kak da nakarame mladite da rabotqt v fermite i da suzdavat fermi

 • P
  ako me pitat mene mai osnovnata pri4ina da stavat jivotnovadi mai e rinineto na lainata to v tozi sektor ,kiriq nqma.nqkoi imali drugi idei
 • C
  Светльо приятелю,къде е това дето кравето мляко го изкупуват на 0.80ст литъра от фермера,и от кога от 1л. прясно мляко се получава 1.35кг кисело мляко
 • M
  А защо си мислиш че няма да са на печалба?1 литър краве мляко в най добрите моменти струва 0.80 стотинки, от него могат да се направят 3 кофички мляко по 0.70 стотинки, защо да няма печалба?
 • B
  Е колко мляко да има в ковифичка кисело мляко? Всеизвестно е че сухото мляко си е един добър заместител. А до колко знаем върви доста евтино и носи голяма изгода на преработвателните фирми. Окъде на къде същите тези фирми ще правят 100 процента чист продукт. То това ще си е чиста загуба за тях или до известна степен няма да имат възвращаемост. Кои ти мисли за здравето на Българина. Че ние се убиваме от работа, че не ни дава мира утре как ще я караме като пари няма, а продукцията ти я взимат за стотинки. Ако е мислил някой за нас - некато потенциална златна мина, и на наш груб да си пълни джоба с парички, нямаше да сме в това положение.
 • M
  Ситуацията е абсурдна в България.Проблема не е във малките ферми, точно обратното, както неможе без големи така неможе и без малки ферми.Потребителя постоянно е заливан с информация колко е некачествена нашата продукция за да копува истински некачествената вносна?Говоря за меса, суб продукти и какви ли още не храни.Това което произвеждаме ние е в пъти по екологично чисто от вносното защото просто българския фермер е достатъчно беден за да си позволи да купи скъпи препарати и хербициди.Затова и продукцията ни е по малко като обем, затова сме и неконкорентно способни на западняците които освен супер съвременната техника и огромните помощи които получават, имат и пазар на продукцията си.Пак повтарям не са важни чак толкова помощите и субсидиите, важна е цената на която пласираме продукцията си.В тази връзка един риторичен въпрос.Колко струваше лятото че и сега литър мляко изкопувано от мандрите, а колко струва 0.400гр кисело мляко по магазините.Огромната разлика къде е?И последно колко мляко има в това кисело мляко?
 • S
  Да прав си но ,за съжаление в България нещата седят така.Ситуацията в момента не е цветушта,но ние не бива да се отказваме ,трябва да продължим да се борим и да гледаме напред.
 • P
  Ще видим какво ще се случи през 2011г. с така наречените "млади фермери". Това ще е годината на проверка на бизнес плана. Тогава поне 80% от взелите пари, ще станат лоши длъжници и пари ще има, но няма да може да се кандидатства т.к. ПРСР е до 2013г. A иначе по темата: И аз искам да съм фермер, но само с искане не става. В България всичко е разпокъсано на парче.Малките стопанства не могът да просъществуват, просто нямат бъдеще.Единственият начин за повишаване доходността на фермерите е като започнат да се обединяват, да правят сдружения, да се борят заедно за извоюване правото сами да определят посоката на пазара, цените, качеството. Сами да продават продукцията си на крайният потребител, който не иска да яде ла*ната на хипермаркетите. България е малка страна, не е трудно да стане ,но манталитета ни е сбъркан, всеки драпа сам,всеки се бори сам,на всеки другия му пречи, всеки гледа в паницата на другия, интереси общи има,но целите са различни, всеки гледа да прецака другия,просто българите сме сбъркани. Опитваме се да преоткрием топлата вода, вместо наготово да черпим опита на другите. Как млад човек да се захване със земеделие в БГ и да издържа семейство с деца, как? Наистина се чудя на всички фермери как имат желание за такова нещо при тези условия, принудени са да работят в такава мизерия,заслужава ли си? Възхищавам се на такива хора, но ги и съжалявам като знам фермерите в развитите страни в какви условия работят.
 • M
