Какъв е размерът на субсидията

 • P
  малко прехвалените семена на синджента,тази година дадоха фира.не че искам да злословя,но все пак всеки влага средства за да изкара добра реколта.това от снимката е мелдими,а за тристан е още по зле.почти на всяко листо има израстък на пита.никой друг от сортовете ми няма такива зачатъци на проблем.(лж,пионер,косаид).коментара от фирмата вносител е че нямало да окаже влияние на добива, че уж било от времето дъждовно и не знам от колко кладенеца води още.има ли някой подобно развитие по слънчогледите си и как смята да процедира от тук на сетне.
 • V
  Искате ли по висок добив?С доказаното качество на птичата тор www.ecoreltd.com производство на органична тор насипно за листно подхранване и гранула за основно торене.тел. 0884799337 ПРЕДИМСТВА НА ПРОДУКТА - минералните торове,както и композитните се усвояват от растенията с 30-40 процента т.е. при съдържание на полезни елементи(N , Ph, Ka) 20 % ше се усвоят не повече от 7-8%,а в съшото време предлагания от нас продукт се усвоява от растенията 100 %.Действието на минералните торове е краткосрочно,действието на нашия продукт е дългосрочно.При използването на минерални торове се образуват химични съединия , които са вредни,а понякога и опасни за здравето на човека.При нашия тор няма този проблем
 • S
  Тази година сях Пионер /на 50% от площите/ и Флоримис на останалата част. Добивите ми бяха еднакви за двата сорта обаче и изроди като тия от снимките имаше колкото щеш. От вносителя ме убеждават че това било от стреса от сушата. Не знам дали е така но от форума виждам,че на всички Ви се е случило и то при различни доставчици. Не вярвам всички фирми едновременно да са прецакали селекцията.
 • N
  Май беше излишно това оплюване на Синджента. На фона на климатичните аномалии тая год/за всяка год.различни/ Аз сях АДАЖИО на Синджента 90 дни без капка дъжд и съм доволен от добива-200кг.От Мелдими съм вадил 280кг за елховски регион. Нека кажат експертите от форума последната дума-разпад или стрес?
 • P
  мога само да добавя че въпросния слънчоглед беше прибран,със сравнително добър добив за годината.което клони към тезата на представителя на синджента за неотклонение от нормалния добив.отдавам го все пак и на факта че този сорт -ТРИСТАН,е един от най ранните на селекцията им и усвои според мен по голяма част от пролетната влага.ще видя какво е положението при МЕЛДИМИ и останалите сортове в полетата ми е ще направя равносметка за по нататък на какво да разчитам като семена.
 • I
  Все пак да уточня, че не става дума за Синджента и Пионер, а за третата. Конвенционален, третиран е само с балурицид и след това с листен тор.Освен това основно откривам такива растения по периферията на блока ( известен е ефекта), а относно условията на вегетацията - бяха доста добри т.г. докъм средата на юни, поне при мен. Понастоящем мога да кажа, че семки има в двете/трите пити като със сигурност общото е повече ако беше една. Приятно е, че споделяте мнения, колеги, ама ми е чудно нямат ли какво да кажат щатните агрономи на семенарските фирми. Имам чувството , че в РБ те много си обичат работата (в офисите), а обратната връзка за тях е понятие от информатиката.
 • I
  Туне, нека твоето магаре да е мъжко - както казва народа. То тази година едни пракрасни условия за слънчогледа, направо уникални. Затова и най-често ще се жънат по 100-200 кг. За царевицата просто няма какво да говорим. За толкова години наблюдения на полето не съм забелязал, че страничните разклонения при слънчогледа се дължат на интензивно развитие. Може и аз да греша, но обикновено това явление е свързано със загуба на добив тъй като връхната питка остава по-малка, а страничните остават недоразвити и празни на половина. Е, българското земеделие е индивидуално занимание и всеки го прави както го разбира, така че това явление може да се приеме като следствие на интензивно развитие при идеални условия или като грешки в семепроизводството - въпрос на разбиране.
 • V
  Едно от блаженствата в християнството гласи: \"Блажени са вярващите, защото тяхно е царството небесно\" Вярвай и ти във великолепните условия и великите добиви. Амин.
 • T
  Според мен се дължи на буйното развитие на растенията. Дай боже всекиму такива растения. Имало е прекалено благоприятни условия за развитие. Сега ще кажете, че и царевицата като пуска пичове значи се разпада. Бла, бла ......
 • I
  Велимире, напълно си прав. Бързането заради конкуренцията, води до работа на ишлеме в семепроизводството, а оттам и до доста грешки. Първо беше Пионер, сега се появи и при Синджента. Много внимавайте! Конкуренцията силно изостря съперничеството между фирмите и взеха да се появяват недуразумения и сред семената и сред препаратите. Със сигурност не е от добри условия защото слънчогледа е от растенията с т.н. апикално доминиране. Казано просто водеща е връхната пъпка като норма. Появата на колтуци показва, че има неблагоприятни промени в хормоналния баланс на растенията, което е показател, че селекцията не е изведена правилно. Това се получава и при въздействие с хербициди, които увреждат връхната пъпка, но там има и други признаци.
 • V
  Според мен това си е просто недобра селекция. В нормалните хибриди върху това разклоняване се е работило десетилетия. В клиърфиилд хибридите за такава селекция просто няма време и се гонят печалбите при недостатъчно наблюдения. Обикновено такива процеси се отключват от стрес фактори-суша, преовлажняване, студ и т.н.т. А че не е нормално е ясно.И че това сваля добива също е ясно. Да не говорим, че тези култуци закъсняват с узряването ако изобщо има какво да узрее в тях и затрудняват прибирането. Общо взето притискаите фирмите продали ви семената за кмпенсации. Къде чувалче семена без пари къде някое препаратче, торчица, важното е да им е гадно за да могат те да вгорчават живота на вносителите и в крайна сметка на производителите на семена!
 • I
  Izhel би ли ни казал какво точно е това - разпадане или добри условия. Аз клоня към второто
 • T
  миналата година сях синджента и не съм доволен,високо растение малки пити,и се върнах пак на пионер,в най лошата година ми дава не по малко от 100кг на дка
 • F
  Колеги здравейте. Имам едно питане - какво значи разпад на растението и какви са последствията от това?
 • I
  Колеги, проблема изцяло се дължи на неправилно изведено семепроизводство.
 • K
  И при мен беше така миналата година даже имаше \"пичове\" избили отдолу на растенията при милдими.Затова тази година не ги сях на синджента сортовите.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Слънчоглед реколда 2020

olio: Вече удари, а и нагореееее. Кога ще бъде пика не се знае. Борсите се надскачат, а търговци...

718 2

Изсъхване на слънчоглед

Крум Тенев: https://www.youtube.com/watch?v=B4LAJDx6TSI

270 2

Цена на слънчогледа 2019, добиви ?

georgievis: добиви около 300кг цени Силистра 550лв.

5482 14

Слънчоглед 2019 цени и добиви

Тодор Тодоров: Какво става колеги? Ще прадаваме ли, и на каква цена? Всички ли чакат повишаване н цената?...

1593 2

Цена на слънчогледовото олио

: рафинирано наливно слънчогледово олио 1380 + ДДС лв./т. тел. 0888321760

1334 4