НИСКАТА ИЗКУПНА ЦЕНА НА МЛЯКОТО

 • D
  Уважаеми колеги,във връзка с ниската изкупна цена на млякото МЗХ е декларирало загриженост и желание за помощ.За тази цел се събират сигнали на имейл [email protected]Не е необходимо да пишете подробности просто се представете и декларирайте,че сте засегнат.
 • S
  даниела е пропуснала една буква в адреса по надолу съм посочила правилния адрес на Христова,Между другото прочетохте ли интервюто на Владимир Рупов с Пенка Христова във вестник Гласът на фермера
 • F
  изпратих писмо до посочения имейл но ми беше върнато по незнам каква причина.недоствено писмо
 • M
  Колеги, цената на млякото, както всички знаем е фактор включващ в себе си много особености. Проблема е, че всички тези особености накуп, формират непосилно ниска за българския животновъд цена. Иванов, някакви притеснения имаш май за цената на агнешкото или???
 • I
  Съжалявам ако съм обидил някой, но между това всички да ме харесват защото обяснявам как кило агне ще струва по Великден 7 лв., а кило картофи през 2012 г. по 2 лв. предпочитам да ме намразят, но да кажа всеки който има възможност да си дава агнетата на 5.50 и картофите на 30 ст. да го направи възможно най-рано. И правя това с яснато съзнание, че когато цените станат 4.50 за агнетата и картофите отидат за фураж пак аз ше съм кривия, а не които са лъгали. Само дето който ме е послушал е сложил нещо в джоба, а който е послушал тези дето много уважават производителя търси заеми да спасява паложението. БДС беше рядка глупост, толкова голяма и всеобхватна, че ако не се изтръгне изкорен и то в най-скоро време последствията му ще са катастрофални за бранша. Скоро ще започне дискусия по тези проблемите в млекарството и то между специалисти и се надявам да не стане както винаги досега, да се изроди в дискусия между 2-3 пишман политици които знаят за млякото, че е едно бяло нещо дето пуска пари в бююджета от ДДС и 2-3 видни асоциатори,решили да представляват бранша защото можели да издоят 40 крави на ден.
 • B
  4i4o_pen4o е за това става на въпрос и може би БДС е една от спасителните сламки за нас,особено ако има кой да го прилага и контролира.Мирчев не мога да кажа че това което казваш не е истина и не е правилно.За съжаление ако това е единствения път то си остава в сферата на добрите пожелания.С това темпо на спад на изкупните цени,много колеги съвсем скоро ще стигнат цени под себестойност.Трагедията се крие именно в това че е лесно да се каже-трябва да се свалят производствените разходи и т.н. а можем ли?Как?И колко от нас са способни да го сторят?Не след дълго за повечето от нас това ще се превърне в борба за оцеляване.Иванов не само че ни си прав,но си мисля че ги говориш колкото да ни провокираш.Да речем че в Швейцария обикалят и го събират от стопанствата с гюмчета.Тук едно там три ей така оставени на пътя.Няма вани,няма проби.Майната му на това.На тези хора как им излиза сметката да катерят балканите.venets ти говори за количества и истински цени а ти отново нападаш и изкривяваш нещата.Да те кандидатираме но ти няма да ни защитиш интересите а ще ни превърнеш в мегастопанства.Как се точно ти знаеш...Нямам нищо против чуждото мнение дори и да е различно от моето,но ти злобееш..ДНЕС са производителите на картофи,утре е наш ред.После...списъкът е дълъг.Ако имаш повод да се радваш да си жив и здрав.Преценяй реално нещата и условията в които могат да се прилагат.Набий си го в главата че истината за хората може да е различна и недей да мислиш че само ти живееш в реалния свят.Направи го,приложи го-това което твърдиш.Тогава ни го хвърли в очите и кажи ей така се прави бе некадърници нещастни,селяни прости не излязли от фермите си.До тогава уважавай хората които се мъчат и борят макар и по "неправилния" начин защото те поне имат смелост да го правят.Няма нищо героично да се бориш и работиш на инат,дори е жалко.Но много от хората го правят от любов към земята и животните,на други им е дошло до гуша но само това имат и само това могат.Клише ама факт.Истината Иванов е странно животно и хапе.Може и мен да ме по наръфа защото не виждам и разбирам твоята теза,но на този етап за мен си философ-не практик.Ако греша ще си е изцяло за моя сметка.Виж за брат ти нищо не казвам.
