есенно подхранване на пшеницата.

 • A
  скоро четох,че есеното подхранване на житните може да се извършва чрез лисни торове? някой има ли опит ?
 • V
  Искате ли по висок добив?С доказаното качество на птичата тор www.ecoreltd.com производство на органична тор насипно за листно подхранване и гранула за основно торене.тел. 0884799337 ПРЕДИМСТВА НА ПРОДУКТА - минералните торове,както и композитните се усвояват от растенията с 30-40 процента т.е. при съдържание на полезни елементи(N , Ph, Ka) 20 % ше се усвоят не повече от 7-8%,а в съшото време предлагания от нас продукт се усвоява от растенията 100 %.Действието на минералните торове е краткосрочно,действието на нашия продукт е дългосрочно.При използването на минерални торове се образуват химични съединия , които са вредни,а понякога и опасни за здравето на човека.При нашия тор няма този проблем
 • V
  Най-новите продукти за торене заедно със сеитбата на есенниците са торовете " Микро ПМХ" или " Микро ПЗ" специално за есенниците по добре « МИКРО ПМХ» в него има и много микроелементи. Представляват микрогранулирани торове с размер на микрогранулата между 0,5 до 1 милиметра. Внасят се единствено със сеитбата и ефекта им идва от това че стотици гранули от тора / един милион гранули в килограм тор / с в пряк контакт със семената. Микрогранулата е изключително лесно разтворима, фосфорът в тора е във водоразтворима и лесноусвоима за растението форма. Фосфора от другите торове не е в контакт със семето при сеитба. Фосфора от другите торове съдържащи фосфор не се усвоява при леко кисели и леко алкални почви защото в единия сличай е фиксиран от катионите на желязото а в другия на калция. Фосфора в торовете « МИККРО ПМХ « има ко-формулант който елиминоратази фиксации на катионите на желязото и калция в различните случаи. Фосфора, който в тора е 40 процента спомага още първите микроскопични коренчета на кълна още в първите седмици на развитието да се превърнат в мощна коренова система осигуряваща на младото растение един много бърз старт. По този начин на внасяне не се подхранват плевели, както при площното третиране.. Тези торове се внасят със специални апликатори, които фирмата вносител на тора доставя и монтира на фермерите безплатно. Цената на декар въпреки че е много нова технология с микрогранулираните торове в никакъв случаи не излиза по-скъпо от торенето с диамониев фосфат, ТСФ или САС. За повече въпроси е-маил: варбанов_н@абв.бг/ на латиница разбира се/
 • F
  Колеги искам само да дооточня,че есенното подхранване е важно, защото през есента дадената култура трябва да брати и тоест сега се залага добивът. Има фирми, който предлагат такива листни торове... аз знам за Екофол, защото ми е в региона а продукта мисля,че беше Лактифрост, мисля тазигодина да сложа на 400-500дка ( по - късни посеви за да ги стимолирам, казват, че подобрявало и зимоустойчивоста ) Ще споделя ефекта по- късно във форума. Успех
 • според мен ако внесеш сега няма да има кой знае каква полза,защото пшеницата няма да може да оползвотори торта понеже дават застудяване.
 • C
  Здравей,колега-opsa-съм аз. Торенето е извършено с комбиниран тор(няма да споменавам точно какъв) доза + 20 - кг./дка. Вярно е , че има засушаване но посевите са добре. Мисълта ми беше нужно ли е да се подхранват отново. А какво ще кажете за нападението на посевите от мухи-пръскате ли?
 • I
  Ако си внесъл около 15 кг амониева селитра посевите ти ще са добре до средата на януари. Засушаването в част от страната през ноември забави развитието им и с това и извличането на вещества от почвата. Следователно нямаш проблеми. Още по-малко проблеми ще имаш ако си внесъл и фосфорен тор.
 • A ako е извършено предсеидбено торене, нужно ли е да се подхранят отново.
