малка част от млякото организацията ще преработва и доставя на крайни клиенти, за да пробие на пазара, например с вкусно фермерско сирене или други продукти с повече добавена стойности и съответно по-висока печалба. Дългосрочната ви стратегия като организация ще бъде да обърнете съотношението на реализация на млякото и на петата година например голяма част от млякото да стига до крайните клиенти под формата на вкусни местни сирена и само малка част да се продава на други преработватели в суров вид.
  • M
    Но когато дойде момента да продаваме произведената суровина и се налага да "подаряваме" труда си на мандрите и кланиците и това няма как да променим,дори и с цената на сдружения,тогава какво става?-Ние просто работим ,да печелят от нашия труд. А има и обратния момент. Мандри да си организират ферми, защото не им стига суровината и се налага внос. И това не е хипотетично. Въпросът е: защо фермите не си организират мандри, за да не си продават млякото по 50 ст. вместо сиренето по 8-10 и т.н. лева? В едно такова сдружение е напълно възможно.
  • P
    Аз специално за себе си направих изводите,които ми бяха нужни.Тук не ставаше въпрос някой да създава кооперации,просто диалога тръгна по този начин. А за топлата вода знаем ,че я има в "бойлера",но всекидневно се поливаме със студени душове. До колегата от Търново-колега във вашите разсъждения открих отговора на моя въпрос.Поздравления-сериозен капацитет сте. Ако нямаме ЕЛИТНИ породи-ще си закупим,продават се. Ако нямаме животновъдни сгради ,отговарящи на еврокритериите-ще си построим,земя се продава,материали също. Ако нямаме работници и природата е против нас-ще сменим типа на хранене ,упоритите хора не се предават-вярвайте ми -ще привлечем безработни хора,ще нахраним животните ,ще ги издоим и т. нт. Но когато дойде момента да продаваме произведената суровина и се налага да "подаряваме" труда си на мандрите и кланиците и това няма как да променим,дори и с цената на сдружения,тогава какво става?-Ние просто работим ,да печелят от нашия труд. И до като пред нас стоят толкова важни и определящи бъдещето ни въпроси -ние питаме непрестанно колегите си "Колко яйца може да снесе една кокошка за един ден?" Това е просто много жалко.Сега се замислям сериозно дали си струва.
  • A
    Не знам как си представяте с това форумно писане да може да се направи организация.Поне си изляхте болката, яда, мечтите Нали не мислите, че може да стане организация от производители единия напр.от Враца, другия от Дупница, другите от Варна и Бургас? Не е ли по-добре, на който толкова много му се иска да прави такава организация просто да се поогледа в региона си? След като не можеш да се съюзиш с хора, които те познават, които са ти близко, които да приемем, че споделят твоите виждания какво остава тук с разните му форумни призиви? Съжалявам, но някои тук ми приличат на хора, които си мислят, че откриват топлата вода и в еуфорията си дори не разбират, че всички отдавна вече я ползват.
  • V
    Dami i gospoda zemedelski proizvoditeli. Az sam,na mnenie,che ot zacchestilite naposledak predlogenia za sazdavane na organizacii na proizvoditeli si pravia slednia izvod: Ima dosta kolegi koito sa gotovi da uchastvat v takiva, no-niamat vremeto i sredstvata da se zanimavat s tova. Sashtevremenno se poiaviavat hora sas sredstva i vreme ,no-niamat s kogo da sazdadat organizacia. Tuk obache stoi vaprosa , za vrazkata megdu tiah. Ili kak tia da se sluchi??? Osnovata varhu koiato moge da se gradiaat takiva otnoshenia e: MORAL ,a cennostna sistema , pak e osnovata za moral. Kakva cennostna sistema , sled kato nie si kriem licata??? Koi bi si legnal s niakoi kogoto ne vigda??? Koga ste videli ovca i valk da se hraniat zaedno??? Az taka si mislia na posledak.
  • P
    http://www.vulkanhof.de/das-produkt/ziegensalami/ Ако на нас производителите ни е разрешено да преработваме и продаваме директно своята продукция по този начин ,може би няма да се стигне до фалити на малки стопанства.Не виждам защо в Германиа ,това е начина на работа за малкия стопанин ,а тук трябва да продаваме стоките си на тези,които ги доставят до потребителя---Това е наше право.
  • V
    На вниманието на тия, които трудно схващат- примера с цените на млякото дадох за да отговори автора има ли в страната истински пазари и за какви пазарни отношения е приложима неговата идея?Според мен нашият пазар е зависим, не е свободен и някои иначе отлични идеи, стават неприложими, или резултатите от приложението им са различни от очакваното.А на тези , които схващат,със скоростта на питомците си,препоръчвам по сериозно отношение- на глупости сме се наситили!
