Животновъдни асоциации!

 • M
  Отварям темата не за да се караме а да се опитаме да уточним нуждите на животновъдите и дали асоциациите могат да защитават и помагат за техните интереси.
 • M
  Не е ли по добре в сектор животновъдство да се създават и браншови организации?
 • M
  Развъдните асоциации са нещо добро,поне в тези страни от Света,където съм ходил и полза от тях има,но ако някой очаква с държавни пари да направи това,което хората са направили с лични средства за мен без извинение е голям наивник. Дотирането на асоциациите в нашата страна е глупост която нанася единствено вреда на цялото животновъдство.Това естествено е мое мнение,което се потвърждава ежедневно от практиката. Каква е ползата да събереш почти фалирали фермери с безпородни животни,нито хранени,нито отглеждани в подходящи помещения,нито доени правилно,нито проведени ветеринарни прегледи и мероприятия,нито обща култура поне и т.н. От дребните преживни за мен без да се засягат колегите,но има някакво бъдеще Националната овцевъдна асоциация.Тук не визирам автохтонните породи,но там е друго. Ще цитирам един наш академик,който много отдавна беше казал,че няма да постигнем чудеса нито с черната шуменска кокошка,нито със сивото искърско говедо.С екзотика икономика не се прави! Съхранението на генетичният материал трябва да е дело на държавата в държавни депа,защото не искам да мисля какво ще стане при един срив и спиране на субсидиите с тези животни.
 • D
  Аз не съм на ясно какви са дейностите на двата вида асоциации и ако може някой компетентен да ги изясни.
 • I
  Ами питай, ама не питате! Вие искате да не платите, пън някой да ви "помага"! Това са бабини деветини. Като искате да членувате някъде трябва да имате конретни изисквания и те да се знаят. Как да знае някой какво искате, като никой не е написал нищо конкретно, а само "ами да помагат". За да ви помогне някой трябва да знае какво искате, пък да каже цена и ако ви върши работа, да станете членове.
 • C
  Иванов според мен е по правилно да се попита,,Какво ще получа за моите пари,за да членувам в дадена асоциация,,
 • F
  "Диане с едно яре не става!Така и така си в ръководство на асоциация, ако мислиш за продължително и развиващо се бъдеще трябва да станеш инициатор на промени в работата ви.Млад човек си, ще се пребориш с трудностите и ще спечелиш, но в бъдеще време, разбира се ако желаеш." Минчо, наясно съм, че не става с едно, но едно е безплатно от асоциацията, все пак всеки, който сериозно иска да се занимава ще потърси да си закупи още едно или две или колкото му трябват. Бюджета на сдружението е сериозно ограничен и не е възможно да се предоставят повече животни, все пак е по добре с едно отколкото без него. Промените вече се въвеждат, но е трудно да се вземе решение след като има много хора, повечето от които са на различни мнения, други пък като повечето участници в дискусията въобще не са наясно , каква е разликата между Развъдна асоциация и Браншова асоциация и какви дейности са в правомощията на съответните.
 • 4
  Да , нека щом умеят и са предприемчиви да им се плаща - няма лошо. Но дали се върши някаква работа която е в полза на фермерите. Или са един вид паразити , не вредят ама и не пречат . Имитира се някаква дейност , е така да не е без нищо. Кой ще каже? А аз и това исках да провокирам , фермерите сами да си вършат работата и да си усвоят цялата сума не е чак толкова сложно. Не нужно за всичко да наемаш посредници.
 • I
  Чичо Пенчо, Аз като имам такива въпроси се обаждам на отговорния фактор, в случая шефа на организацията, и го питам мога ли с моите овце да взема субсидии и колко ще ми струва това. Обърни внимание на втората част от въпроса "и колко ще ми струва това". В смисъл колко ще ти струва докато друг ти върши работата, защото можеш да я свършиш и сам - даваш стоката на децата, купуваш три костюма, наемаш квартира в София и тръгваш да обикаляш адвокати, консултанти, чиновници и всичко, което се сетиш, че може да се обиколи. Основният въпрос, който задава нормалния човек е "И какво ще ми струва това дето го искам"?, само лудия пита:"Как ще ми помогнете"? Децата ви не ви помагат ако не ги храните и им плащате, ще ви помага шефът на асоциациацията за по 50 ст. на овца. Нормално ли ви изглежда срещу 50 ст. някой да ви уреди 69 лв. субсидии?
