БЪДЕЩЕ ЗА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО?

 • D
  Колеги при тези цени на житото и изкупните цени на млякото виждате ли бъдеще за животновъдството?Нямам нищо против зърнопроизводителите нека и те хората да има за какво да работят но кажете ние как да оцелеем?
 • T
  Забравих да спомена, че няма как да ме засегнеш. Така че няма нужда от извинения.
 • T
  Дора, не търся кусури на никого. Ставам в 4:30 6 пъти в седмицата. Лягам си в повечето случаи около полунощ. Това, че не се оплаквам не значи че няма от какво. За неизплатените субсидии мога да кажа само - не трябва да се върви след проблема, а да се предотвратява. Ако се случи - да се анализира какво е довело до него и да се вземат мерки да не се случва в бъдеще. Да те върне в първи клас неплащането на субсидията за мен означава лошо планиране. И да - използвам всичко което пиша тук в реалния си бизнес (пряко свързан със сектора). И главоболията ми идват от неизпълнени ангажименти на контрагенти най-вече. Но и това има решение - за всеки доставчик държа поне по 1-2 резервни варианта и така грижите намаляват.
 • D
  tzagorski,ако съм те засегнала се извинявам.Но според мен само ако ставаш сутрин по тъмно и цял ден си на крак вечер до тъмно може да разбереш колко струва труда на животновъда(или ако се занимаваш пряко)Съгласна съм с теб че всеки трябва да има някакъв план за работата си и за реализирането на продукцията си,но ние сме зависими от много други фактори.Какво да планираш като миналата година ме санкционираха и не получих субсидия-върнах се с2г. назад,какво да планираш като агнетата прераснаха в търсене на по-добра цена,а и млякото е продукт който не може да изчаква по-добра цена(освен ако си нямаш мандра да си го преработваш,а за това пък трябва да имаш средства),какво да планираш като житото поскъпна двойно през тази година?Така сме се примирили поне да си изхранваме семействата,да си изучим децата че безработицата е голяма.Как да не се ядосваш като при толкова труд не можеш да заделиш и лев настрана-каквото се изкара пак за животните и за препитание...А между другото тази година си смятам приходите и разходите и ще си преценя дали ще продължаваме с животните ..Още веднъж се извинявам ако съм засегнала някой
 • T
  doraa_1974, имам/имах добро мнение за теб и респект към труда ти. Това не означава, че написаното от мен не е вярно. Тъжното е, че когато го осъзнаеш, тогава ще тръгнеш напред. Инвестициите ми в сектора сигурно са сравними с твоите, меко казано. Поздрави.
 • M
  tzagorski,интересува ме дали гледаш някакви животни в действителност?Приказките ти не звучат като на човек влизал в обор или кошара,май не си събирал сено и люцерна,а пък за доене да не говорим... То tzagorski може да не знае как се дои, но пък много фермери не знаят как да следят борсовите цени или как се смята марж. Идеята на форума е хора с различни гледни точки да си бъдат полезни, нали?
 • D
  tzagorski,интересува ме дали гледаш някакви животни в действителност?Приказките ти не звучат като на човек влизал в обор или кошара,май не си събирал сено и люцерна,а пък за доене да не говорим...
 • T
  Да, напълно си прав. Аз по-скоро опитах да обобща и дам някакви насоки за търсене на успешно решение. И за мен въпроса е изчерпан на този етап. За добро или лошо, аз бъдеще виждам, разбира се, въобще не в сегашната му форма.
 • M
  tzagorski , благодаря за добрите думи и това, че следиш мненията ми. Краткосрочните планове и планирането всеки прави според това какво и колко има, не само в кошарата. Има обаче, куп фактори които се изменят, и каквото и планиране да си направил, то в даден момент може да се окаже напълно неприложимо. Ако започнем с климатичните условия и завистливите комшии, минем през терикатлъка на прекупвачи и желанието за бърза и голяма печалба / да не използвам само една дума за това/ на фуражо-търговците, та отидем до прословутите субсидии у нас и странство, картинката става наистина плачевна каквито и планове да си правил. Един пример: Преди да се заговори за превеждането на парите за глава животно, чувал трици струваше 7.50, към днешна дата е 12.00/ Софиямел/, скокът е за по малко от месец. Темата е дълга, и ако се получи дебат, ще напиша и още, но за момента смятам, че това е повече от достатъчно.
