Какво е състоянието на Българското земеделие и животновъдство в момента? Къде е необходима промяна !?

 • B
  Здравейте, неслучайно написах тази тема. Интересно ми е какво е общото Ви мнение и кое трява да се промени, така че Аграрния сектор да излезне от кризата, в която се намира!
 • M
  Именно за това говоря и аз.В млечните продукти я има я няма 10% истинско мляко и това е максимума процент, за колбасите пък дума нямам соя, сланини, рога ,копита кожи и какви ли не още отпадъчни сорумини гарнирани с подправки за да се притъпи неприятния мириз.
 • M
  Именно за това говоря и аз.В млечните продукти я има я няма 10% истинско мляко и това е максимума процент, за колбасите пък дума нямам соя, сланини, рога ,копита кожи и какви ли не още отпадъчни сорумини гарнирани с подправки за да се притъпи неприятния мириз.
 • B
  Неми трябва да си взимам мляко от стара баба след като аз сама мога да си го произведа . Но замисли се за да има голяма възвращаемост на капитала едно преработвателноо предприятие то инвестира в свото призводсвто евтини суровини ( сухо мляко и различни добавки ) . Как да очаквме да имаме качествни суровини. Можеш ли да ми кажеш едно добре вписало се в паразара предприятие, което да не използва посочените суровин ?!
 • M
  Пишеш като производител а манталитета за който толкова говориш е сякаш на адски заблуден копувач.Явно бързо си забравила за тоновете 100 годишно месо, не го ли изядохме, за отровните фастъци и за сухото мляко от Украйна/Чернобил/, както и кокосовото масло в сирената.Е защо се съмняваш че българското е качествено.От мен съвет, за да е качествено отиди купи си мляко но от животновъд и може и сирене да си направиш и масло да си избиеш.Ако решиш обаче да го кваси с подкваса от купешки млека няма да стане/замисли се защо/, просто си вземи от някоя стара баба и не се замисляй много дали си е мила ръцете когато го е квасила, със сигурност ще е по полезно и най важното безвредно от това което копуваш и консумираш всеки ден. Успех, и малко повече доверие към българските продукти, права си че трябва да се смени манталитета но от къде да се почне? Въпроса ми е риторичен.
 • B
  След като манталитета на повечето е такъв, не ми е ясно как ще се промени и подлежили изобщо на някакаква промяна. Никои не цени това, но както се казва " Не всичко е пари приятелю " .
 • бъдещето на българското земеделие аи не само земеделие е на ЕКОЛОГИЯТА запомнете го добре .когато си изгградиш отношение към земята като към майка която те храни и ти е дала живот,а не да я тровиш и заливаш с боклуци и никому ненужни отрови и технолологии това е начин на мислене и на живот но кратуните не могат да го разберат защото парица царица владее всичко и всеки нея се кланя .БЪДЕЩЕ ? на кого ли му пука ако ЗЕМЯТА загине па и човеците там.
 • B
  Напълно съм съгласна, че трябва да стимулираме бълскарската икономика, след като купуваме стоки произведени в България. Но проблема тук при нас е че нямаме котрол на качеството на произведената продукция. Е в такъв случай аз как да съм сигурна, че малслото, което съм си купила от магазина и е произведено в България ... Наистина е масло ?!?!
 • Колега, точно за маслото е добър пример. Аз съм фермер и си купувам немско масло. Салам купувам предимно като ходя към Сърбия, тук не рискувам. Да ти кажа ли защо? Айде да не е реклама, пусни ми на лична бележка марка българско масло, което като сложа в тигана и не гърми да ми извади очите. Повечето ни салами кучетата не ги ядат, и не става въпрос за напудрени домашни кучета. За картофите - от години не съм виждал български, различни от "салатните сортове"? Мога да продължавам още много. Не става само с държава - докато производителите и преработвателите гонят само "далаверата", пътя е само надолу. Не казвам, че шом е българско не е качествено, напротив. Ама дай да не се идеализираме като нация, всяко стадо си има мърша.
 • Z
