Внимание!!! Алфатоксини убиват Нас и Земята ни !!!

 • V
  Преди около седмица в ловешките села Радювене и Горан откриха алфатоксини във фуража и унищожиха 1 тон сирене на мандра горан , това бе изнесено в медийте и Край! Въпросът медийно приключи! Но дали проблемът бе решен или е много по дълбок? Имам приятел от с. Радювене и нещата май са много сериозни, излиза че проблема с алфатоксинът не е в отделна партида фураж а той е повсеместно навсякъде из нивите, !Там най голямата земеделска фирма от Северна Б-я гледа от години само царевица, и то каква ли ГМО царевица??? Четох че тази фирма тази година е била засяла 800 000 дка царевица, ако чухте върнаха и един кораб с царевица от Кипър пак заразена с алфатоксин!Хората там просто събират царевица след комбайните им и пасат животните в стърнищата , и забележете и в пробите от мляко и млечни продукти домашно произведени пак излиза алфатоксин 800 пъти над допустимото !!!Алфатоксинът е канцерогенен в категория първа на равно с радиацията, причиняващ рак на черния дроб !Там в селото идват от София всеки ден, проби вземат постоянно, и са казали че НИВИТЕ СА ВЕЧЕ ЗАРАЗЕНИ!!! Трябвало да се направи риголване или някаква много дълбока оран за да се прочистят! Самата фирма -холдинг твърди за царевицата ,че те знаели че не става за фураж ,а била техническа култура за производство на гориво и прочие производни!!! Лошото е че цигани от нашите села които са на 30-40 км. от там ходят с каруци, събират царевица и я продават чак при нас, и много колеги си накупиха на 12-15 ст, тонове от този фураж, ама тук кой ще го провери, кой ще им изследва млякото и месото! Алфатоксинът изчезва едва сле 400 градуса термична обработка!
 • M
  Бившият министър на земеделието като участник във този форум може да бъде полезн с информация как трябва да се реагира в такива кризи.
 • V
  Колеги, хайде да успокоим малко топката и да разсъдим като разумни хора.По отношение на вредите от афлатоксините , всичко написано дотук общо взето е вярно.Но мен лично ме дразни късата памет на някои колеги, които много бързо забравиха колко тона фастъци заразени с афлатоксини, бяха внесени от Африка и изконсумирани от нашето население и тогава имаше само буря в чаша вода- толкова беше реакцията.Сега откриха зараза в район с малко животни и за нула време стигнаха до "незевисима " белгийска лаборатория, разрешиха внос от вън, при положение , че съседните на Ловеч мандри, закъснявят с изплащането на суровината по причина - липса на пазар за продукцията им, изобщо , може ли някой да сподели- кога говорят истината нашите управници и кога лъжат като дърти цигани/да ме прощават циганите/?Така, че нека обсъждаме темата по-спокойно и без излишни истерии!
 • N
  Може би краят е близо .............
 • S
  Правописната грешка ..и какво? това ли е най-важното ?и ако се поправи правописната грешка ще се оправи ли положението.Нека да не обръщаме внимание на дребните правописни грешки.И да е сгрешил някой -не е заразил с афлатоксин царевицата.
 • E
  Хораааа,казва се АФЛАТОКСИН....прочетете малко преди да оствяте каквито и да е коментари!!!!
 • S
  Не дай Боже ,Чернобил.Опасно е ,но трябва всички да се вкл.в изкореняването на злото ,въпреки ,че реално погледнато ,едно зло премахнеш друго те върхлети.но това зло е повече от зло.Засяга здравето на всички ни.А хората като знаят че царевицата е заразена ,не трябва да я изхвърлят..Могат да я използат за печката.Гори добре и дава приятна топлина.Е това е сиромашията ..Желаеме да гледаме животни ,но като е скъпа зобта и дай всички по нивите по комбайна да събираме зърно за добитъка,да го изхраниме.Мил ни е и го обичаме и желаеме да го задоволиме с храна.А като стане нещо винаги най-напред животновъдите обират пешкира и винаги виновни и без вина.
 • B
  царевицата в стояново не е само октопода
 • V
  Точно! Трябва да се тръгне по нивите на фирмата засяла царевицата и да се проверят всичките! Обаче те май са към 800 000 дка, тя гледа земя в цяла Северна България!!! И сега кво става ??? Май се очертава нов Чернобил!
 • S
  Бай Сандо си е купил 20 тона.Други са събрали още 50 тона..Живонтните пасли по нивите царевица...Всичко което са купили хората и пасли животните е заразено ,а царевицата която е прибрана с комбайна не е ...Същата царевица се дава за рента и за преработване и т.н.Логично мислеща съм и за мен това е невъзможно едната царевица да е заразена ,а другата да не е .Проблема е много по-голям и не засега само област Ловеч.
 • V
  Ха Ха Ха , Бай Санди си е накупил за месец към 20 тона царевица на кочани по 15 ст. има 10 прасета и 8 крави, Вие чакайте сам да се обади на властите?????? Млякото всеки ден града , месото по заявки също, няма да стане никога!!!! А нашто село е на 30 км от проблемните села!!!
 • B
  Институциите правят всичко необходимо.Уфициалната информация е твърде ускъдна, но са взети мерки и се работи на високи обороти.Важното сега е там където е имало подобни покупки, хората да постъпят отговорно като сътрудничат на властите. Хахахаха..Колега Празников, това ми прилича на изказване от преди 20 години... Или не съм разбрал иронията Ви ..
 • M
  Институциите правят всичко необходимо.Уфициалната информация е твърде ускъдна, но са взети мерки и се работи на високи обороти.Важното сега е там където е имало подобни покупки, хората да постъпят отговорно като сътрудничат на властите.
 • I
  Има ли някакви обществено -достъпни начини ( тестери ) за вземане на проби за алфатоксини, да можем да тестваме в полето с тестери?...., защото тези от София....експертите с пробите, могат да им наредят да мълчат, дори да открият зараза! Аз лично давам проби за изследване в акредитирана лаборатория, мисля, че всички акредитирани за изследване на фуражи лаборатории могат да правят такива изследвания.
 • A
  Има ли някакви обществено -достъпни начини ( тестери ) за вземане на проби за алфатоксини, да можем да тестваме в полето с тестери?...., защото тези от София....експертите с пробите, могат да им наредят да мълчат, дори да открият зараза!
 • A
  язовира, който казваш, че се е запасил, да не е случайно в съседното на Радювене ( бившето име - Стояново ) село - Каленик???? Там има доста риба, макар да не е разрешен рибоволова ( освен срещу заплащане ), но навярно тази риба може да се появи и по магазините в градовете?...та и в София, предвид, че софианец е арендатор на язовира. Друг е въпроса, дали е възможно алфатокисините да се прехвърлят дори и в рибата, но щом могат в млякото, логично е да могат и в рибата, която яде канцерогенния фураж

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта