Восъчен молец по пчелните пити - избор на препарат

 • S
  Някой ползвал ли е препаратите против восъчния молец В-401 или Stafex? Има ли ефект от тях или не?
 • A
  Аз ги оставям да зимуват с магазините, а всичко останало топя. Между плодника и магазините слагам найлон (мненията за найлона са много противоречиви) като оставям 2-3 см. отвор от предния край.
 • С
  Здравейте. Като начинаещ пчелар съм пробвал следното: Когато вадя пити за през зимата (передимно магазинни) ги подреждам в магазини един върху друг, до седем броя (повече ми стават високо). Най-долния го оставям празен. В него слагам едно бурканче от лютеница, пълно с мравчена киселина. Отгоре захлюпвам с велпапе и малка тежест, да го държи на мястото му. Магазините са в помещение без специално предназначение. Един познат прави същото, под един навес. От време навреме проверявам да не се е изпарила всичката киселина. Ако трябва доливам. Предупреждавам !!! Мравчената киселина служи ДА ПРОГОНИ външните молци да не влизат при питите, да не влизат да гризат. АКО ИМА гъсеници в питите при свалянето от кошерите те ще ги изгризат преди да станат на пеперуди. (Убедих се от личен опит) Затова! Сваляте магазините през Октомври, когато е студено и молеца не се развива. Проверявате питите, да няма черни килийки от люпени пчели по тях, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да няма прашец (Леле как му се нахвърля молеца, ад е), малко мед не пречи. Питите, които не отговарят на условията ги оставям в магазин върху силен кошер (да го пази). Между магазина и плодника постилам платче (продават се по пчеларските магазини) за преграда, с дупка като за хранилка. Дупката да е в задния край на кошера, срещу входа на прелката, за да могат пчелите да се качват, когато искат и да чистят. АКО ИМА МОЛЦИ използвам един препарат на билкова основа, който убива гъсениците. Не му знам името, но в пчеларските магазини ще го знаят. Не вредял на меда и восъка. Ако разбера как се казва, ще споделя после. Напръсквам, оставям да изсъхне. Проверявам след седмица, ако трябва пръскам пак. После ги заземавам като по-горе. Цели продникови пити с мед и прашец съхранявам в стара хладилникова ракла, проверена и запечатана от всякаде, да не влизат молци. Наредени питите на хванати летви за страните, за да стане стелаж. Отдолу пак бурканче с мравчена киселина. Проверявам ги веднъж на месец, ако видя молец (ако съм го внесъл с нова пита, най-често) го махам, ако трябва пръскам с препарата. Ако два месеца подред не видя молец, повече не отварям, докато не ми потрябват пити.
  • Г
   При изпаряване мравчената киселина е по тежка от въздуха и пада надолу. Затова против вароатоза напоените велпапе или гъба се слагат върху рамките. Бурканчето с киселина под рамките, ефектът??? (парите не могат да отидат нагоре. Иначе да се ползва мравчената киселина е 👍. Не съм пробвал, но на базата на логиката ако се постави паничка най отгоре и велпапето на ленти излизат като фитили.
 • E
  Здравей те,имам 1 семейство в което намерих дълга като гъсеница бял червей,семейството е силно но как се е появило ? Да ми препорачате някой препарат да напръскам върху семейството
 • D
  пробвай с мравчена киселина и есента сложи по една стиска лавандула в кошер профилактично
 • E
  Да не би да я бъркаш с оксаловата к.? Аз съм чела,че от нея измират по-слабите семейства при предозиране. За мравчената не знам за измиране, ако се спазва дозата. Трябва да е 60%-ва. Ако е 80% се накапва по-малко пропорционално количество - сега не ми се смята, а и не помня на изуст колко беше дозата, пише я на много места както. То и от варостопа много хора се оплакват,че им измрели. Мравчената и оксаловата киселина са естествени природни продукти и действат даже по-добре от изкуствените препарати-пише го в много изследвания,публикувани и в нета. Останалите споменати тук методи (сяра и пр.) хем са опасни,хем много трудоемки и не повече ефективни.
 • S
  e2356 благодаря, че ме подсети за мравчената киселина. Бях забравил за нея. Не смея да я ползвам, защото при предозиране могат да загинат и пчелите. Има такива случаи. Но за запазване на празни пити от молеца ще е идеална.
 • E
  Аз бих ползвала любимата ми мравчена киселина: "Освен, че е много ефективно средство против вароатозата (убива акарите даже ВЪВ запечатаните килийки,което нито един друг препарат не може), мравчената киселина има действие и срещу пчелната въшка, акарозата /трахейния акар/, восъчния молец, както и дезинфекцира кошера." В нета има схема на приложение, посочена на много места. И третирането струва няколко стотинки на семейство. Използват я при зимно съхранение на питите именно срещу восъчен молец. Напоява се тънка лента гъба и се слага над питите без да се вадят откошера. Изпараява се за 48 часа след което може да се махне.
 • S
  B-401 е като спрей и струва 30 лева, и според указанието е достатъчен за 100 плодникови пити. Ако е ефикасен, може и да си струва парите. Но явно никой не го е ползвал.
 • M
  аз също не съм ги чувал тея препарати. ползван "делиция" , но в къщата която ползвам за склад не е обитавана, иначе е адски отровно и не отразява в восъка, ползва се за обезаразяване на големите зърненни складове и всичко що се покаже е мъртво.има около 30 дни карентен срок
 • L
  Може да замразиш питите във фризер за 2-3 дни и след това да ги сложиш в найлонови чували и да ги завържеш хубаво.Сярата също е подходяща, както пише по-горе колегата. За този препарат не съм чувал, а и колеги не са ми казвали , че са ползвали този препарат.
 • G
  не съм ги ползвал,но ако имаш подходящо помещение може да запалиш сяра. ефекта е добър

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

P

Обучение

От тези безплатни курсове към Тракийския университет, по пчеларство издадения сертификат н...

124 0
N

Обучение по пчеларство

Здравейте, моля за отзиви и препоръки за лицензирани дружества предлагащи обучения по пч...

211 0
В

Идеи за защита на кошерите

Трифон: Преди време четох за един кошер , който беше снабден със защитна система. Май го представи...

378 1
П

Какви са изискванията за пчелин?

Здравко: Здравей! Тук можеш да прочетеш полезна информация - https://www.naas.government.bg/bg/...

550 1
Б

Полезно ли е подхранването със захарен сироп през пролетта?

Mitko: Зависи от много неща. Например в моя район си трябва. Даже не чакам да дойде пролетта. Зап...

711 3