 • T
  metsanat, първо да отбележа, че следя мненията ти тук от първото ми влизане в сайта и изпитвам респект към познанията ти, мненията ти и труда ти. Имам от 20 години завършена "Аграрна Икономика", но 18 от тях работя в други сектори на икономиката, и най-вече финансите. Интересите ми в агро-сектора е последните 2-3 години. (това за да се представя и да обясня откъде идва базата за това, което ще напиша по-долу). На едни им е скъп фуража, на тези които произвеждат фураж им е скъпа пържолата в магазина или ресторанта. На пенсионерите са им скъпи и двете (и не само те). От друга страна - производството на Ферарита е също скъпо занимание - частите (техния фураж) скъпи, труда на работниците скъп. Но досега никъде не съм чел Ферари да са правили изявления срещу тая скъпотия. Трябва обръщане на мисленето. Според мен. Всеки трябва да си направи преценката къде е. Да намери реализация на продукцията си. (не просто да я дава на първия прекупвач или мандраджия, който по презумпция до 3-4-6 месеца вече ще му е зависял с несъбираеми пари). Да си направи краткосрочен план, за да знае дали следващите 12 месеца печели или губи и да изчисли при какви цени на суровините или крайния продукт минава от едната граница в другата. Да има поне средносрочна програма при устойчиво развитие къде ще е след 2-3-5 години. Как да се развива. И не на последно място (а даже още преди всичко останало): 1/ Да има план за излизане от бизнеса (mirchev е единствения който съм забелязал тук да го е реализирал сравнително успешно и правилно) 2/ Да има (преди да прави средносрочен план) ЯСНА представа за размера на т.нар. entry cost - т.е. ако бизнеса стане прекалено успешен и атрактивен, то той ще привлече и други "играчи", които ще нормализират нормата на печалбата - това е във всеки бизнес, и тук няма изключения. Винаги трябва да знаете на "новобранците" колко време и каква инвестиция ще е необходима, за да застрашат вашата пазарна позиция и да ви пратят в зоната на преминаване на границите, които писах по-горе. С думи прости: - трябва всеки да знае кога печели и кога губи - трябва всеки да си е осигурил каналите за продажба на продуктите си (мляко, телета и т.н. и т.н.) - трябва всеки да има представа какво ще прави следващите 12 месеца - ако иска да се развива - трябва всеки да си има план къде да се съсредоточи в развитието си следващите 3-5 години (модернизация, увеличаване на стадото, дублиране млечно/месно и т.н. и т.н.) Ако не се прави по този начин, може и по другия: "Имам едни пари и мисля да пробвам едно нещо, да видим дали ще стане." Може и така. Но в тоя случай никой няма основание за оплакване.
 • M
  Разковничето според мен идва от това, че изхранването на животните излиза скъпо. Тук не става въпрос за млякото на бозаещите или поените на кофа и каквото и да е там. Фуражът е скъп. При наличие на достатъчно количество фураж, на нормална цена, за не голям период от време броят на животните би нараснал, от там предлагането и като цяло намаляване на цената на продукцията.
 • T
  Макар че лично аз съм се ориентирал да прилагам коренно различен подход, съм съгласен с казаното от ivanov_i_brat_mu. Идеята му не е чиста, но мисля че и той не претендира за това, а че е база, от която да се спре зациклянето.
 • I
