Човекът, който след 10 годишна битка спечели делото срещу концерна Монсанто

 • A
  Здравейте, приятели \r\n \r\nУниверситетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO продължава със своите дейности и през тази учебна година! \r\n \r\nКаним ви на среща-дискусия за проблемите с храните и необходими ли са ГМО (генетично модифицирани организми) в България. \r\n \r\nКога? 19 октомври, понеделник, от 15.00 часа\r\nКъде? Зала 1, Ректорат на СУ \\\"Св. Климент Охридски\\\" (партера на Южното крило)\r\n \r\nСпециален гост-лектор ще е Пърси Шмайзер (http://www.percyschmeiser.com/), носител на алтернативната Нобелова награда. Човекът, който след 10 годишна битка спечели делото срещу концерна Монсанто (водещият производител на ГМО в света). [:dance:] \r\n \r\nНа срещата ще имате възможност да научите повече и за:\r\n \r\n\\\"Опасностите от ГМО в ЕС и необходимостта от биоземеделие\\\" - д-р Светла Николова от сдружение \\\"Агролинк\\\" \r\n\r\n\\\"Замърсяванията с ГМО в храните в България\\\" - Тодор Славов от сдружение\\\"За Земята\\\" \r\n\r\n\\\"Вредните храни, които консумира българинът и тяхната алтернатива\\\" - проф. Христо Мермерски \r\n \r\n \r\nЩе има време и за вашите въпроси и коментари по темите. [:dance:] \r\n \r\nhttp://www.facebook.com/event.php?eid=165922519768 \r\n \r\n \r\nПоздрави, \r\nекипът на клуб UNECO \r\n\r\n-- \r\nСофийски университет \\\"Св. Климент Охридски\\\"\r\nУниверситетски клуб за екология и устойчиво развитие \\\"UNECO\\\"\r\n\r\nwww.uneco.info
 • Как така се отглежда ГМО царевица, в южна България?! Това е извън закона, и земята на земеделците ще се зъмърси. За кое село става въпрос?
 • I
  Предлагам не само да разискваме тук и да недоволстваме, а да направим обръщение към хората от които зависи разрешаването употребата на ГМО в страната - премиера, министъра на земеделието и подвластните им служби. С това ще покажем, че още една група от хора са против. В края на краищата това трябва да се превърне от стихийно недоволство в организирано движение против ГМО и за развитие на страната като производител на органични храни.
 • Z
  И още нещо.Според вас как точно са устойчиви слънчогледите отглеждани по технологии Clearfield и Гранстар?
 • Z
  ГМО памук опитно се отглежда и в Южна България. Темата не е за подценяване. Лошото е че на голяма част от хората не им е ясно колко е сериозна. Но пак ще си бием главата, когато нещата вече са извън контрол. А както не веднъж вече писах ДЪРЖАВАТА не е изолирано понятие. ДЪРЖАВАТА сме ние живеещите в нея, т.че нека тази дума не я използваме за оправдание. Но по-важно е какво ще реши ЕС, защото ние вече сме част от него и тежеста на неговото законодателство е по-голяма. Да се надяваме, че още дълго време няма да разрешат отглеждането на ГМО култури в Европа.
 • ОО Ники, без тия селски номера. Държавите е ясно че се управляват от корпорации. Никой нормален човек тук и на запад не очаква държавата да му реши проблемите. Хората навсякъде по-света се обединяват за общи каузи и оказват въздействие върху правителството.Пърси Шмайзер обикаля целия свят и обяснява че Монсанто е над Американските и Канадското правителство. От 10 години постоянно той и жена му са заплашвани и следени от тайната и явната полиция на Монсанто. Те са изнасяли ликции в парламента на ЮАР, пред хиляди хора във огромни зали,Шнайдер е носител на алтернативната НОБЕЛОВА награда.Дойдоха на крака във Варна и Добрич, но фермерчета като Ники, понеже им е виновна държавата, не дойдоха да разберат от първа ръка, в каква клопка могат да попаднат ако ГМО се разреши във България. Държавата не ви е виновна, просто защото във правителството винаги ще работят минет майстори.Шмайзер каза от вас хората зависи какво ще се случи, ако чакате на правителството, то вече ви готви въжето. Знам от сигурен източник че във България се отглежда ГМО царевица край Нови Пазар.Правени са иследвания. В момента се лобира на високо ниво за ГМО памук и др.боклуци. Това ако стане, никога повече във България няма да може да се прави биологично или конвенционално земеделие, просто защото почвата се замърсява чрез вятъра и пчелите.
 • N
  абе анонимни критици ековисти и не знам си какви други партии не съдете земеделците а държавата си съдете че не земеделците я окрадоха а управниците ни я са сопрете с тия глупости бре еееееееееееееее ама няма ли с какво друго да си чешете езиците бре.
 • I
  Моля да бъда извинен. Горния анонимен съм аз. Темата ми е много интересна и забравих да си вляза в профила.
