Рента 2012г. в с.Крушари общ. Добрич

 • K
 • M
  Mirchev , мисленето ти е доста плиткоумно . Това , че вадиш 400 кг от декар и не даваш нищо на собствениците си е твой проблем и благодарение на тях все още съществуваш. Не мисля , че е за хвалене това , че даваш 30 кг от декар . Това са 12 лв !!! Дали добивите тук са 400 или 500 няма голямо значение. Аз имам добив около 480 , няма смисъл да лъжа , почти всичката земя е моя и почти не ме вълнува темата с рентите. Щом изкарваш толкова добри добиви ще чакам с нетърпение да се похвалиш и за царевицата и слънчогледа , надявам се да са добри , но едва ли . Какъв срам за арендатора , все още не сме успели да предсказваме времето . Температури до около -25 градуса , липса на какъвто и да било сняг , всичко беше отвято от полетата заради бурния вятър. Ако ще се хвалиш , че даваш на собствениците пари колкото за един комат хляб , повярвай ми , не е това мястото. Колега,до колко мисленето ми е плиткоумно,може да съдиш по следните факти: 1.Земята,която обработвам си е лично моя-може да погледнеш в профила ми. 2.Старая се до колкото е възможно да залагам на проверени сортове. 3.Спазвам цялата агротехника. 4.30 кг.от декар дават арендаторите в района. 5.Видях доста посеви из Добруджа преди жътва и колкото и да е на око,все пак това око повече от 20 години в бранша не ме е лъгало. Успех!
 • S
  Керанка 2,темата която сте пуснали е интересна ,но изключително сложна .На провежданите търгове за аренда на зем. земи от ДПФ в Добрич през последните няколко години винаги са се давали изключително високи цени.И тази година не е по различно от предишните,като се изключи все по нарастващата мания за величие .Тази рента от 205 лв за декър предполагам знаеш кой я предложи ,както и знаеш,че никога такава сума няма да се изплати като рента на обикновенния арендодател.Факт е,че арендатори с по 30-40-50 хиляди декара земя,разделиха фирмите и половината участници в търга бяха техни работници и служители .Факт е,че след края на търга имаше заплахи между арендатори-кой кого ще унищожи!Целта е една- едрите да унищожават дребните.Не желая да навлизам в повече подробности,но още преди години със започването на изплащане на субсидии за земеделие,апетитите към земята станаха огромни,колегиалноста изчезна напълно,а алчноста надделя над всичко.
 • K
  Голяма част от дог. ми са за 10г. но рентата която изплащам не е такава за миналата г.70лв.за тази още рано да се кажа .Царевицата е на нивата също и слънчогледа.Но голяма част от земята ми е лично моя и мога да си позволя да я дигна ако се на ложе .Въпроса е дали всички собственици в този район и се сдобият с копие на тези договори и си наемат един адвокат дали няма да могат да си изискат и те същите суми.щом земята е същата и имат договори за 5-7-10г. а те са такива защо не.Какво ще каже арендатора за държавната може а за хората НЕ? защо добива е един.Пропуснах да кажа че и аз имам общ. земя и платих 35 лв.за стопанската12-13г.
 • G
  Без да влизам в дебат за колко трябва да е рената искам да обясня на Кернака защо по принцип ние арендаторите даваме малко по-високи (на пръв поглед) цени за общински земи и такива от ДПФ - основната причина е че са дългогодишни 10г. което като се сметне средногодишно за 10г ще видите че парите изплатени на арендодатели са повече от тези изплатени за земи от ДПФ или общински. Така че преди да гледате само кой каво е дал на търга помислете вие бихте ли дали земята си за 10г дори и на тази цена?
 • I
  Mirchev , мисленето ти е доста плиткоумно . Това , че вадиш 400 кг от декар и не даваш нищо на собствениците си е твой проблем и благодарение на тях все още съществуваш. Не мисля , че е за хвалене това , че даваш 30 кг от декар . Това са 12 лв !!! Дали добивите тук са 400 или 500 няма голямо значение. Аз имам добив около 480 , няма смисъл да лъжа , почти всичката земя е моя и почти не ме вълнува темата с рентите. Щом изкарваш толкова добри добиви ще чакам с нетърпение да се похвалиш и за царевицата и слънчогледа , надявам се да са добри , но едва ли . Какъв срам за арендатора , все още не сме успели да предсказваме времето . Температури до около -25 градуса , липса на какъвто и да било сняг , всичко беше отвято от полетата заради бурния вятър. Ако ще се хвалиш , че даваш на собствениците пари колкото за един комат хляб , повярвай ми , не е това мястото.
 • K
  на всички други 50-60лв.Но с какво държавната да е по скъпа от другата.Договорите за държавната са в коридора на областната служба всеки може да се запознае.И всеки собственик на зем. земя може да поиска и той такъв наем.
 • M
  Най-много с тези приказки да накарате Дянков да купи един комбайн и да започнат масови проверки по жътва.Щом в Софийско се жъне по около 400 кг. на декар,не ми се вярва в Добруджа да има такъв среден добив-СРАМ ЗА АРЕНДАТОРА! Тук поне рентата е закована на 30кг.от декар.
 • K
 • I
  Търговете за държавна земя и рентите са съвсем различни неща. Не съм чул някога да са дали в Добрич , дори и в Балчик рента над 120-130 лв . Няма как да стане това , тази година добивът е 400-500 кг от пшеницата. Дори при 500 и цена 450 лв на тон , повече от 80-90 лв рента е немислимо.
 • K

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Стари сортове пшеница

Sledvashtiat: Защо не питаш няко от земеделските институти?

368 3

Торене на пшеница

Мартин: Натори сега с 25 Амониев нитрат. Напръскай с аминокиселини,на високата доза, като почне ве...

4931 2

как се засича сеялка фераболи

Колеги някой може ли да ми каже как се засича сеялка фераболи витория. Внивата ми дава гол...

154 0

Фумигация

Здравейте, прибирам пшеницата с по висока влага, заради плевелите в нея и ще се наложи да...

290 0