 • 4
  А дават ли се субсидии от чистопородното развъждане на животните, и кой ги прибира? Не ги ли прибират тези пари председателите на асоциациите , освен тези от членският внос за бройка животни? Чувал съм също , че има и такива председатели на асоцииации които даже не са и животновъди? Направил си човека асоцииация оганизирал няколко фермички и цоца от животновъдите , издържа се един вид под прикритието , че върши работа. А реално извършена работа няма. Това , че има асоциации които си защитават членовете и работят с идеална цел е вярно , но повечето са мошенници>
 • M
  Диане с едно яре не става!Така и така си в ръководство на асоциация,ако мислиш за продължително и развиващо се бъдеще трябва да станеш инициатор на промени в работата ви.Млад човек си,ще се пребориш с трудностите и ще спечелиш,но в бъдеще време,разбира се ако желаеш.
 • M
  Иванов асоциации или сдружения както и да се наричат за да са ефективни трябва да обслужват интересите на членовете си,но самите членове трябва да изискват и предлагат методи и насоки на работата им. Такива сдружения могат да се заемат със пазарите за животни(внос и производство на качествени разплодници) и животински продукти например(животни за клане,мляко,кожи и др.).Много са нещата с които могат да помагат;обучения и съвети за организационни дейности по отглеждането и реализацията,фито-санитарни и ветеринарно-медицински мероприятия,производство или посредничество при закупуването на фуражи и не на последно място популяризирането на животновъдството сред младите хора.
 • I
  Развъдните организации са специфични, те са за определена порода и е редно да се занимават с нея. Парите, които им се плащат са за да поддържат специфичната книжнина. Те няма как да вършат нещо извън спецификата си, защото за тях е неприсъща дейност. Какво се разбира под "асоциацията трябва да помага"? Едва ли е дойдат да сварят компотите или да пренесат въглищата? Като се влиза някъде се влиза с определени очаквания, вие определили ли сте какво очаквате да направи асоциацията за вас и всъщност защо ви е нужна? Аз лично ще искам да се включи в договора какво искам от асоциацията и колко ще трябва да платя за него?
 • M
  Искам да ви помоля да оставим закачките на заден план и да се опитаме да коментираме темата конструктивно.Необходимостта от сдружения които да са в полза на животновъдите е значима но не се ли реформира сегашният модел ще продължат мъките в сектора.
 • S
  говорим за асоциация,която да защитава интересите ни и да ни помага,не смятам,че развъдните организации ни помагат толкава много.няколко години бяхме членове на националната организация на зооинженеритеза всичките години сме получили хиляда лева за изхранване на животните ог националния генофод,а на развъдната организация платихме 1100 за контрола и когато сме подписвали договора за 1000 лв сМЗХ сме се задължили да запазим бройката за три години напред -ние нямаме проблем животните ги имаме но това е пример ,че задължително договорите трябва да се четат...
 • D
  Ние членуваме в НАРСПБМ(нац.асоциация за развъждане на Синтетична популация Бълг.млечна).Членския внос за годината е по 0.50ст. за бройка овца.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

N

Болна коза

Здравейте! Ще съм много благодарен ако някой може да ми помогне със съвет за да спасим жив...

109 0
В

Построяване на козарник

Здравейте, понеже увеличаваме капацитета на стопанството и ни е нужен вече голям обор с вс...

328 0
M

Колко мляко дава една коза като ббм

Nikolay: Миро , аз също обмислям този вариант , но съм в процес на развъждане на животните и засега...

811 1
С

Кaкви сa цените нa млякото в моментa и кои облaсти?

Здрaвейте колеги, кaкви сa цените нa суровото мляко и в кои облaсти, зa Ямбол и окръгa ?

816 0
В

Окозване

Здравко: Препоръчвам ти на 3-ия ден да започнеш да й даваш по-малко храна от обичайното. Нека това...

348 1