 • Едно от направленията на образованието ми е растителни биотехнологии и генно-инжинерни манипулации при растенията. След като знам, че все още огромната част от функционирането на генома при растенията и животните е бяло поле, винаги съм се учудвал на напредъка на Монсанто в създаването на ГМО. Нима толкова са напред, че останалата световна наука е със столетия назад? Работата стана ясна. Просто всичко е за пари и власт и то за много. Опасното е, че недоизследвани и недоизпипани технологии се пускат за действие в практиката и природата. Най-опасно е внедряването на гени от организми с крайно далечно родство каквито са микроорганизмите и растенията. На всеки генетик е ясно, че гените, особено на нисшите организми са динамични и изменчиви под действие на средата. Кой може да даде абсолютни гаранции, че няма да има пренос на гени в хоризонтално направление в други културни и диви видове растения. Това никой освен Монсанто не може да го гарантира. Вече са налице много негативни примери. Считам, че нашата земя трябва да бъде опазена от присъствието на ГМО и да бъде използвана за екологични производства. По-голямо бъдеще имат технологии, които използват естествения потенциал на растенията и механизмите им за защита от болести и насекоми. Тома използвам в моята научна работа и имам стабилни успехи. С колорадския бръмбар вече се справихме без генни модификации, а само използвайки естествената непоносимост на колорадския бръмбар към определени вещества, които освен това се използват в биологичните производства на растителна продукция. Подобен е подхода и към други вредители и болести. Природата ни е дала изход от всяка ситуация - просто трябва да го намерим, а не да се правим на всемогъщи. Ако допуснем ГМО да завладеят българската земя, ще трябва да се простим с перспективата България да стане значим и крупен производител на екологични храни. Знам, че ГМО на този етап не са средството, което ще реши проблемите в земеделието. Изходът е друг и той ще бъде намерен. Дотогава трябва да се предпазим от световния октопод Монсанто.
 • Фермерите са прекалено заети да се занимават с " глупости ". Аз лично поканих 5 големи зърно производителя. Уви никой не дойде. Чак когато Монсанто започне да ги съди за патентни права,и да им взима земята, тога ще се питат защо Господ ни наказа и пак някой друг ще им е виновен. Но не, отговорноста ще си е тяхна, защото има вече достатъчно информация за Монсанто, ГМО и техният стил на ограбване,смърт и разруха.
 • Хайде фермерите от Добрич и Варна, които са били на срещите да споделят нещо?! Благодаря
 • Z
  Нали и аз това казвам. Може и да съм против, но незнам какво точно има в това, което купувам в магазина. А в XXI век не можеш да си произвеждаш всичко сам. Лошото при ГМО културите е че не знаеш как точно ще се развият в природата, когато се засеят масово. Абе не ни е работа да се бъркаме на Майката Природа в нещата и със сигурност ще си понесем последствията.
 • Аз ще пътувам от Велико Търново за Добрич, ако има някой от моя район да патуваме заедно?
 • Разбирам те добре.Но какво от това че дава по-високи добиви отровна храна?! И те не го правят за пари, Монсанто може да купи половината Европейски държави. Правят го за контрол. Ядем ГМО,консерванти, аспартам,флуорид - ставаме тъпи и болни - лесно управляеми. Примери много.
 • Z
  Не си ме разбрал правилно. Аз лично предпочитам да храня семейството си с възможно най-качествената храна, т.е. храна, в която има най-малко вложена химия , както в прясно така и в преработено състояние. Това е така, защото смятам, че голяма част от заболяванията се дължат освен на стреса и на хигиената на хранене. Затова в по-богатите страни и народа е по-здрав. Но ако ще говорим за това трябва да отворим нова тема. Генното инженерство не е химия. Промяната в генома на растенията ги прави устойчиви към препарат или вредител. Например има картофи устойчиви на колорадски бръмбар. Това обаче какво е моето мнение към ГМО храни няма нищо общо с предстоящата реалност. А и при занижения контрол в България бъди убеден, че ядем такава храна макар и това да не се огласява. А когато става дума за сериозни финансови интереси мислиш ли, че истината ще се огласи?
 • S
  " Освен това непрекъснато нарастващото население на Земята трябва да се изхранва, т.че такива култури ще има все повече и Европа няма да остане забранена зона." Аз не смятам че заради безконтролното нарастване на населението предимно в Мюсюлманските страни, трябва да ям раковообразуваща "храна" - отрова.Това е само извинение. Даже си мисля че ГМО е измислена за да се ограничи размножаването на човека, както и всички вируси които предстоят да бъдат създадени, и всички ваксини които ще имат за цел да ни направят по-болни и по-лесно управляеми!

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

(*_*)Lost love back by vashikaran=91-98158-84889

world Famous Astrologer many Gold Medals in Jyotish Shashtri, Jyotish Acharya, Jyotish Bha...

4 0

Гъбарник

Цецо: Другото което искам да попитам е от една торба вярно ли е че излизат от 2 до 3 реколти

266 4

Кой трябва да се сигнализира за неидентифицираните животни?

Кой трябва да се сигнализира, за да се вземат навреме адекватни мерки, когато има неидент...

778 0

Държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки, данъци

cenko: Като се замисля, наистина това са си чисто поемане на разходи за заплати и осигуровки ......

1713 2

Градушки - До 90 ст./дка такса ще плащат фермерите за противоградова защита!

htz180limited: Нищо догодина ще си платиш по 1 лв на декър (покрива няма да го плащаш.Покривите и бетонни...

2305 4