позната ли е породата крави декстър/dexter/?

 • P
  Здравейте.\r\nПозната ли е в България породата декстър?\r\nАко някой има наблюдения,моля нека сподели.\r\nБлагодаря.
 • 4
  Вкарай си MRY от Холандия. https://global.crv4all.com/68143/67761/mryleaflet Комбинирано направление, по подходящи са от Симентала. Дребни, здрави , набити животни, малка консумация на фуражи 25 литра мляко. Може да си ги разхождаш да скубят квото е останало от пашата май месец. Щото в България паша няма . Това трябва да го проумеят всички. Кафявото говедо е едно много добро предложение.
 • M
  За целите които си посочил,най-подходящи си остават;Симентал млечен тип,и Кафявото!
 • I
  Практиката ме е научила, че това търсене на породи е в първите 1-2 месеца след предположението, че някой би могъл да се занимава с животновъдство. Всяка една порода е радка, защото: на никой не му се занимава с нея; трудно се аклиматизира; има ниска продуктивност; специфични нейни особеностти. Декстера е евтина порода, напр. 3-4 пъти по-евтина от силните породи и толкова си струва. По света, където слушат практика, се прави друго - поддържат се стада от местните породи, които се кръстосват само първо поколение с вносен бик от подходящата порода. В България сериозно месодайно говедовъдство може да се прави само при промишлени условия, на ясла, като се прилагат най-добрите и нови технологии, но това изисква знания и дисциплина, липсващи по тези ширини.
 • P
  Да,така е Минчо. Относно темата "в истинската й насока",някои "хора" само това чакат. Поздрави.
 • M
  Не ти ли прави впечатление че когато става въпрос за малко известни породи липсват коментари от големите"ПРАКТИЦИ" и "ТЕОРЕТИЦИ".
 • M
  В България никога в частно стопанство не е отглеждана тази порода като стадо.Дори нямам информация и за единични бройки.Би могъл да вкараш темата в истинската и насока,тази което вълнува много хора.
 • P
  Благодаря ви за отговорите. Ако ги бяхте пуснали по-скоро може би нямаше да изпишем толкова неща. От Минчо разбрах ,че са се занимавали с тази порода. До Мирчев: Четох много в нета,исках да знам дали в Бг някой се е занимавал.Не искам да ви отегчавам,не разбирам от тези неща колкото вас. Поздрави.
 • M
  Остави писането на лични.Малко са добронамерените събеседници като Мирчев.Целта е!Отворил си тема.Задаваш правилно въпросите си.За сега няма от онези разбирачи,които се мислят за всезнаещи и не търпят чуждото мнение.Давай в същият дух,а ако някой четящ реши да си извади поуки от подобна дискусия само ще спечели.
 • M
  Изчети всичко за породата в чуждата литература и ще си отговориш на въпроса защо това животно не е внасяно в България!
 • M
  Ако едно семейство реши да отглежда животно от тази порода!От къде и за колко ще си купи такова животно?Когато има проблем от здравен характер,дали ще получи адекватен отговор от ветеринаря за причините на проблема?Ще може ли да отглежда и постига максимума от продуктивните качества на такова животно само от написаното в нета?Можеш ли да намериш един зоотехник в твоят район който познава породата?
 • P
  Мирчев,ПРАВ си,но пак казвам,не пуснах тази тема за да дискутираме бизнеса... Интересувам се от преки наблюдения върху породата.
 • P
  Минчо,благодаря за отговора,моля те да споделиш ако искаш и като лично съобщение повече за породата. 1.Холщайна го дадох само като пример. 2.За модерното животновъдство като бизнес имах в предвид овцете за които бях писал. Тук се интересувам от тази порода въобще. Поздрави.
 • M
  За дребните производители ще има място под слънцето още най-много 5 години. Под 40-50 крави и под 100 овце или кози- забравете! Въпрос на време е големите производители да разкрият млекомати и магазини.
 • P
  Мирчев,тази порода е с двойно предназначение. Ако прочетеш другият ми постинг,ще видиш ,че говоря за домашни потребности. И да, за модерно животновъдство става въпрос,и то продуктивно,имайки в предвид,че за едно семейство е много по-изгодно да гледат такова добиче,което извървяло житейският си път,ще приключи в един нормален фризер,а не в два.И с фуража за отглеждането на 1 крава от другите породи,тука ще имат 2. Пуснах темата за наблюдения над породата,а не да ми давате акъл,и да правите заключения относно "модерното и рентабилното"
 • M
  Имам само една забележка към теб!Тази отговорна професия не и подхожда "ЧЕ". 1.Това с което се успокояват някой сравнявайки се с миналото на дядовците си,докара до този хал животновъдството в България. 2.Работили сме над много породи през годините.Породата която споменаваш не е нова и непозната за мен и хората с които работихме,но няма да я коментирам от лични съображения. 3.Ерата на Холнщайна отмина отдавна в Европа.Въпрос на време е и тук да стане така. 4.Животновъдството разглеждано като бизнес и начин на семейно препитание както го формулираш ти са много различни неща. Има си доказани породи за БГ условията във всякакво начинание.

Можете да добавите до максимум 4 снимки към една тема. Разрешени формати: jpg,jpeg,png. Минимален размер: 300х150

Редакцията на Agri.bg не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

P

Нов животновъд

Здравейте на всички нов съм в агри. Бг и като цяло съм нов във животновъдството взех си дв...

94 0
P

Отглеждане в обор мнения

Здравейте,моля за вашите съвети. Имам 7дка от които 3,5 ще правя помощно стопанство. Въпро...

303 0
E

Разпределение на пасища

Относно разпределението на пасища,как се разпределя за стопанската година?За стопанската 2...

75 0
A

Стопанска година 20/21г

solun1: На 30.09.2021 г. е края й. Новата започва от 01.10.2021 г.

204 2
N

Централен млекопровод

Здравейте колеги искам да си поставя централен млекопровод. Да ми предложите фирми за монт...

155 0