 • I
  Информацията се е една и съща в цяла Европа и от много години. Вие защо решихте, че цена от 65 ст. на испанеца му е добра, а на вас лоша? Вие плащате 600 лв. заплата с осигуровките, той 3000-4000 лв. Няма никакво значение какво чета и за коя страна, еднакво е навсякъде и няма как да е иначе, след като в една витрина в супера седят холандски, немски, унгарски, естонски и български сирена + сирената на още 5 държави и от тази витрина купуват българските клиенти. Това е положението което не искате да чуете, да не говорим за опит да се напънете да го разберете. Фермери и мандражии от Силистренска и Виденска област се състезават за пазар с тези от Елзас и Източна Фризия. Холандия е два пъти по-малка от България, равна и произвежда вероятно 10 пъти повече мляко. това означава, че една мандра, която преработва 50 тона мляко на ден работи с един камион, който отива до 10 ферми и за деня изминава 300 км. Тука за същото количество мандрата има 3 камиона с 3 шофьора и те минават общо 1000 км. на ден, за да съберат същото мляко. Сиренето произведено от тази мандра се продава на хора с по мин. 2000 лв. чисти на месец, тука се продава на хора с по 200 лв. за харчене на месец. Тези неща не се променят с имейли до министерството, което заради безумните си мерки допълнително срина цената. Мерките, които министерството трябва да вземе са съвсем други. Съвсем друго е и това, което фермерите и асоциациите трябва да направят, но нито министерството, нито фермери и асоциации знаят как да стане, а защото са най-умните на света и не питат.
 • V
  Колега Иванов и ....,като споменаваш цена от 80ст./л изкупна цена за миналата година , конкретизирай за къде се отнася, защото в две трети от северна Бъгария, цената не е надвишила 65 ст./л.Говоря за ферми от първа категория с дневен млеконадой до около 1 тон.Имаше и по-малки производители с под 500л/ден, които на територията на няколко области, съседни на Русенска, не достигнаха и 0,60ст./л.Така,че не знам откъде черпиш информацията си, но мисля , че е време , първо да си свериш часовника , а след това да правиш достоверни коментари, защото другото е просто губи време! [:slap:]
 • I
  Причините за падането на цените са ясни, не може в България да са най-високите изкупни цени в ЕС. Миналата есен тука бяха 80 ст. или 0.41Е, а в ЕС между 0.33 и 0.38Е. Най-висока е била цената в Ирландия, колкото тука, но вътре е имало и 5.5 евроцента субсидии. Ясно беше, че тази цена няма как да се задържи или поне докато цените не се увеличат навсякъде. Това е външния фактор, към който действат и поне още 3-4 вътрешни и не по начина, по който масово се предполага.
 • 4
  Не трябва в темата да се , обвяват само падащите цени , това няма да стопли никой. А трябва да се търси причината за това падане и проблема да се реши. Плюс това от този пост всички мандражии могат да си сверяват часовниците и те да намалят цените.
 • 4
  Ако може да се издейства тази поправка, и на етикетите в супермаркетите да я има тази информация, тогава картинката ще се промени. Аз например ще си купувам продукти които не са произведени от сухи млека. Както и от замразени вносни меса.
 • 4
  Внася се основно обезмаслено сухо мляко, но само с него не се получават млечните продукти нужно е свежо необезмаслено прясно мляко. То се набавя от нашият пазар. Т.е. българският производител доставя само катализатора. Ако се спре вноса на сухо мляко, нашето производство няма да успее да задоволи и 30 % от нужното мляко. Трябва на етикетите да пише , продукта е произведен от сухо мляко. Както го направиха с растителните мазнини. Тук мандраджиите са много интересни , например на етикета им пише мляко от сърцето на .....еди си кой географски район на България, а то сухо от Хонландия.