  Точно за това смятам че сме длъжни да се борим срещу това.Заради подобни хорица сме дескредитирани пред обществото че едва ли не получаваме милиони, не плащаме данъци или те са с облекчения, и на всичкото отгоре произвеждаме вредна продукция. Смятам че дори и без сериозни субсидии може да издържим/поде до момента аз някак си свързвам двата края/, но поне цената на продукцията ни да е нормална.
 • Контрол няма никакъв,точно защото с съдействието на този контрол много така наречени "млади фермери" са се облаготетелствали и тях няма защо да ги проверяват.Контрол има само за тези наистена млади кадри в земеделието които са дръзнали да създават стопанства тях ги гледат и под лупа.Не съм чула до сега да има някой който да върне пари или да бъде глобен за неправомерно използване на субсидията,и то ако има той ще е някой който си гледа работата съвестно ,но те са видели някакви измислени нередности. [:gun:]
 • M
  Това за 4 часов работен ден явно е направено за да се има в предвид че останалото свободно време ще го прекараш във фермата или на полето, донякъде има резон въпреки че няма да има до теб наблюдаващ и дори и да си свободен целия ден не е гаранция че ще го прекараш в дейности свързани със това за което си кандидатствал. Относно това че парите за млад фермер не ги получават"случайни" си адски прав.Може би процента на получилите пари реални фермери не е по-голям от 20-30%, при това те са ги получили със закъснение и една немалка час са отишли за погасяване на лихви и главници към банките.Но аз се питам друго, защо не се направят проверки/след като средствата са изчерпани и даже надхвърлени/, на получилите пари и тези които са ги усвоили неправомерно не бъдат задължени да ги върнат с лихвите и глобите.По този начин хем ще се освободят пари за други млади фермери, хем новите няма да злоопотребяват.Къде е тук контрола?Нека всеки който е злоопотребил да си плати и да се даде възможност на онези които истински искат да се занимават с това да го направят.
 • Здравейте и от мен . А какво мислите за това, че младите фермери да са на 4 часов работен ден. Аз лично отговарям на всички други условия и мислех да кандидатствам по тази мярка за създаване на трайни насаждения, но докато влязат в плододаване трябва да се гладува и за това се отказах, пък и до колкото знам няма много "случайни бенефициенти", които да са взели от тези пари. Не се ли направи наистина нещо реално за подобряване на отрасъла, просто не виждам как ще се захванат младите със земеделие. Поздрави.
 • B
  Еее ... Тай като съм млад човек все още и принципно не произлизаме от така нарачените " чорбаджииски родове ", и нямаме кое знае какво от дядовците ми и бабите ми. Аз тайкато съм много уорит човек гледам да бачкам колкото е възможно. Но приказките, които съм чула зад гърба си са просто непростими, от рода на " Ами ти луда ли си, добре ли си " на всичките тези приказки винаги съм отговарял с едно " Какво ви бърка в рабоатата аз със какво се занимавам - харесвами правя го. Въпреки, че трудностите са наистина много големи. Много пъти съм се замисляла, че няма смисъл, но да се откажеш не е решение на проблема. До скоро имахме малкии трактори от рода на ТК-80 .... Събирах си получена субсидия, не съм си позволявала много неща .. Но преди 2 месеца вложих парите в ное трактор е не е нов ама аз така му казвам взех по голям Т150к с наличната техника. И сега се радвам, че все пак успях да си го купя. И малко по малко взех да му свиквам с карането, защото до сега не бях карала Т150к, иначе за малките няма проблем . Мисълта ми е една към малдите феремери " Момичета и момчета разберете, че това дасе занимаваш със земеделие и животновъдство не е обидно, та налии сме ние хората, които храним населението и ако няма малди кадри сектора си отива ... " Нетрябва да ви пука от това, което казват за Вас важното е вие да сте по упорити и всико рано или късно може да си дойде на мястото. Аз съм прекалено голяма оптимистка и вярвам, че нещо ще се промени.! Аи заповечето набори аз некарам яка кола аз си карам една Волга ии си е супер якоо, с това доказвам на всичи, че за мен не е важно каква кола ще си купя, а какво ще инвестирам в стопанството!
