Какво е технологията Green Tech ,Hydroponic ечемик ?

 • P
  Мислите ли че тази технология има бъдеще при нас?
 • R
  какъв ечемик се исползва за този фураж смисал трябва ли да е третиран със препарати
 • P
  А по отношение на икономическата ефективност на такъв вид производство на зелена маса,знаете ли за един 24 часов интервал от време колко е загубата от млеконадоя на животни ,които носят високопродуктивен ген,например за ферма с капацитет около 200 кози,пуснати на свободна паша в нашите климатични условия?Убедена съм ,че каквито и да са разходите на ел.енергия и вода ,те ще се препокрият многократно само от тази разлика . А друг е въпроса за огромните загуби ,причинени от пасищните паразити,които във този случай не биха навредили на животните ви.Аз работя от 11 години в сферата на животновъдството и съм била свидетел на не малко фалирали фермери ,поради това,че за пасищен тип на отглеждане не животните се" главяват" само хора без образование,с лоши навици -това не може да доведе една ферма до добър край.И на мен ми се наложи през 2008 година да продам едно много млечно стадо с овце ,кръстоска на черноглава с аваси.Дори ,когато ги взеха плаках . Дано да не се заблуждавам,но във тази технология ,аз виждам бъдеще. Аз бих опитала .
 • P
  Не съм сигурна ,че със един експеримент в домашни условия ще можете да добиете точна представа за тази технология,за да го изпълните перфектно според мен трябва да създадете идеални условия за растението,което е работа на професионално оборудвано съоражение.Това е прецизно изработена система,в която всички изкуствени условия ,създадени за растението работят в симбиоза и предполагам ,че ако надвишите или занижите едно от тях ,ефекта няма да е същият.Това си е работа на професионалисти в областта на техниката.
 • S
  Отглеждане на растения във вода или хранителен разтвор е култура, посочена метод като хидропоника (хидро = вода, ponos = работа), което се практикува от векове. Като примери, те са Висящите градини на Вавилон, плаващ Кашмир и ацтеките в Мексико. Египтяните няколко века преди Христа култивирани растения във вода. По време на Втората световна война, в южната част на Тихия океан, възли мобилни хидропонни зеленчуци, предоставени на войници, работещи в тази област. Има задълбочени изследвания за прилагането на тази система в пътуване в космоса, ядрени подводници и полярните региони. В някои региони изостави метода е реалност. Днес, хидропоника техника играе много важна роля в цялостното развитие на селското стопанство. Повишаване на налягането на населението, промени в замърсяването на климата, ерозията на почвите, недостиг и вода, са някои от факторите, които са повлияли на търсенето на алтернативни методи производството на храни. Днес в целия свят има над 40 хиляди хектара под парникови хидропоника система, цифра, която се увеличава бързо. Общата концепция е, че хидропоника се отглеждат растения ефективно без почва, и за това, 16-съществените елементи за растеж се предоставят периодично към корените чрез хранителен разтвор. Растенията растат бързо, по-ранозреен като енергията, използвана да растат, а не чрез почвата. Цел. Настоящото проучване има за цел установяване на парникови единици на сто и четиредесет четири кв. метра всеки за производство на зелен фураж хидропоника. Целта е за всеки блок и през цялата година достатъчно дълго фураж да се хранят до 120 главата на говеда на ден. Материали и методи. Система за хидропонно производство на фураж. Може да се нарече "фабрика храна" следното описание на гениални прилагането на технологията на хидропоника в фуражно производство зелено. Същество е използването на оранжерия от 144 m 2 , И е оборудвана с Hydroponic поливна система, без субстрат за покълването процес зърнени култури и бобови растения (царевица, сорго (таблица 1), пшеница и ечемик), по време на период от 8 до 12 дни, в който покълнало зърно достига височина 1average височина от 25 см. За всеки килограм от покълнали зърна се получава 9 или повече килограма от силно питателна фураж http://www.invernaderos-tecnologicos.com/archivos/Cultivo%20de%20Forraje.pdf http://www.youtube.com/watch?v=cWLAQtX-5MQ
 • K
  Да Петя, ясно е, че при всички положение е добре за животните да хрупат нещо свежо. Въпросът е дали ще е рентабилно. Аз преди време си правих стелаж на 2 реда, на всеки ред с луминисцентни лампи, за да размножавам едни храсти. После го използвах за отглеждане на разсад. После се вманиачих по здравосовното хранене и си произвеждах кълнове от соя, кресон и други треволяци. Принципа ми е ясен, проблема е да се изгладят детайлите. Не съм сигурна, че един ред лампи биха били достатъчни за ефективна фотосинтеза. Но се наемам да направя екперимент и ще споделя резултати.
 • P
  Поради липса на паша почти през цялото лято-тук в южна България всичко изсъхна и се превърна в пустиня,няма как да очакваш тези животни да се нахранят,а като прибавим и нежеланието от страна на работниците,с което я вършат тази работа ,направо е безсмислено според мен да се инвестира във скъпи високопродуктивни животни и да се пуснат да пасат. Защото лактацията е процес,който зависи от много фактори и когато липсва един от тях,тя намаля,а почне ли спад -млякото просто си отива и животните пресъхват. А при цена на една баля люцерна в момента,около 17-18 кг. почти 7 лева, не знам как може да е рентабилно храненето ,ако не съществува някаква по-евтина и умна технология .