 • I
  Мирчев, Можеше да го кажеш съвсем накратко: "Трябваше да слушаме Иванов като ги говореше тези неща преди две години"!
 • M
  При написване на документите,млекопреработвателите много добре са защитили своите интереси. Мерките,до колкото това може да са мерки няма срещу кого другиго да са защото само те изкупуват сурово мляко законно. Както виждаш недостигът на суровина в България не води до увеличение на изкупната цена,защото я има от внос.Да се забрани вноса от ЕС,няма как да стане,но да се обезсмисли,като се намали потреблението е начин за оцеляване,защото положението може да стане и по-тежко.Само с намаляване цената,което да увеличи количеството на продадено мляко бихме могли да се задържим на българският пазар-е това точно едва ли някой ще разбере,а още по-малко ще подкрепи,в което се крие и предстоящата трагедия.
 • B
  Колега все пак това са мерки срещу мандрите за които казваш че нямат вина...помисли!И пак си мисля че за всички има хляб и всички трябва да печелим.Всеки трябва да се занимава с това където мисли че е силен и евентуално затваряне на производственият цикъл(дай боже всеки му)нас животновъдите ще ни натовари неимоверно много за сметка на качественото отглеждане и добиване на суровина.Поне на този етап и за големи количества.Но всеки сам знае за себе си най-добре.Например за по-малките ферми си е едно отлично решение особено при почти сигурно(ако е възможно разбира се) пласиране на крайният продукт.Макар логиката да сочи че ефективността по принцип би трябвало да е в по-големите ферми с по-високи добиви на суровини. Хляб има за всички-и за мандри и за животновъди но...някак си по нашенски не се получава.А за това си положение че сами сме си виновни къде е спора не знам?Щом го търпим значи най-виновни сме си ние...
 • M
  Колега,като сме се впуснали в расъждания,нека тогава расъждаваме. За всичко вината е единствено у фермерите.Мандрите нямат никаква ,ама никаква вина,за това,че няма кой да отстоява правата на животновъдите.Не сега.Късно е.Трябваше да се мисли,когато се договаряха млечните квоти и особено тези за директните продажби.Когато се пишеше наредбата за такива продажби и т.н. Кой ще ти изкупува мляко на по-висока цена,като може да си го достави от внос? Между нас няма единство и няма и да има заради пустата завист и стремеж да се цакаме един друг-това е самата истина. Я,да продаваме на частно мляко не на 1.20,а на цената която ни го изкупува мандрата-поне за два месеца и ще видите как ще им паднат продажбите,защото нито сирене,нито кашкавал,нито прясно и кисело мляко ще продадат в досегашните количества.Така и вноса ще намалее,печалбите им също-но това никой няма да направи,пък и мандраджиите го знаят и за това ще сведат цената на млякото до цената на вносното. Знам,че ще речете,че след като си продадох кравите,сега ми е лесно,но съм готов това да го сторя с козето и овчето мляко стига да има ефект,макар за сега козе и овче да не са внасяли и цената да е поносима.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Земеделска земя и цената й

Здравейте, Решил съм да купя земеделска земя с инвестиционна цел - да я отдавам. Им...

228 0

коронавирусът и земеделието

Стефан: Какво правим със земеделските базари пазари и т.н.? ? Тази възможност за реализиране на пр...

370 5

Цена на лавандулата

Здравейте,колеги! Нека коментираме цената на лавандуловото масло за тази година.Някой от...

980 0

Ориентировъчна цена на лавандулово масло през 2016 г?

: Здравейте, Изкупувам лавандулово масло за износ. При интерес от ваша страна ще се радв...

1605 2