  И още нещо ние самите трябва да имаме национално самосъзнание. Аз имам контакти с доста хора от различни държави. И всички в момент на криза смятат, че трябва да си купуват стоки от тяхно-родно производство. И това не е продиктувано от чист шовинизъм. Те просто знаят, че по този начин подпомагат собствената си икономика. Ако влизайки в магазина Мария си купи пакетче масло от роден производител, то тя помага на човека произвел маслото, както и на човека отглеждащ кравата бизнеса му да върви. А ако си вземе немско масло-какво ще спечели местния производител-нищо. Защото същия този производител на масло или отглеждащ кравата ако мисли по същия начин ще отиде в магазина и ще си купи например риза произведена от същата тази Мария. И така ще помогне и на нея. Това е един кръговрат, който не е за подценяване. Но ние винаги сме били чуждопоклоници и никога не сме се гордели с нацията си. Крайно време е да се събудим и ние като народ.
 • Z
  По цял свят земеделците са добре там, където има ДЪРЖАВА. У нас такава няма. Дори и в съседките ни без значение дали са или не са членки на ЕС има цени на стоки за техни производители и цени за внос на същите. Например в Гърция тази година още от февруари знаеха, че рапицата ще им се изкупи на цена 390 Евро/тон. И на такава им я купиха на жътва. Но на рапицата внеса от България цената беше пазарна. Ето един от вариантите да си защигиш производителите. Така че нека ДЪРЖАВАТА си спомни, че нейната роля в сектора Земеделие е да бъде РЕГУЛАТОР.
 • Като гледам как ще се подобряват нещата ... ей, го, г-н министърът говори за санкции за бъдещи периоди. С бюджета за национална подкрепа знаем какво се случва, същото и с акциза за горивата. Какво са виновни коректните земеделци и животновъди за нечии конкретни престъпления? Искрено вярвам, че в световен план, земеделието ще придобива все по-голямо значение и важност, но в близко бъдеще това не важи за България.
 • M
  Бизнеса си е бизнес-ОК, но къде са инспекторите които трябва да следят за качеството, а къде са митничарите когато подобни стоки минават границата под формата на друг продукт а къде са прокурорите?
 • B
  Ами, че няма възвращаемост на капитала няма, но немислиш - да се откажеш е най-ления вариянт, с който да си решиш проблема. Ти досега си траел и си се борил, почакай още малко туко виж нещата в аграрния сектор започнат да се подобряват!
 • B
  Ами да съгласна съм с това, което написа. Относно проверявашите тази година лично ми се обадиха и обходихме заедно с всички парцели. Но долкото знам на някои озобщо не са се обаждали, което просто подигравка с хората. А за вноса на различни храни е няма вариянт в който да се спре. Все пак това е Бизнес ..... и всеки гледа собствените си интереси и как да печели пари... Някой преработвателни предприятия просто не ги инетерсува за здравето на хората ... и си продават стоката евтино и Българина купува ли купува .. некачествени стоки.
 • M
  Според мен начина е лесен и управляващите го знаят но нямат желание да го направят. 1-Парите предвидени за сектора наистина да стигнат до фермерите, пък те ако не ги използват по предназначение да си понесът отговорността. 2-както е в ЕС, помощите и националните доплащания, да бъдат в "по човешки размери"при което да се доказва че се реинвестират в сектора. 3-Да се спре с пладнешкото ограбване, примерно имаш 3 трънки -няма пари/ама дали това е вярно или не оправяй се сам/.Демек тези които проверяват да го правят в подходящо време и в присъствието на собствениците. 4-Да се прекрати порочната практика на внос на вредни и опасни продукти които се използват от всички нас и най-вече от децата. 5-Да има защитни цени на българските продукти. 6-Служителите в министерството и агенциите да подхождат професионалн и със заитнересованост към проблемите на фермерите, като некомпетентните и тези заради които фермери са пропуснали ползи да бъдат наказвани и то най-строго. Със сигурност има и още но смятам че това са основните неща.Нека просто фермерите да усетят че държавата прави онова което трябва да се прави.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Влизане в системата на БАБХ за регистрация

Здравейте колеги, какво става, защо не мога да вляза в новата система за регистрация . Раб...

84 0

Правни стъпки за получаване статут на самоосигуряващо се лице при регистрирация за земеделски производител-пчелар .

Моля ,споделете Вашия опит къде могат да се прочетат правните изисквания и консултира...

38 0

Третиране

Stoyko: С ръчно копане и оране няма ли да свършиш работата?

160 2

Отровени пчели

Отровени 173 пчелни семейства-доказано в сертифицирана лаборатория-активно вещество-глифоз...

221 0