 • ННННННННеееееее!!! Целта на валирането не е да смачкваш поникналите посеви , а да се уплътни почвата и подсигури дружно поникване на растенията , както и по-доброто вкореняване. До валиране на вече поникнал посев , и то в много по-напреднала фаза , може да се пристъпи при изтегляне на посевите , т.е. при редуващо се затопляне и замръзване на почвата . Тогава просто избираш от двете злини - по-малката . Успехи!!
 • поради проточилата се сеитба не можах да валирам площите с пшеница та впроса ми е дали сега мога да ги валирам -вече поникнала
 • Здравейте! Ще се отклоня от вашата тема,за да попитам дали в североизточна България може да се отглежда нахут - откъде се купуват семена,каква е технологията за отглеждане,кога се сее и т.н. Ако някой има информация,моля да ми отговори.Благодаря!
 • I
  При положение, че времето или финансите не позволяват да се направи оптимално торене преди сеитбата на пшеницата се прави заместващ вариант, който до голяма степен компенсира торенето, но трябва да се влезе по-рано за зимното торене - не по-късно от 10 15 януари. Използваме 300 г/дка димитровградска амониева селитра и 150 г/дка Акрамет с 20 л вода на дка. Задължително се използва прилепител. Прави се в периода 1-10 ноември или когато посева има достатъчна плътност. Това може да се приложи и ако е наложително пръскане срещу Хесенската муха при по-ранните посеви. При рапицата също са наложителни пръскания с листни торове през есента, като при нея се цели внасяне директно на вещества с особено важно значение през есенно-зимния период. Това са: фосфор, калий, сяра, цинк, бор. Особено важно е дозирането на азота. Не трябва да се допуска прерастване на листната маса. За целта се третира с препарати предизвикващи скъсяване на листната розетка и развитие на кореновата система. Акрамет има и такъв вариант. Обилното торене с азот се извършва при зимното подхранване.
 • а това важи ли за рапица илисамо за пшеница?
 • S
  Никой не отрича ползата от есенно внасяне на около 10 кг на дка традиционни торове,но обикновенно времето,което ни отпуска природата за подготовка на площите след слънчоглед или ранна царевица е толкова малко и прекъсвано от дъждове,че трудно се смогва със самата сеитба,а камо ли и ако трябва да се прави торовнасяне. Затова ако има ефективни и на приемлива цена листни торове,дайте някакво инфо за фирма и начин на прилагане.
 • I
  Есенното подхранване на пшеницата е задължително. Най добре е нормата да се определи след почвен анализ, но обикновено се внася около 15 кг амониева или най-добре комбинация от 10 кг амониева и 8-10 кг/дка минимум амофос. Никога не оставяй посевите през есента гладни. Това ще ти донесе само загуби. Листните торове не могат да компенсират недостига на вещества. През есента се прави пръскане със стимулиращи торове за да се ускори развитието, братенето, устойчивостта. Това се прави също и с третиране на семената със специални торови комбинации. Всичко това обаче трябва да е на фона на достатъчно почвен запас. Ако не си торил, до декември посева ще се затормози и ще навлезе в покой слаб. Ще загуби част от потенциала си. Ако ми пратиш почвена проба - поне 2-3 ще мога да ти кажа дали ще имаш проблем с посевите и долу-горе кога. Май ще трябва да ториш по-късно.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

течен азотен тор /uan при слънчоглед и пшеница

колеги споделете технология за внасяне на уан при слънчоглед и пшеница. може ли в 5-6 двой...

1233 0

Торене с карбамид

lupo_93: Темата я има във форума

2908 2

Торене на слънчоглед след сеитба

htz180limited: Колеги,някой влизал ли е да тори с торачката слънчоглед след сеитба,с амониева?Има ли изо...

5199 7

Торене на слънчоглед 2016 - технология

DTT13: Аз използвам следната технология: При сейба 15-17кг.Yara Mila Complex с торовнасяне на се...

3893 2