 • V
  Точно Баш Бай изхода е всеки фермер да изработва всичко на трапезата и в магазин да не стъпва.Парите им еврейски им не ща.Да хранят народа с химия, че да може докато го пенсионират да го уморят, ние по малко пари все ще си докарваме за ежедневните консумативи,но само от крайна продукция.
 • Младите, биха се върнали в земеделието и животновъдството само ако има нормални приходи от дейноста. Докато не се оправят цените на СУРОВИНИТЕ, които произвеждаме не чакайте нищо...Всеки търговец или кафеджия си слага надценката от 20-30 до 100% и като влезеш в магазина и ли кафенето пиеш и плащаш, а той веднага реализира приход... Какво се случва при нас- ореш, сееш, ториш, молиш се за дъжд, после прибираш реколта, ако си животновъд-храниш цяла година и всеки месец със закъснение от 1,2,3 месеца някой висналомъд мандраджия благоволява да ти плати, на цена каквато са се разбрали всички грабители на труда ни...Ако си зърнопроизводител, пак зле, докато се изредят всички играчи на ДДС и разни износители та стигнем до разните там гашници прекупвачи и на финала стигнем до огъвачите на ръце като местните преработватели... На пазара няма корективи по отношение на качеството и цените, кой от вас е ял хубав млечен продукт закупен от голяма търговска верига...Няма и да ядете, защото големците няма да разрешат да превъзпитате вкуса на масовия потребител и тяхната помия да остане по рафтовете... Трябва за един месец да се спре доставката на мляко и зърно към преработвателите и търговците, ние трябва да имаме информационен обмен и да се превърнем в търговци и част от нас в преработватели, така ще премахнем цяло звено кърлежи от трасето и ще можем да контролираме много от процесите... По темата може да се говори много, но много малко може да се направи защото всички са срещу нас ние сме им златните кокошки, ние бачкаме те спинкат спокойно и си прибират приходите а ние гънеме краченцата всеки месец и се чудим как да си направим вноските в банките, а те дефакто работят с нашите пари...
 • S
  Здравейте и от мен.Съгласна съм с казаното от вс.вас,а относно ПРСР мярка 112 създаване на стопанста на млади фермери в момента са спрели приема на документи,понеже парите свършили и дори били надвишени.Ами как няма да са надвишени като много от тъй наречените "млади фермемери" получиха пари за вили,къщи, коли и за каво ли още не . А младите фермери които наистена имат нужда от тези пари за да ги влажат в своето стопанство оставатт с пръст в уста,защото за тях пари няма.Аз също реших да кандидатствам по програмата за млад фермер, зада създам свое стопанство,защото земеделието и животновъдството винаги са ми били в кръвта,сред природата се чувствам жива.Нашият род винаги сме били земеделци,като се почне от прадядо ми който е лижал в Белене само защото е бил земеделец /и по късно убит /, после дядо ми е бил земеделец/умира на 33 год.от инфарт понеже са му взели земите и животните зада създават ТКЗС/ ,после баща ми, и сег и аз реших да тръгна по техните стъпки,но уви тази държава управия няма ,искат младите да работят в земеделието и да създават ферми, стопанства а постоянно биват спъвани и вместо държавата да им помага тя ги закупава.
 • I
  Ако отрасъла не стане достатъчно атрактивен това няма да стане. Младите ще бягат от земеделието и ще остават само тези, чиито родители им завещават готов бизнес. Нови попълнения няма да има.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

A

Гъби

Здравейте. Някой в сферата на производството на гъби? Някакви съвети, да ми дадете? Бла...

114 0
D

Проблем с мухи

Привет, Съседите ни гледат животни, има много изпражнения и по земята им. Ние живеем в...

197 0
M

Радио комуникация в тракторите

Здравейте колеги! От известно време си мечтая да си обурудвам тракторите с радио станции з...

188 0
C

Неприятели по люцерната - дайте съвет

elpastuh01: Сложи си електропастир и няма да имаш проблеми.

3000 4
T

Земя - насъждения и сеитба - въпрос

Здравейте бъдещи колеги. Въпросът ми е с какво да засадя и посея 4.5 декара земя до която...

1708 0