  Нали това обяснявам, че животновъдството е изпаднало в "порочен кръг" от който няма излизане. "Порочен кръг" не е популярен, а научен термин и се учи в геометрията, той действа обективно и ще действа докато не се премахнат предпоставките, които го обуславят. Предпоставките с говедовъдството са: 1. Малък брой животни, изкупуването и клането на които за вътрешния пазар не е изгодно нито за търговец на едро, нито за отделна кланница. 2. При изключен вътрешен пазар и кланница телетата могат да се реализират живи в чужбина, но там се появяват няколко оскъпяващи компоненти, събирането на телетата, държането им на база, транспорт, документи, вносни мита за Аблабия и Македония. Така цената на производителя се товари с други разходи и за да е конкурентно това теле в Албания трябва да се купи едтино тук. 3. За да стане изгодно изкупуването на телета дори за отделен регион или туризма трябва да се вдигнат бройките. Тук не става въпрос да се храни цялата държава. Тука е мястото къедто може да се излезе от порочния кръг - някой да поеме загубите (разликите в цените) за периода на увеличаването на продукцията. Какво да се направи, че вместо да се убиват малките телета да се угояват и изкупуват. Пари няма да дадат нито производителите, защато няма едри, които да могат да жертват няколко милиона за да си осигурят пазар след 2-3 години, пари няма да дадат и кланниците, защото ще си чукат скъпото месо в главите. Единствения изход е да се направи държавна политика, която за ограничен период от време да налее пари в сектора при обвързване на двата фактора - увеличаване на производството с изкупуването и реализацията на месото.
 • M
  Естествено че е добре субсидиите да бъдат обвързани с производството, не само на животновъдите, но и на зърнопроизводителите и зеленчукопроизводителите. Иванов, в България е трудно и почти е невъзможно с месно говедовъдство да се задоволи нуждата от телешко или говеждо месо. Преди години това се компесираше с телетата получени от крави млечен тип. Сега телето се убива при раждането ,защото е неизгодно да се гледа докато достигне определените килограми, а месното говедовъдство не е в състояние да запълни цялата "свободна" ниша.
 • A
  Иванов започна да ми харесваш приземяване приземяване т.ж.
 • I
  Ние не можем да се състезаваме с големи производители на телешко по себестойност, но тяхното месо е евтино в Южна Америка. Има път, плащания, транспорт вътре в ЕС и т.н. Цената от 2.80-3.0 лв. е защото няма количества. С тези бройки не може да се захранва вътрешен пазар и кланниците не купуват. На тези цени продавате на 2-3 едри търговци, които ги взимат от вас и ги изнасят при комшиите. При месодайни породи и на оптимални килограми ще се намери кланница да купува и но 4 лв., или поне цена от 3.50-3.80 ще е средна, но ако има редовни количества, които да напранят изгодно клането. Тук е и проблема, за да заложиш голяма бройка ти трябва сигурен и предвидим пазар, а без да има количество в наличност няма предвидим пазар. Изключвам всички ваши кусури, дето ако цената тръгне да се вдига ще спрете да продавате, защото ще решите, че ще стане 10 лв. живото и докато се натуткате веригите пак ще внесат по-евтино. Трябва да се търси начин да се преодолее този порочен кръг. Какво да се направи, за да се подкрепят производителите да увеличат производството докато стане изгодно на кланниците да взимат наше месо. Една от мерките е субсидии да се дават само срещу бележка от кланница, напр. 20 ст. на кг., което не е проблем при събрани 2 лв. от ДДС.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Колко мляко дава една коза като ббм

От известно време мисля дали да не си купя малко кози да спра да работя за хората а да раб...

141 0

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

432 0

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

170 1

Печели ли се от кози

Kolega!: Колега, моят съвет e бегай от козите. Не е просто стока да се гледат. Отглеждането е специ...

647 2

Моля за съвет

т: Не го прави, по добре проси в София, ще си по-добре, поне ще си на печалба. В момента в к...

790 2