Зеленчукопроизводители помагайте - плевели при праз

 • K
  Здравейте,\r\nМиналата година гледах праз и имах сериозен проблем със плевела пипериче. Преди засаждане на разсада пръсках с стоп, които е почвен хербицид в началото нямаше плевели но след първото окопаване се появи въпросният плевел пипериче, които ме тормози цяло лято, окопавах го 3 пъти плевех го а той поникваше отново.\r\nДо колкото зная стомпа прави защитен екран на почвата и унищожава поникващите плевели но този защитен екран действа до окопаването, защото след като се окопае, ефекта му се „разваля”. И пиперичето започва да ми създава работа. Запознати казват, че това е така защото Пиперичето е топлолюбив плевел, които започва да се развива след като действието на стомпа е преминало. Съветват ме да използвам като вегетационен хербицид смерч ЕК 24, той е стар препарат но казаха че може да има ефект ако се пръска в рана фаза на плевела.\r\nМоето питане, към тези от вас които са по-наясно от мен с хербицидите, има ли други по-ефикасни почвени и вегетационни хербициди или комбинация от такива, които да спрът пиперичето? \r\nВ смисал освен стомпа преди разсаждане на разсада имали друк по надежден и с по продължително действие почвен хербицид и специално за праза, в процес на вегетация с какъв хербицид мога да пръскам плевела пипериче, след второто окопаване на културата, когато праза е пораснал а плевелите започнат отново да поникват след второто окопаване. \r\nБлагодаря Ви предварително
 • V
  ГАЛИГАН
 • K
  Разбира се аз не съм много наясно с хербицидите, а и отглеждам само 2 декара, поради това вие навярно сте прав. миналата година като пръсках редовете преди да ги расадя с праз оставих няколко реда не пръскани, за да видя дали ще има разлика и до първото окопаване което направих 10 дни след разсаждането на разсада в не пръсканите редове имаше повече поникнали плевели разбира се не само пипериче. Но след като окопая и втори път пак след 10 дни ззапочва пак да пониква изцяло пиперичето и трябва да го отстранявам с поредно окопаване и ли плевене. След като го отстраня следствие разбира се на напояването, пиперичето започва да пониква отново и отново. Вероятно без плевели няма как да се получи но аз искам да ги намаля до минимум за да вложа по-малко труд. И тази година ще опитам както казахте с Бутизан. Когато примерно след второто окопаване, което дори и да няма плевели трябва да направя, за да се развива по-добре праза, започне да пониква пиперичето и е още малко в фаза 2-4 лист ще го пръсна с Бутизан, той ще унищожи поникналото вече пипериче, но следващите които поникват няколко дни след пръскането ще ги стопира ли Бутизана или ще трябва отново да ги третирам с препарата докато са все още малки. И предполагам това третиране няма да навреждава на праза, защото той ще е вече доста голям. А ако пръскам с бутизан двапати, заради постояно поникващите нови плевелчета пипериче, това ще навреди ли на праза? Извинявам се предварително ако задавам глупави въпроси или питам за елементарни неща, но найстина не съм на ясно, а колкото повече плевели има в праза толкова повече ми е работата да ги отстранявам. Земеделието ми е хоби . Поздравй!
 • I
  При лука и чесъна Стомпа се прилага.За праза от семе също, но при разсаждане ми е доста съмнително. Нямам информация за това.
 • K
  Благодаря Ви за съвета! Предполагам че не би било грешно, ако пръскам с Стомп преди да разсадя разсада праз, за да пресека растежа на пиперичето а и другите плевели в началото. А когато, след второто окопаване пиперичето поникне и е в фаза 2-4 лист ще пръскам с посоченият от вас Бутизан S. Предполагам че по този начин ще огранича до минимум развитието, най-вече на пиперичето, защото след второто окопаване, както писах по-горе, само то расте. Ако има някаква причина, поради която не трябва да пръскам в началото с стом, моля да ми пишете, за да не объркам нещата. Поздрави!
 • I
  Бутизан S, фаза на плевелите 2-4-ти лист, 200 мл/дка.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

телен червей

цецо: пълен боклук е тоя натуралис мин година го полэвах

603 1

Пръскане за трева

kiko: Ходи до някоя агро-аптека ще ти кажат там.

2116 3

Пръскане на краставици с нуреле

stefka66: Здравейте,не е нужно да спазвате този срок,но нуриле не помага от опит знам.Пръсках с мосп...

7277 3

Мандарина - пожълтяване

petarkadakevliev: Аз имам подобен проблем, с лимон и мандарина. Препоръчаха ми също този акарицид, сигурно д...

3326 3

Билка срещу белокрилка

bilkobegins: Белокрилка - разтвор от мек сапун, сернокисела глина

5896 5