 • F
  Значи първото което е системата е разработена да се използва ечемик а не царевица. Второ от ечемика се постига от 7 до 10 кг от един килограм зърно. Торове не се използват, а и няма смисъл от тях. Светлината е задължителна, това, че там в брошурата не е описано просто няма как се затвори растение във фургон и на тъмно да вегетира. Що се отнася до разходите и пространството използват се лампи подобни на луминисцентните, които не заемат почти никакво място, консумацията е 36 вата за час. В един фургон се използват 6бр лампи което прави 6 х 24 часа х 36 вата = 5184W което е по-малко от 1 лев за осветление на ден.
 • K
  В брошурата от тази система дадена към линка, не се споменава за изкуствено осветяване и използването на торове. Дадени са 2-3 lts / kg вода на килограм царевично зърно, което се равнява на 4 килограма сочен фураж с "13-14% protein/ kg maize seed " в най-добрия случай. Ако се изгради изкуствено осветяване и се тори, ще се увеличи добива и качеството на фураж от един килограм зърно, поради фотосинтезата, но общия капацитет на съоръжението би намалял, тъй като лампите ще отнемат много място, отделно разходите за електроенергия ще са доста солени. А дали би имало сметка, само практиката ще покаже. Аз бих пробвала ако имах животни, но в никакъв случай не е нещо революционно.
 • P
  Това според мен е направо революция във животновъдството.Така един фермер може да планува съвсем преднамерено капацитета на фермата си ,с една не чак дотам огромна инвестиция за изграждането на тази технология.А аз предполагам,че при това положение могат да се привлекат по-качествени кадри по отношение на работниците,дори и млади хора. Как иначе да се отглеждат високопродуктивни животни ,от 5 месеца няма сериозни валежи?
 • F
  В момента изграждам във фермата такава система, само, че е стационарна от сандвич панели а не е фургон. Колежката Petja е описала основната идея на системата. В помещението трябва да се поддържа определена температура 22-25 градуса, влажността на въздуха не бива да превишава 70% и трябва да има непрекъсната циркулация на въздуха. Монтират се специализирани лампи, които излъчват интензивна светлина от синия и червения спектър на светлината и с това ускоряват процеса на фотосинтеза. Общо взето устройството е много просто състои се от контролер (примерно PIC микроконтролер или няколко прости релета за време) датчик за влажност, датчик за температура, един изходен вентилатор, един вътрешен (циркулационен) вентилатор, лампи и система за мъглуване. От 1 килограм се произвеждат до 9-10кг зелена маса. Основната разлика между зърното и зелената маса получена от него е , че зърното има около 9-12 % протеин, а след процеса на фотосинтеза и вегетацията на растението протеина достига до 30-31% , което го прави най-евтиния и пълноценен фураж за животните. От тук идва огромната икономия от груби фуражи и се гарантира целогодишна дажба във фермата.
 • P
  технология за набаване на сочен фураж.Съществуват машини,които представляват фургони,в които на стилажи ,във тави се изсипва ечемик и за 7 дена при оросяване се вкарва на семето хранителни вещества,но за да не се задържа във тавата влагата има подобни на отводнителни канали.След 7 дена от 1 килограм ечемик се получава 7 килограма зелена маса,което е подобно на тревен чим и се хранят или дохранват животните.Предполагам ,че това съоражение е оборудвано с вентилация и климатизация. Какви според вас хранителни вещества се вкарват чрез оросителите?
 • K
  Доколкото разбирам, от снимките и написаното ( а информацията е непълна) това са царевични кълнове. Тоест, това не е типичното хидропонно производство, тъй като нищо не се произвежда. Не се добавят торове, не се осветяват изкуствено, следователно нямаме кореново хранене и фотосинтеза, следователно нямаме производство на фураж. Кълновете растат въз осонова единствено и само на хранителните си вещества в зърното. Не съм животновъд и не разбирам от хранене на животни и доколко свежият фураж е по-пълноценен като храна от самото зърно. Но ми се струва, че постигнатия евентуален благоприятен резултат при храненето на животните, не би оправдал първоначалната инвестиция и положения труд след това.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

N

Болна коза

Здравейте! Ще съм много благодарен ако някой може да ми помогне със съвет за да спасим жив...

109 0
В

Построяване на козарник

Здравейте, понеже увеличаваме капацитета на стопанството и ни е нужен вече голям обор с вс...

326 0
M

Колко мляко дава една коза като ббм

Nikolay: Миро , аз също обмислям този вариант , но съм в процес на развъждане на животните и засега...

809 1
С

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

816 0
В

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

348 1