  • I
    На улицата се купува, защото е 1.20 при 2 лв. в магазина. Проблемът е, че като дойде време фермерите да провадат те искат да вземат 2 лв. и нищо не става. Затова и пропадна историята с млекоматите, сдружения и т.н. Разумния човек, на който са му малко 50 ст., си прави сметката как да продаде млякото на 60-70 ст., а не фантазира как ще му взима по 1.80-2.0 лв. До това опират нещата, реалност срещу фантазии. Каква организация да се направи, която да осигури цена от порядъка на 1-1.20? На млякото от 2 лв. 37 ст. е ДДС-то, 20 ст. опаковката, 30-40 ст. търговската надценка, транспорт и т.н., та накрая влизат и проценти за брак.
  • K
    Допълнителна информация за стопанството: пращам ти на лично съобщение указания как да стигнеш до там, после като я видиш ще ти дам и телефон ако искаш, за да се чуем; структура на стпоанството - аз ръководя стопанството, като определям неговата посока за развитие, друг човек го управлява, като се грижи за процесите и отделно има хора, които се грижат за сливите и земята. Относно локумите: изписах толкова много, тъй като още преди да успея физически да седна на компютъра и да напиша какво търся, идеята беше вече отхвърлена и заклеймена. И се вързах, затова изписах толкова много. Относно това дали не съм измамник: от моята си камбанария аз съм този, който носи риск в тази посока и рискувам, като слагам своите активи на масата, инвестирам в общи организационни активи и предлагам заедно да създадем реда, по който да се управляват и правилата, които трябва да се спазват. Не виждам нито полза, нито някаква хипотетична възможност аз да мамя. Ще напиша допълнителна информация към предложението си за сдружаване утре. Лека вечер на всички.
  • J
    бравооо!!! най-после точни думи и ясна мисъл
  • V
    Колеги,коментарите по темата ми харесаха повече от съдържанието на самата тема.Провокиран от написаното от колежката Галя, ми се иска да прочета коментара на автора на темата по следния казус-на ули;ата животновъди продават прясно непастьоризирано мляко по 1.20лв; за литър и хората то купуват и има търсене, а в същото време мандрите го купуват по 50ст. за литър ..Въпросът ми е - кой е реалният пазар - този на гражданите, или този на мандрите и Вашата идея , към кой пазар бихте я отнесли?
  • M
    Дамяне,не само твоето мнение е такова!Задавал съм бил въпроси,ами как си ме представяш,че ще взема да се вържа от две приказки?Да не говорим,че различните сортове си имат особености и не всеки е напълно подходящ за преработка в сладка.На всичкото отгоре сладкарската промишленост не изгаря точно за такъв артикул поради специфичността на самия продукт(влага се твърде ограничено).Това не са ягоди,боровинки или сбор от горски плодове.Изобщо преди каквото и да е сдружение трябва да се проучат участниците.Капацитет на производство,сортове,резервни варианти и още...куп въпроси,но на младежа това му изглежда "дребнотемие".Повече ми прилича тази работа на едни комисионерчета,които си търсят няколко абдали,които ей така ще скочат с двата крака от раз.Който е инвестирал средства в овощна градина и не само средства,но и много от себе си едва ли така лекомислено би се хванал на нещо предложено от някакъв анонимен велик "предприемач". Когато човек наистина има грандиозни успехи не виждам причина да се срамува от името си.
  • D
    Копелсони след като от две изречения можа да ми направиш подробен портрет без дори да ми влезеш в профила аз пък за себе си си изградих мнение какъв предприемач си но това е само мое мнение.Аз съм от североизточна България и искам да кажеш къде точно се намира тази овощна градина ,да отида да я видя, да поразпитам и след това да споделя и на другите колеги във форума за твоите постижения.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Годжи бери

Здравейте на всички! Наскоро ми попадна имот, който е засаден с 50 дка годжи бери и 72 дк...

96 0

Въпроси, въпроси, въпроси......

отговор: Наистина не искам да ти чупя хатъра, но ако тръгнеш да се занимаваш с това което си си нау...

121 2

Изграждане дестилерия за лавандула

distilleryKK: Проектиране, доставка и монтаж на дестилерии за етерични масла. Моля потърсете ни на 08989...

25322 3

мярка 6.3

gonzo79: на 29 07 -1250

1583090 4208

Хладилна база за плодове и зеленчуци - заслъжава ли си инвестицията?

izhel: Когато са налице парите, лесно се изгражда. Въпросът е в осигуряването на пазара и качеств...

3755 3