Въпроси към Министъра на земеделието, шефката на ДФЗ и председателя на Копа Кожека

 • Здравейте на всички фермери , Във вторник следващата седмица журналисти и оператори на Fermer.BG ще присъстват на Националния аграрен семинар в к.к.Златни пясъци", хотел Адмирал. В тази тема можете да дадете своите предложения за инициативи по време на семинара, както и предложения за въпроси към : - Министъра на земеделието - Мирослав Найденов - шефката на ДФ Земеделие - Калина Илиева - Главния секретар на европейската организация на фермерите и аграрните кооперативи - Копа Кожека - г-н Пека Песонен Във ваш интерес и подкрепа, Site Admin - Borislav Borisov
 • Моля пуснете ни телефон за връзка с вас на email - [email protected], за ви се обадим след срещата и я отразим. Въпросът ще бъде зададен.
 • Знае ли министърът и Калина Илиева каква част от субсидиите за агроекология се усвояват в БГ. Знаят ли защо е толкова нисък процентът на усвояемост. Знаят ли, че основните причини са АДМИНИСТРАТИВНИ , а не се крият в трудностите, които съпътстват този вид земеделие. Срещнали ли са се поне веднъж с биофермерите , за да чуят проблемите им и да потърсят решение. И една информация - понеже отговорите на всички тези въпроси са известни на нас - биопроизводителите - и понеже некой не се интересува от нас, ние се организирахме и поискахме обща среща с Калина Илиева и с Министъра. Калина Илиева ще се срещне с нас в четвъртък 14ч. във Фонд Земеделие - моля Ви - попитайте Министъра ще присъства ли и той на тази среща !
 • D
  Ако имах възможност лично бих попитала Министъра как вижда отрасъла в бъдеще? Защото сега, за сега, не личи да градят бъдещето на агро сектора. Всички сме учили, че България е аграрна страна. Срамно е при наличието на богати землища и вдъхновени от земята зърно производители да произвеждаме предимно фуражно зърно. Срамно е да обработваме земята си с 35 годишни машини, срамно е да правим нежелани компромиси с важни агротехнически мероприятия, поради недостиг на средства, срамно е толерирането на негативни обществени настроения срещу сектора, именно заради субсидирането му. С какво ще бъдем компенсирани, ако посредством новоизлюпени закони бъдем икономически посечени, с какво ще ни стимулират да се развиваме и да бъдем полезни за себе си и държавата? Никой ли не си дава ясна сметка какво ще последва от отнемането на някои облекчения, никой ли не е достатъчно прозорлив за това, в което ще се превърне един току развиващ се сектор? Резултатът ще е пагубен – невъзможност от инвестиции, невъзможност от възпроизводство, влошена кредитна репутация на много от нас и загиване на малки и средни икономически единици. Защо само тук при нас не заработи адекватно ПРСР? Защо само тук при нас не се долавя ефектът от Интервенционната агенция? Министърът е този, който най-добре би трябвало да познава проблемите в този бранш, но не се забелязва компетентно отстояване и защита на правата ни. Все още не съм оттеглила напълно доверието си от новите управляващи. Дано оправдаят малкото доверие, което все още пазя…
 • L
  Към министър Найденов: Ясно е, че отложиха за неопределено време създаването на "Агенция по храните". Все пак някой някога ще започне ли да упражнява контрол какво се произвежда, какво се внася и как се етикира? Напомням, че в момента на мястото на бъдещата агенция има поне четири служби, които би трябвало да го правят, но не си мърдат пръста. Каква е гаранцията, че с "преструктурирането" им ще започнат да изпълняват задълженията си? Дават ли си сметка, че българинът масово се насочва към вносни продукти (и дори прескачат в съседни страни на пазар) заради недоверието си към българските преработватели и търговци? Колко са санкционираните фирми покрай скандала с палмовото масло и калция?
 • L
  към последния въпрос - в момента няма никакво ограничение да се продава директно на кланица. Единствения проблем е, че никой после не търси от кланицата въпросното телешко месо - повечето магазини зареждат "кравешко", такова в момента има в изобилие, а консумацията в България е смешна в сравнение със свинското. Крайните клиенти в повечето случаи дори не са вкусвали младо говеждо месо, за да знаят разликата и да го търсят. За преработвателите да го правят на салами и кайма - не си го и помислят. Омагьосан кръг. В магазин наблизо имаше етикет "младо телешко 8-12 месеца" и месото беше на телето от пра-пра-баба му. Никой не контролира нищо, затова сме така.
 • G
  Въпроси: 1. какво става с гаранционния фонд за земеделски кредити - лесно се обещаваше ама сега няма нищо на среща (като изключим това страно споразумение от 19.11 с което някакви пари се дават на банките с лихва 2% пък те ги евентуално ги дават на фермерите с 9%) 2. Много се говори че предишното правителство закъсняло с процеса на ретификация на помощите - акциза и даначните облекчения за 2010 - ами ако само това е причината защо не видяхме едни 150 милиона допълнително за преки плащания или Ви е добре дошло, че са я позабавили ретификацията 3. Как г-жа Илиева рабира фразата "... субсидията се изплаща ДО 4 месеца от датата на подаване на заявлението ...." (ПРСР) - Подчертавам ДО четири месеца а не НА 4-тия месец - така ли един проект не можаха да изплатят малко по-рано а не в последния даден от закона срок 4. какво е количеството интервенционно зърно изкупено тази година, а миналата - и ще заработи ли този механизъм най-накрая 5. към министър найденов - Споделят ли така изречените публично ПРИОРИТЕТИ на правителството - там земеделие няма - каква е неговата теза. Аз като непросветен финансово човек (не като тези дето са сред 100-те най-добри световни икономисти) в условия на криза бих си сложил приоритет нещо което произвежда БВП и пари в хазната, щото нито СИГУРНОСТ нито ЕКОЛОГИЯ могат да са преуритети без пари а те самите не носят такива. 6. Какаво е бъдещото на мярка 121? 7.Колко интернет портала за земеделие знае г-н Найденов/г-жа Илиева, влизали ли са поне веднъж в подобен портал.
 • D
  Въпрос-Кога във българия като във повечето евро държави ще можем да сключваме договори със кладниците за производство на угоени телета вместо да ги продаваме на джамбазите.
 • R
  Къде може да се запознаем с проекто наредбата за продажба на мляко от ферма? Попитайте ги и кога смятат да я приемат тази наредба?

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта