Плевели - Как да се преборим с тях?

 • K
  Здравейте, имам следния въпрос: Закупих си парцел в регулация в едно село. Площа му е 2 200 кв м., но не е обработван с години. Има плевели и бурени до кръста. Въпросът ми е как да обработя земята, кога е най-подходящото време за това, с какво и как? С две думи целта ми е мястото да го засея с райграс. Благодаря Ви предварително!
 • S
  Здр.Имам нива садя само боб.Но кокогато узреее и за пр ибирам немога да вляза от тръни.Като таралежчета са.И боба ми има буболечки.Как да се избавя.
 • Преди оранта разхвърляй органичен тор АРКОБАЛЕНО Голям ефект ще има при следваща култура
 • Z
  Второто активно вещество в Тревисимото - Диурон има почвено действие и следователно трябва да се съобразиш и с последействието му, което в зависимост от дозата варира от 2-3 месеца до 1 година.
 • Здравейте, Според мен на този етап "Раундъп" или който и да е тотален хербицид няма да свърши добра работа в този случай, защото мястото не е обработвано с години и плевелите са доста големи, а може би и част от тях са изсъхнали и стърчат само стъблата. За да има ефект според мен първо задължително трябва да се окоси и след като тръгнат плевелите отново, тогава да пръска с тотален хербицид. Миналата година ползвах "Тревисимо" и съм много доволен, защото е с две активни вещества, едната е добре познатия глифозат, а другата има почвено действие. Важното е след приложението на хербицида да се изчака поне 2-3 седмици да просъхнат плевелите и след това задължително да се изоре мястото. Успех.
 • Изхел те съветва правилно,но дозата на Раундъпа е ниска. Ако искаш тотален ефект трябва да унищожиш с около800 до 1000 мл. на дка,което при твоята нищожна площ 2.2 дка е около 2 литра т.е ще ти струва максимум 36-40 лв. Пръскаш с гръбна пръскачка,чакаш 15 дни и ореш плитко,или брануваш. За съжаление обаче за тази операция плевелът трябва да има листна маса,т.е. тази есен вече си закъснял.Следващият ти шанс е края на май,началото на юни 2010.
 • I
  Косенето е добра идея, но първо провери дали има троскот и ако има не го обработвай, а го напръскай с Раундъп 400 мл/дка. Едва след като се справиш с него преминавай към споменатите по-горе от колегата обработки. В противен случай ще го разсееш до такава степен, че райграса ти няма да има шансове за развитие.
 • Здравейте, Първо трябва да окосите наличните плевели, добре е да се изхвърли окосената трева, а ако не Ви се занимава след като изсъхне се запалва. След това е необходимо да се направи подметка на мястото (плитка оран), около 10-15 см, по този начин се провокира поникването на плевелните семена.Когато новите плевели достигнат височина около 10 см. се извършва последваща оран на по-голяма дълбочина, около 20-25 см. Изораното място се оставя да зимува така и чак през пролетта, към м.Март при трайно затопляне на времето се извършва фрезуване на мястото. По този начин се премахват ранно-пролетните плевели и почвата придобива дребно-зърнеста структура. Следва заравнаване на мястото и сеитба. След сеитбата задължително валирайте площта и полейте. Важно е водата да преминава през разпръсквачи, които не предизвикват силна струя, за да не изроват семето. Има и другвариянт, а именно след окосяването на плевелите да се фрезува направо и да се сее, но в райграса ще има много плевели и ще трябва да се води борба с хербициди. Успех.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

телен червей

цецо: пълен боклук е тоя натуралис мин година го полэвах

602 1

Пръскане за трева

kiko: Ходи до някоя агро-аптека ще ти кажат там.

2116 3

Пръскане на краставици с нуреле

stefka66: Здравейте,не е нужно да спазвате този срок,но нуриле не помага от опит знам.Пръсках с мосп...

7274 3

Мандарина - пожълтяване

petarkadakevliev: Аз имам подобен проблем, с лимон и мандарина. Препоръчаха ми също този акарицид, сигурно д...

3326 3

Билка срещу белокрилка

bilkobegins: Белокрилка - разтвор от мек сапун, сернокисела глина

5894 5